29 Απρ 2011

Δίκτυο συναλλαγών χωρίς ευρώ και στην Λαμία;

Την είδηση την πληροφορήθηκα από φιλικό blog και ομολογώ πως δεν μπορώ να πω πως ξετρελάθηκα με την ιδέα, για τον απλούστατο λόγο, αντί να κοιτάμε βρούμε λύση για το πως να σταματήσουμε να πληρώνουμε ένα παράνομο και αντισυνταγματικό "χρέος" (που έτσι θέλουν να πιστεύουμε κάποιοι...ότι ντε και καλά ΧΡΩΣΤΑΜΕ ), κοιτάμε πως να μιμηθούμε την Αργεντινή επί εποχών ΔΝΤ, που είχαν φτιάξει κάτι κουπόνια συναλλαγματική αξίας και με τα οποία ψώνιζε ο κόσμος και έκανε τις συναλλαγές του γενικότερα...βέβαια αυτό στην Αργεντινή "δούλεψε μια χαρά" στην αρχή, μέχρι την στιγμή που γέμισε η αγορά με ψεύτικα (πλαστά) κουπόνια κι έγινε ο χαμός !!! 
(για τα προαναφερόμενα μου για την Αργεντινή, υπάρχει και σχετικό ντοκιμαντέρ, του οποίου ο τίτλος μου διαφεύγει τούτη την στιγμή)

Σας μεταφέρω την ανάρτηση από το blog της Π.Ε.Π.ΛΑ :



Στην δυνατότητα να στηθεί και στην Λαμία δίκτυο τοπικής εναλλακτικής μονάδας ,το οποίο βασίζεται στις αρχές της ανταλλακτικής οικονομίας, αναφέρεται δημοσίευση του... tvxs.gr.

Εδώ και ένα σχεδόν χρόνο στο Βόλο οι συναλλαγές δεν γίνονται πλέον αποκλειστικά με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αφού οι κάτοικοι αγοράζουν και πληρώνουν και με την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ).

Αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας που αυτή έφερε, ήταν η δημιουργία της Τοπικής Εναλλακτικής Μονάδας από τους Βολιώτες, οι οποίοι έστησαν το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας για ανθρώπους που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών τους με τα εισοδήματα σε ευρώ, μπορούν όμως να «πληρώνουν», προσφέροντας κάποια εργασία ή κάποια δικά τους καινούργια ή μεταχειρισμένα αγαθά, ακολουθώντας το παράδειγμα κοινωνιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Ιρλανδία, Αυστρία, Γερμανία), στον Καναδά και στην Ιαπωνία.

Η ΤΕΜ είναι μία Εναλλακτική Μονάδα η οποία δημιουργείται ως αποτέλεσμα μίας συναλλαγής που πραγματοποιείται μέσα σε μία γεωγραφικά καθορισμένη ένωση φυσικών και νομικών προσώπων και επιχειρήσεων στη δική μας περίπτωση στο Νομό Μαγνησίας. Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται σε ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης με τρόπο ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε μέλος του Δικτύου να μπορεί να έχει μία πλήρη εικόνα γι΄ αυτές, να αναζητήσει πρόσθετες υπηρεσίες και προϊόντα και βέβαια να καταχωρήσει τις δικές του αγγελίες για προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων.

Το Δίκτυο ΤΕΜ, όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα της η Ένωση Καταναλωτών Βόλου, δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα αλλά και σε επιχειρήσεις να συμμετέχουν δημιουργικά στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής μας, αυξάνοντας τις ευκαιρίες απασχόλησης και διάθεσης αγαθών και υπηρεσιών αποκλειστικά στα άλλα μέλη του Δικτύου.

Η ιδέα στήθηκε μια μικρή ομάδα ανθρώπων και σήμερα μετράει τουλάχιστον 200 συμμετέχοντες στην Μαγνησία. Μάλιστα έχει στηθεί και ιστοσελίδα στο http://www.tem-magnisia.gr/index.php για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ή να ενημερωθούν περαιτέρω για την ΤΕΜ.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο Δίκτυο ΤΕΜ, το εναλλακτικό νόμισμα μπορεί να αναστήσει την τοπική αγορά, χωρίς να φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το ευρώ.

Το παράδειγμα του Βόλου έχει τραβήξει το ενδιαφέρον ομάδων και από άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα, η Κατερίνη και η Λαμία που μελετούν το ενδεχόμενο να στήσουν το δικό τους δίκτυο τοπικής εναλλακτικής μονάδας, βασιζόμενοι στις αρχές της ανταλλακτικής οικονομίας.



Τα συμπεράσματα και τα σχόλια δικά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.