Ο... «πολιτικά πολύ σκληρός για να πεθάνει» αιρετός περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξακολουθεί να αισιοδοξεί ότι θα βγει αλώβητος και ενδυναμωμένος πολιτικά από τη δικαστική εξέλιξη, όποια κι αν είναι η έκβασή της.
Τυπικά, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Θύμιος Σώκος δεν έχει άλλη επιλογή από το περιμένει την καθαρογραφή της δικαστικής απόφασης, για να εφαρμόσει τον νόμο (επιβολή αργίας μέχρι τελεσιδικίας στον Άρειο Πάγο), που μπορεί να πάρει κι ένα τρίμηνο.
Ο Ψωμιάδης έχει τη δυνατότητα από τον νόμο να..
καταθέσει αίτηση θεραπείας στο υπουργείο Εσωτερικών ή να προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας αναστολή εφαρμογής της ποινής της αργίας μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση. Όπως και να ’χει, τελώντας σε αργία ή μη, οι πολιτικές συμμαχίες οπωσδήποτε θα βαρύνουν στην πλάστιγγα καθ’ οδόν προς τον Άρειο Πάγο και ήδη φαίνεται ότι ο Ψωμιάδης έχει... κερδίσει έναν πρώτο γύρο.
Απειλεί με μπάχαλο
«Δεν θα τους περάσει, είμαι πολύ σκληρός για να με τιμωρήσουν και να με πεθάνουν πολιτικά» δήλωνε κρούοντας το καμπανάκι στο πολιτικό σύστημα και πρόσθετε: «Ε, ας τιμωρηθώ. Ας ξεκινήσει από εμένα η κάθαρση, αν είναι να τιμωρηθούν και άλλοι μαζί μου, να φύγω εγώ από την πολιτική. Αλλά δεν θα φύγω. Θα νιώσω πιο ελεύθερα...».
Η μετάφραση του «ελεύθερα» στην πολιτική διάλεκτο ασφαλώς «στενοχωρεί» στη σημερινή συγκυρία όχι μόνο τη Ν.Δ., αλλά και όλη την πολιτική σκηνή. Μέσα στη συνολική αμφισβήτηση του πολιτικού σκηνικού, με έκδηλη την κοινωνική δυσαρέσκεια, όταν τα δύο μεγάλα κόμματα μετά βίας συγκρατούν τους σκληρούς πυρήνες των οπαδών τους σε ποσοστά κάτω του μισού του εκλογικού σώματος, και την ώρα που ήδη εκπροσωπούνται οκτώ κόμματα στη Βουλή και την Ευρωβουλή, είναι σφόδρα πιθανό όποιος συγκεντρώνει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με αυτά του Ψωμιάδη, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, όχι μόνο να μπορεί να γρατζουνίσει, αλλά ακόμη και να αλωνίσει...
Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά μόνο μια πιθανότητα, αλλά ούτε και αυτή φαίνεται να αντέχουν ως σκέψη οι σημερινοί πολιτικοί συσχετισμοί. «Από το να συμβεί και να ματώσουμε, έστω απλώς να γρατζουνιστούμε, καλύτερα να μη συμβεί» είναι η λογικότερη σκέψη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγαλύτερα κόμματα έσπευσαν να τον κατευνάσουν ή να σφυρίξουν αδιάφορα...
Μετά την ευρύτατη στήριξή του και των δηλώσεων συμπαράστασης από σχεδόν όλο το φάσμα των αστικών κομμάτων και των συναδέλφων του περιφερειαρχών, μπορεί ο περιφερειάρχης να έβαλε προσωρινά το σπαθί στο θηκάρι, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να το ξαναβγάλει οποτεδήποτε θελήσει, κάνοντας στο πολιτικό σκηνικό ό,τι και ο... Ζορό στην αυλή του Γκαρσία!
Προς το παρόν, όμως, και όσο δεν διαφαίνεται «πολιτικός δάκτυλος» στην υπόθεσή του, οι επόμενες κινήσεις του Ψωμιάδη θα είναι θεσμικές. Ιδιαίτερα όσο διατηρεί πιθανότητες να μην του επιβληθεί αργία και να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι τελεσιδικίας, χωρίς να ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία (συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου, αναπλήρωση κ.λπ.).
