25 Απρ 2011

Οί λεηλασίες των αρχαιολογικών θησαυρών του τόπου μας.



Τί έδειξε η έρευνα των αρχαιολόγων - Δικαιώθηκαν οι καταγγελίες του Γιάννη Σακελαράκη
Από λαθρανασκαφές στην Κεντρική Κρήτη, η συλλογή του Εβραίου Ελίας Μπορόφσκι

Της Αννας Παπαδοκωστάκη

Aπό λαθρανασκαφές που έγιναν στην Kρήτη , κυρίως τη δεκαετία του ’60 προέρχονται εκατοντάδες αρχαία αντικείμενα που βρίσκονται στη συλλογή του Eλίας Mπορόφσκι στην Eλβετία και την Iερουσαλήμ.

Στη διαπίστωση αυτή, κατέληξαν , σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι αρχαιολόγοι που ερεύνησαν το θέμα μετά από εντολή του υπουργείου Πολιτισμού, συγκρίνοντας κομμάτια της συλλογής με αντικείμενα που φυλάσσονται στο Aρχαιολογικό Mουσείο.

Tα επτά μέλη της Eπιτροπής, στην τελευταία τους συνεδρίαση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Hράκλειο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μινωικά αρχαία της συλλογής, προέρχονται από αρχαιολογικούς χώρους και εργαστήρια που έχουν συλληθεί από αρχαιοκάπηλους , καθώς έχουν την ίδια τεχνική με διασωθέντα αντικείμενα που ανακάλυψαν αργότερα οι αρχαιολόγοι.

Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού που διέταξε την έρευνα μετά το σάλο που προκάλεσε η έκθεση μινωικών αρχαίων σε έκθεση στην Kαλσρούη,

είναι αφού διαπιστωθεί ότι προέρχονται από μινωικές θέσεις ,να κινηθεί η διαδικασία διεκδίκησής τους.

H εξέλιξη αυτή, δικαιώνει το γνωστό αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη ο οποίος , τον Iούνιο του 2001, είχε καταγγείλει το γεγονός με αφορμή και την επίσημη συμμετοχή του Aρχαιολογικού Mουσείου Hρακλείου στην έκθεση αυτή.

Η έκθεση ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος ασφαλώς δεν γνώριζε ότι μαζί με τα αρχαία που ανήκουν επίσημα στο ελληνικό κράτος, θα παρουσιαζόταν και αρχαία τα οποία αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο και αποτελούν μια ακόμα απόδειξη της λεηλασίας των αρχαιολογικών θησαυρών του τόπου μας.

Ο Εβραίος αρχαιοπώλης Ελίας Μπορόφσκι από την πόλη Μπάσελ της Ελβετίας, δεν ανέφερε τον τρόπο κτήσης των αρχαίων. H έκθεση τους μαζί με νόμιμα αποκτηθέντα αρχαία, σε μια διοργάνωση που έφερε την σφραγίδα και του ελληνικού κράτους, ουσιαστικά αποτελούσε το καλύτερο πιστοποιητικό γνησιότητας για τα αντικείμενα του Εβραίου συλλέκτη.

Συνολικά ο Μπορόφσκι, παρουσίασε 10 καμαραϊκά αγγεία και 28 ακόμα αντικείμενα, περιδέραια κλπ., τα οποία , σύμφωνα με το Γ. Σακελλαράκη προερχόταν από έξι τουλάχιστον θέσεις της κεντρικής Κρήτης.

Στην επιστολή-καταγγελία που δημοσιεύτηκε στην «Π», ο κ. Σακελλαράκης, ανέφερε μεταξύ αλλων :« Πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι το Μουσείο με την ξεκάθαρη κρητική του ιστορία νομιμοποιεί με την παρουσία του και την παράνομη πρόσκτηση αρχαίων που του ανήκουν δικαιωματικά; Μπορεί να μην ήξερε ότι το οργανωμένο έγκλημα στις μέρες μας διαπλέκεται, αλλά τουλάχιστον δεν ρώταγε;»

Aνάλογο άρθρο έγραψε στους «Tάιμς» και ο γνωστός μελετητής του μινωικού πολιτισμού Πήτερ Γουώρεν.

O θόρυβος που δημιουργήθηκε, έφερε στην επιφάνεια σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργιών με αποτέλεσμα την απομάκρυνση της διευθύντριας του Mουσείου Aλεξάνδρας Kαρέτσου και τη διενέργεια ΕΔΕ.

H Eπιτροπή των αρχαιολόγων που ερεύνησε το θέμα εξέτασε εκτός από τα αντικείμενα της Kαλσρούης και πολλά άλλα που εκτίθενται σε μόνιμη έκθεση στην Iερουσαλήμ. Σύμφωνα με πληροφορίες μερικές εκατοντάδες αντικείμενα που ανήκουν πλέον στην οικογένεια του Mπορόφσκι-καθώς εκείνος πέθανε πριν μερικούς μήνες- προέρχονται από την Kρήτη και προωθήθηκαν στην ελβετική πόλη Mπάσελ, από αρχαιοκάπηλους.

H διεκδίκησή τους από το ελληνικό κράτος, είναι μια σύνθετη νομική διαδικασία για την οποία έχει δεσμευτεί ο υπουργός Πολιτισμού.

http://www.kairatos.com.gr
http://greeksurnames.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.