7 Μαΐ 2011

ένα ζιζάνιο-χόρτο -βότανο, η τσουκνιδα...

ένα ζιζάνιο-χόρτο -βότανο, που έχουμε χρησιμοποιήσει σαν οικογένεια για πολλά χρόνια, με εξαιρετικά αποτελέσματα.Την παραγνωρισμένη τσουκνίδα. Και αυτό γιατί είναι η εποχή της συλλογής της. Και τώρα πια που όλοι ξέρουμε ότι η ασφάλεια που απολαμβάναμε πήγε περίπατο, και σημασία έχει η αντίδραση που έχουμε σε αυτές τις συνθήκες
-λέμε να μοιραστούμε πράγματα που γνωρίζουμε και έχουμε δοκιμάσει. Ότι η παράδοση μας έδωσε, και κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι χρήσιμα για χάρη της συνέχειας μας.

Πως τις μαζεύουμε.
Για τη συλλογή τους χρειαζόμαστε γάντια, καθαρή σακούλα και ψαλίδι. Ακόμη προστατεύουμε τα πόδια μας φορώντας παντελόνι και κλειστά παπούτσια γιατί, όπου μας ακουμπούν προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα. Με το ψαλίδι,κόβουμε τις κορφές όπως περίπου μαζεύουμε και το... δυόσμο(αφήνουμε τα σκληρότερα κοτσάνια και τα κάτω φύλλα άθικτα)Χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο, όπως συνηθίζουμε και με τα άγρια χόρτα.Το λιγότερο 3-έως 6 φορές. Αν μαζέψετε αρκετές, μετά το πλύσιμο και το στράγγισμα, μπορείτε να τις αποθηκεύσετε στην κατάψυξη χωρισμένες σε μερίδες, και να τις χρησιμοποιήσετε σε ώρα ανάγκης. Αλλά,
Έχουμε αρκετή μόλυνση από διάφορα ραδιενεργά στοιχεία.
Το ερώτημα είναι πόση.
Κανείς δεν ξέρει
Που τις μαζεύουμε;
Μαζεύουμε τις -κοντές –ήμερες τσουκνίδες, που φυτρώνουν μέσα σε χωράφια που καλλιεργούν χόρτα, λάχανα κ.ά. χωρίς λιπάσματα. Δεν μαζεύουμε ποτέ από φράχτες και άγνωστα μέρη, αν δεν βρούμε πρώτα πληροφορίες για το τι καλλιεργείται στη περιοχή, και δεν πάρουμε τη σχετική άδεια.
Τμήμα που χρησιμοποιείται: τα υπέργεια μέρη. Η συλλογή του φυτού γίνεται πριν την ανοιξιάτικη ανθοφορία. Tρώγεται βραστή χωρίς να χάνει τις ιδιότητές της. Έχει γεύση υπόγλυκη και ευχάριστη, που μοιάζει με των βλήτων, και ταιριάζει με λεμόνι.
Tσάι: μπορούμε να καταναλώνουμε 1-4 κούπες την ημέρα.4 αν υπάρχει κάποιος λόγος. Ρίχνουμε για κάθε φλιτζάνι νερό 2-3 κουταλάκια του τσαγιού φρέσκο ή ξηρό βότανο και το βράζουμε τουλάχιστον για 10 λεπτά(τόσο χρειάζεται για να εξουδετερωθεί το μυρμηκικό οξύ) Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα. Στο ψυγείο το τσάι μπορεί να μείνει για 2-3 ημέρες.
Τσουκνίδα (Urtica dioica)
Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Urtica dioica (Κνιδή η δίοικος). Την συναντούμε με τις ονομασίες τσουκνίδα, αγκινίδα, ακαληφή, ούρτικη κ.α. Φύεται σε κατοικήσιμες περιοχές, σε ακαλλιέργητα εδάφη, σε φράκτες, σε κοπρισμένα εδάφη πλούσια σε άζωτο, κοντά σε ζώα. Είναι φυτό πολυετές που μπορεί να φτάσει τα 120 εκατοστά,και γνωστό βότανο από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης τοποθετεί την τσουκνίδα ανάμεσα στα φυτά πανάκεια, αυτά δηλαδή που κάνουν για όλες τις ασθένειες. Σήμερα 2500 χιλιάδες χρόνια μετά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την άποψη αυτή. Μπορούν όμως να μας πωλούν εισαγόμενα και σε υψηλές τιμές πολλά κατώτερα σε δραστικότητα σκευάσματα, και να μην κάνουν καμιά αναφορά στις ιδιότητες των ντόπιων χορταρικών και βοτάνων.
Περισσότερες πληροφορίες
Η τσουκνίδα έχει πολλές εφαρμογές, καθώς.
Είναι πολύτιμη πηγή μετάλλων (σίδηρο, νάτριο, μαγγάνιο, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό, πυρίτιο, κ.ά.) και βιταμινών Α, Β και C. Η περιεκτικότητα του φυτού σε βιταμίνη C εξασφαλίζει την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα. Τα αέρια μέρη του φυτού περιέχουν ισταμίνη, μυρμηκικό (φορμικό) οξύ, χλωροφύλλη, ακετυλχολίνη, σεροτονίνη, γλυκοκινόνες, και ταννίνες. Καθαρίζει το ουρικό οξύ από τον οργανισμό και έτσι ανακουφίζει την ποδάγρα και την αρθρίτιδα, ενώ με τις στυπτικές ιδιότητες που έχει ελέγχει τις αιμορραγίες.
Είναι ειδικά ωφέλιμη για το παιδικό έκζεμα, αλλά και σε όλες τις μορφές αυτής της πάθησης, ιδιαίτερα στο νευρικό έκζεμα.
Ενισχύει τα επινεφρίδια, μειώνει το άγχος, προλαμβάνει τις εφιδρώσεις κατά την εμμηνόπαυση, εμπλουτίζει το αίμα, προστατεύει τα οστά και την καρδιά. Συνιστάται σαν διουρητικό στα οιδήματα (πρηξίματα), στους ερεθισμούς των ουροφόρων οδών και των νεφρών, και στους ρευματισμούς.
Χρησιμοποιείται σαν τονωτικό της μήτρας, και ειδικά για τον έλεγχο της υπερβολικής έμμηνης ροής.
Είναι από τα καλύτερα τονωτικά του λεμφικού συστήματος. Σαν λεμφοτονωτικό με εξομαλυντική και διουρητική δράση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων.
Το τσάι είναι καταπραϋντικό και βοηθά να κάνουμε καλό ύπνο, καθαρίζει το αίμα, έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες και μειώνει τις μολύνσεις.
Βοηθά σε προβλήματα ήπατος, στη βρογχίτιδα και αυξάνει το γάλα στις γυναίκες που θηλάζουν. Τέλος δρα θετικά σε προβλήματα σεξουαλικής ανικανότητας σε άνδρες και γυναίκες και σε προβλήματα υπέρτασης. Οι πλύσεις των μαλλιών με λοσιόν που φτιάχνουμε από την ρίζα του φυτού σταματά την τριχόπτωση και την πιτυρίδα.
Είναι άριστο αποτοξινωτικό, τονωτικό και θρεπτικό σαλατικό.
Έχει καλή αποχρεμπτική και αποσυμφορητική δράση.
Τονώνει
Αποτοξινώνει
Εμπλουτίζει
Προστατεύει
*Δεν έχει παρενέργειες όταν καταναλώνεται σαν τσάι και σαν χορταρικό.
Αλλά συχνά εμείς οι άνθρωποι απορρίπτουμε πράγματα, χωρίς να τα ερευνήσουμε καθόλου. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φυτά.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.