«Σας λέω ότι υπάρχουν κενά του νόμου, δεν θα τολμήσει κανείς να πάρει μία τέτοια άδικη απόφαση, αλλά, και αν αυτό συμβεί, θα με αντικαταστήσει βάσει του “Καλλικράτη” ο αναπληρωτής νομάρχης, που είναι σήμερα ο αδελφός μου, και, αν πάω σε τελική έκπτωση, θα γίνει ψηφοφορία μέσα στην περιφερειακή μου ομάδα» είχε προειδοποιήσει ο Πανίκας μετά την καταδικαστική εις βάρος του απόφαση του Εφετείου.
Φυσικά, καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο Πανίκας ήταν στα χάι του. Εμφανίστηκε σχεδόν παντού, ανασύροντας συγκινησιακούς συνειρμούς από την Αγία Γραφή: «Ο Χριστός σταυρώθηκε και ανέστη. Να είστε βέβαιος ότι και εγώ θα αναστηθώ» έλεγε, συμπληρώνοντας: «Η δύναμή μου είναι ο λαός».
Ο «Εσταυρωμένος»...
Η αλήθεια είναι ότι η δύναμη του λαού δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει τη σταύρωση του Ιησού, αλλά φαίνεται ότι ο Ψωμιάδης είναι σε ελαφρώς πλεονεκτικότερη θέση, καθώς μεταξύ των άλλων δυνάμεων που τον στηρίζουν μπορεί να υπολογίζει και στη δύναμη του... ΛΑΟΣ. Και το κυριότερο: Όλοι οι... «Φαρισαίοι» είναι με το μέρος του!
Πρώτος ο Καρατζαφέρης σήκωσε το τηλέφωνο για να του πει ότι είναι στο πλευρό του και τον στηρίζει. Μάλιστα επέκρινε τον Σαμαρά επειδή τον «ξεπέταξε» με μια συνάντηση μόλις έντεκα λεπτών στα VIP του αεροδρομίου «Μακεδονία» περιοδεύοντας προς τη Θράκη, ενώ θα έπρεπε να τον είχε... επισκεφθεί, όπως αυτός, στην περιφέρεια.
Ο Καρατζαφέρης οπωσδήποτε διαβλέπει στο πολιτικό ακροατήριο του Ψωμιάδη μια σεβαστή εκλογική δεξαμενή στην περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά με τη Ν.Δ. Αλλά και η Ν.Δ. γνωρίζει καλά την επιρροή του περιφερειάρχη στη Β. Ελλάδα. Το 10% στις εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής αρχηγού του κόμματος δεν είναι αμελητέο, όταν μάλιστα ο νέος αρχηγός της Ν.Δ., αμέσως μετά την εκλογή του, είχε να αντιμετωπίσει τη διαρροή στελεχών και μελών του κόμματος προς τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.
Όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ντορικοί δεν απέχουν πολύ από το να εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή, άλλη μια τέτοια ρήξη στη Ν.Δ. και πάει περίπατο η ελπίδα για διακυβέρνηση. Γίνεται οριστικά άπιαστο όνειρο. Ποιούμενος λοιπόν την ανάγκη φιλοτιμία, ο Σαμαράς δεν έχει άλλο δρόμο παρά να στηρίξει τον Ψωμιάδη μέχρι το τέλος, χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παρά τη χλιαρή δήλωση Σαμαρά στο αεροδρόμιο, που το γύρισε στον... «Καλλικράτη», το κόμμα τάχθηκε υπέρ του.
«Δεν σχολιάζουμε δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες πάντοτε η Ν.Δ. σέβεται. Ασφαλώς στηρίζουμε τον κ. Ψωμιάδη και ευχόμαστε να ξεπεράσει σύντομα τη δικαστική και τη διοικητική περιπέτεια» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Μιχελάκης.
