28 Μαΐ 2011

Ζωντανεύει η Αρχαία Αγορά του Δίου..




Αποκαθίστανται τα μνημεία της αρχαίας Μακεδονικής πόλης προκειμένου να αναδειχθούν
Ζωντανεύει η Αρχαία Αγορά του Δίου

Η Αρχαία Αγορά του Δίου, που αποτελούσε τον πυρήνα της ιερής πόλης των Μακεδόνων πρόκειται να αποκατασταθεί ώστε να αναδειχθούν τα μνημεία της και να γίνει επισκέψιμη για το κοινό. Το Σεβαστείο, οι πολυτελείς οικίες Ευθυβούλου και Επιγένους, η Νότια Στοά, ένας κεραμικός κλίβανος αλλά και η λεγόμενη κρυπτή αποθήκη θα δεχθούν επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης, πρώτα - πρώτα για την προστασία τους, δεδομένου ότι η κατάστασή τους χαρακτηρίζεται ως κακή. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται μάλιστα στην στερέωση του ψηφιδωτού δαπέδου και των τοιχογραφιών του Σεβαστείου.
ΔΕΞΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΉΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΟΝ

Στόχος είναι να αναδειχθεί η διαχρονική ζωή του Δίου, καθώς στο οικοδομικό «τετράγωνο» το οποίο θα δεχθεί τώρα τις επεμβάσεις των επιστημόνων σώζονται κατάλοιπα, τα οποία χρονολογούνται από την ίδρυση της πόλης τον 5ο π. Χ αιώνα ως και τα πρώτα βυζαντινά χρόνια. Επικεφαλής του έργου, στο πλαίσιο του οποίου θα κατασκευαστούν νέα στέγαστρα, εξέδρα για το κοινό και μία μικρή γέφυρα είναι ο ..καθηγητής κ.Δημήτρης Παντερμαλής, ο οποίος ανασκάπτει το Δίον από την δεκαετία του ' 70.

Η Αγορά είχε μία μεγάλη, πλακόστρωτη πλατεία στο κέντρο της και περιβαλλόταν από στοές με δημόσιους χώρους όπως ήταν η Βεσπασιανή καθώς και 15 καταστήματα. Περιελάμβανε επίσης ένα μεγάλο και πολυτελές μονόχωρο κτίριο που ενδεχομένως
ήταν χώρος αυτοκρατορικής λατρείας_ το Σεβαστείον δηλαδή_ ένα επίμηκες κτίριο το οποίο πιθανόν να ήταν Βασιλική ενώ στη δυτική πλευρά της Αγοράς, πάνω σε υπερυψωμένο πλάτωμα διασώθηκαν τα κατάλοιπα μιας πολυτελούς οικίας του 3ου μ. Χ. αιώνα με δύο αίθρια, μωσαϊκά δάπεδα και υδραυλικό δίκτυο! Η βορειοδυτική πλευρά καταλαμβάνεται από εργαστήρια, αποθήκες, αγωγούς, κεραμικό κλίβανο και οικίες όπως αυτή του Ευβούλου που είχε αίθριο, ψηφιδωτά δάπεδα, σιντριβάνι κ. α. Σώζονται όμως και κάποια κατάλοιπα από το ελληνιστικό Γυμνάσιο, το οποίο κοσμούσε η «ζωφόρος με τα όπλα».

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες (υγρασία, παγετός, βλάστηση) και παλαιότερες εργασίες συντήρησης με χρήση τσιμέντου είχαν μεγάλες επιπτώσεις στα μνημεία ενώ σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση είναι τα ψηφιδωτά, τα πλίνθινα ή επιστρωμένα με μαρμάρινες πλάκες δάπεδα, οι τοιχογραφίες του Σεβαστείου αλλά και η πλατεία όπου υπάρχουν καθιζήσεις, αποκολλήσεις και μετατοπίσεις ψηφίδων κ. α. Σύμφωνα με την μελέτη τώρα, η οποία εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με επικεφαλής την καθηγήτρια κυρία Σεμέλη Πινγιάτογλου,και από πλευράς της ΚΖ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων την αρχαιολόγο κυρία Ευαγγελία Αλβανού θα κατασκευαστούν δύο νέα μεταλλικά στέγαστρα το ένα για την προστασία των τοιχογραφιών του Σεβαστείου και το δεύτερο για το μνημείο των Ασπίδων ενώ ένα ακόμη στέγαστρο σε μορφή καταπακτής θα τοποθετηθεί στην είσοδο της κρυπής αποθήκης. Μία μεταλλική εξέδρα θα τοποθετηθεί στα δυτικά της Αγοράς για τη θέαση της ευρύτερης περιοχής (θα υπάρχει πρόσβαση και για ΑμεΑ) και τέλος η μεταλλική γέφυρα που βρίσκεται στις Μεγάλες Θέρμες θα επεκταθεί. Πριν από όλα αυτά όμως θα γίνουν όλες οι εργασίες συντήρησης ενώ το σύνολο του προγράμματος θα πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για την υλοποίησή του.
Στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου έχουν έρθει στο φως το Ιερό της Ίσιδας και άλλων αυγυπτίων θεών, ο μικρός ναός της Υπολυμπιδίας Αφροδίτης, το Ιερό της Δήμητρας, θέατρα, στάδιο, το ωδείο, η έπαυλη του θεού Διονύσου με τα εξαιρετικά ψηφιδωτά, λουτρά, μοναδικά αγάλματα του Δία ακόμη και ένα μουσικό όργανο, η περίφημη ύδραυλις. Τα καλύτερα σωζόμενα όλων όμως είναι αυτά της Ρωμαϊκής εποχής, όπως συμβαίνει και με την Αρχαία Αγορά, η οποία φαίνεται ότι είχε χωροθετηθεί πάνω σε εκείνη την Ελληνιστικής εποχής.

Το Δίον έγινε σπουδαίο κέντρο στα χρόνια του βασιλιά Αρχέλαου της Μακεδονίας, ο οποίος επέλεξε την πόλη λόγω της σύνδεσής της με τη λατρεία των Μουσών και του Δία ενώ ο Φίλιππος Β΄ οργάνωσε στην πόλη αθλητικούς αγώνες। Στο ιερό του Δία είχαν θυσιάσει ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος μετά από τη νίκη τους στη Χαιρώνεια το 338 π. Χ. ενώ ο δεύτερος από εκεί ξεκίνησε την εκστρατεία του για την Ασία αλλά και εκεί έστειλε τους χάλκινους ανδριάντες των 25 νεκρών στη μάχη του Γρανικού, το 334 π. Χ.
Πηγή
http://strymonas.blogspot.com
http://greeksurnames.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.