Ακόμη πιο θερμά τον στήριξε η διοικούσα της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη: «Είναι πανθομολογούμενο ότι τα κίνητρα του περιφερειάρχη ήταν ευγενή και ανθρώπινα, σε καμία περίπτωση δεν ήταν ούτε ευτελή ούτε ταπεινά. Θα συνεχίσουμε να συμπορευόμαστε μαζί του. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είναι ένα σημαντικό στέλεχος της Ν.Δ. και φίλος του Αντώνη Σαμαρά» υπογράμμισε ο πρόεδρός της Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Κυβέρνηση - Πιλάτος
Εξάλλου σε καμία περίπτωση ο Σαμαράς δεν δέχτηκε κάποια πολιτική πίεση από τα άλλα κόμματα, ούτε καν από το κυβερνών κόμμα, για τον Ψωμιάδη. Αντιθέτως, μάλιστα, οι οχλήσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ είναι ουσιαστικά μηδενικές. Επομένως δεν είχε σοβαρό πρόβλημα να τον στηρίξει.
Όλα δείχνουν ότι το τελευταίο που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι να κατηγορηθεί για «πολιτική δίωξη» με αφορμή τον Ψωμιάδη. Ή, ακόμη χειρότερα, να «σκάσουν» στο μέλλον στην αυλή της αντίστοιχες υποθέσεις μειώσεων προστίμων από τις δικές της οκτώ αιρετές περιφέρειες της χώρας. Διότι ασφαλώς δεν είναι μόνο ο Ψωμιάδης που μειώνει πρόστιμα.
«Πριν ενεργήσω, ζήτησα τη γνωμοδότηση της νομικής μου υπηρεσίας. Μου απάντησαν πως έχω τη διακριτική ευχέρεια να ανακαλέσω ή να μεταρρυθμίσω τις πράξεις επιβολής προστίμου. Δεν ανακάλεσα, μεταρρύθμισα. Πού είναι το μεμπτό; Καταχράστηκα το Δημόσιο; Καταχράστηκα το χρήμα του ελληνικού λαού μέσα από τα υποβρύχια, από τις μίζες, από το χρηματιστήριο, από τα σκάνδαλα και τα ομόλογα;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ψωμιάδης.
Η ομόφωνη στήριξη των περιφερειαρχών όλης της χώρας, η απροθυμία της αποκεντρωμένης διοίκησης να εκκινήσει τη διαδικασία της αργίας, η κομψή δήλωση του Ραγκούση, ακόμη και η «πολιτική» στάση του Μάρκου Μπόλαρη, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει σημαία της την «κάθαρση» με αφορμή τον Ψωμιάδη, εκτιμώντας ότι αυτό θα μπορούσε να της στοιχίσει. Ο Ψωμιάδης, από την πλευρά του, εκτιμά την ευμενή «ουδετερότητα» του ΠΑ-ΣΟΚ στην προσωπική του περίπτωση, που ούτως ή άλλως είναι μια σιωπηλή παραδοχή του «φόβου» ότι με τον «Καλλικράτη» μπορεί να προκύψουν και «πράσινοι» Ψωμιάδηδες...
Άλλωστε, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην αυτοδιοίκηση στην προσπάθεια να ελεγχθεί η ασυδοσία, περιορίζεται σημαντικά η θεσμική δυνατότητα που δινόταν στους πρώην νομάρχες και πλέον αιρετούς περιφερειάρχες να αποφασίζουν με πολιτικά κριτήρια για διοικητικές υποθέσεις. Το επισημαίνουν αυτό οι μόνοι φανερά αντίθετοι με την τακτική του Ψωμιάδη Οικολόγοι Πράσινοι.
Ρωτάνε οι... Οικολόγοι
Δέκα εκλεγμένοι με την υποστήριξη των Οικολόγων Πράσινων περιφερειακοί σύμβουλοι, μεταξύ αυτών και ο Τρεμόπουλος, εκφράζουν ερωτήματα για την ανακοίνωση συμπαράστασης των περιφερειαρχών προς τον Ψωμιάδη, τονίζοντας ότι οι νέοι περιφερειάρχες ζητούν σαφώς «τη θεσμοθέτηση του προληπτικού ελέγχου των πράξεων και των αυτοδιοικητικών οργάνων», αλλά χωρίς να έχουν κατανοήσει επαρκώς τις αλλαγές του «Καλλικράτη».
Δηλαδή ρωτούν εάν «οι πρώτοι αιρετοί περιφερειάρχες», που εξελέγησαν για την εφαρμογή του Νόμου 3852/2010 (γνωστού ως «Καλλικράτη»), γνωρίζουν και αποδέχονται τις διατάξεις του νόμου τον οποίο καλούνται να εφαρμόσουν. Πιο συγκεκριμένα:
Αποδέχονται το άρθρο 225 περί «υποχρεωτικού ελέγχου νομιμότητας», το άρθρο 232 περί «αστικής ευθύνης», το άρθρο 233 περί «πειθαρχικής ευθύνης», το άρθρο 236 περί «έκπτωσης εξ αιτίας καταδίκης», το άρθρο 237 περί «παύσης»;
Συμπαρίστανται στον Π. Ψωμιάδη σε «ανθρώπινο» επίπεδο ή θεωρούν πολιτική δίωξη την απόφαση του πενταμελούς Εφετείου;
Πιστεύουν ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι στη χώρα μας το ίδιο για όλους ή κάποιοι πρέπει να είναι υπεράνω;
Πιστεύουν ότι σε μια κοινωνία δικαίου αυτοί που νομοθετούν μπορούν να καταπατούν τους νόμους;
Εύλογα τα ερωτήματα, αλλά υπάρχει και εκ του αντιθέτου ερώτημα. Εάν οι περιφερειάρχες εφαρμόσουν κατά γράμμα τον νόμο, συνάγεται ότι η ευθύνη τους θα εξαντλείται σε ζητήματα διαχείρισης και απλής προσυπογραφής των διοικητικών ποινών των υπηρεσιών. Ουσιαστικά η πολιτική διακυβέρνηση, δηλαδή η βούληση να μειώνεις ή να αυξάνεις πρόστιμα υπηρεσιών με κοινωνικά ή ανθρωπιστικά κριτήρια... πάει περίπατο!
Ποιος θα έπαιρνε την ευθύνη να το ξανακάνει, ακόμη κι εάν έβλεπε ότι η εφαρμογή των διοικητικών κυρώσεων οδηγεί σε υπερβολές, σε περίπτωση που κινδύνευε να βρεθεί κατηγορούμενος στα δικαστήρια;
Τι προβλέπει ο νόμος
Η καταδίκη Ψωμιάδη σε δεύτερο βαθμό συνεπάγεται αργία από τα καθήκοντά του. Ο νόμος προβλέπει ότι ο Ψωμιάδης θα παραμείνει σε αργία έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο.
Ο «Καλλικράτης» ορίζει ότι: «Αν ο περιφερειάρχης παραιτηθεί, εκπέσει, αποβιώσει ή ακυρωθεί η εκλογή του, τα καθήκοντά του ασκεί, ώσπου να εκλεγεί νέος περιφερειάρχης, ένας από τους αντιπεριφερειάρχες, με τη σειρά αναπλήρωσης που αυτός έχει ορίσει». Ο Ψωμιάδης έχει ορίσει ως αναπληρωτή του τον Διονύση Ψωμιάδη, επομένως αυτός θα ασκεί τα καθήκοντα του περιφερειάρχη, μέχρι τις αρχαιρεσίες, που προβλέπονται στο επόμενο άρθρο του νόμου.
Η διαδικασία ορίζει τη σύγκληση των συμβούλων της παράταξης Ψωμιάδη (και των επτά νομών) εντός δεκαπενθημέρου, προκειμένου με ψηφοφορία να εκλέξουν τον νέο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Στην ειδική συνεδρίαση λαμβάνουν μέρος μόνο σύμβουλοι, ενώ δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι διορισμένοι αντιπεριφερειάρχες χωρίς σταυρό.
Κύκλοι του Ψωμιάδη επισημαίνουν πως, «παρά το γεγονός ότι η απόφαση έχει εκδοθεί από Εφετείο, είναι πρωτόδικη» και ότι, εάν δικαιωθεί στον Άρειο Πάγο, η ποινή της αργίας θα θεωρείται ως «μηδέποτε επιβληθείσα». Βεβαίως, εάν ποτέ εφαρμοστεί, διότι το επόμενο διάστημα ο περιφερειάρχης θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να μην ισχύσει στην περίπτωσή του η ποινή της αργίας, μέχρι την τελεσιδικία της υπόθεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο.
απο το Ποντικι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.