25 Απρ 2011

Ονειροτάξιδο στις χαμένες πόλεις όλου του κόσμου... Πάμε στις αρχαίες πόλεις που τις έχουν εγκαταλείψει οι κάτοικοί τους... Ξεκινάμε...



H ιστορία του ανθρώπου στη Γη έχει να επιδείξει πολλά. Μέσα σε αυτά είναι και οι πολλές πόλεις που έχουν εγκαταλειφθεί, πόλεις φαντάσματα που είναι ενταγμένες την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. 
Αξίζει να τις ονειροταξιδευτούμε.
 
Θα γεμίσουμε ιστορία, θα μαγευτούμε από τον ξεχασμένο πολιτισμό τους, θα πλημμυρίσουμε εικόνες.
 
Χατούσα, Τουρκία
Η Χατούσα ήταν η πρωτεύουσα των Χετταίων και βρίσκεται στο σημερινό Μπογιάζκιοϊ στην Τουρκία.
Η πόλη ιδρύθηκε περίπου το 2500 π.Χ.
Στην ακμή της η Χατούσα φιλοξενούσε πάνω από 50.000 κατοίκους, ενώ κατέρρευσε μαζί με την Αυτοκρατορία των Χετταίων το 800 π.Χ...
Η πόλη προστέθηκε στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Ουνέσκο το 1986.
Η Σφίγγα, η οποία ανακαλύφθηκε από Γερμανούς αρχαιολόγους στην αρχαία πόλη των Χεταίων Χατούσα, ανατολικά της Άγκυρας, βρίσκεται από το 1915 στο μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο όπου αρχικά επρόκειτο απλώς να αποκατασταθεί.
Αλλά όπως ξέρουμε και εμείς οι Έλληνες από Γερμανούς και Άγγλους (και άλλους πολλούς) ουδέν μονιμότερον του προσωρινού...
 
Βαβυλώνα, Ιράκ
Η Βαβυλώνα ιδρύθηκε ως μία μικρή πόλη κάπου στο 3000 π.Χ. και κατέληξε σε μία Αυτοκρατορία μία χιλιετία αργότερα και ήταν χτισμένη πάνω στις δύο όχθες του ποταμού Ευφράτη.
Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας, η εκπληκτική οχύρωση της πόλης με τείχη που εκτείνονταν σε μήκος 90 χλμ και το ύψος τους έφτανε και τα 50 μέτρα και ο Πύργος της Βαβέλ, ύψους 90 μέτρων, ήταν μόνο κάποια από τα αριστουργήματα της πόλης.
Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου άρχισε και η παρακμή της πόλης, η οποία και εγκαταλείφθηκε πλήρως το 141 π.Χ.

Περσέπολη, Ιράν
Η Περσέπολη ιδρύθηκε το 515 π.Χ. και αποτέλεσε την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας της Περσίας.
Το 330 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος κατέλαβε την πόλη και την ίδια νύχτα ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά από το παλάτι του Ξέρξη που επεκτάθηκε σε όλη την πόλη, κατά πάσα πιθανότητα ως εκδίκηση για την πυρκαγιά που προκάλεσαν οι Πέρσες στον Παρθενώνα κατά τη διάρκεια του 2ου Περσικού Πολέμου.
Περίπου στα 200 π.Χ. όσοι κάτοικοι είχαν παραμείνει άρχισαν να μετοικούν 5 χλμ βόρεια της Περσέπολης και ίδρυσαν νέα πόλη, με την Περσέπολη να χάνεται από το χάρτη και τα ερείπιά της να σκεπάζονται από την άμμο της ερήμου και νέα κτήρια.
Η Περσέπολη βρίσκεται στο Ιράν.
 
Από την ΟΥΝΕΣΚΟ έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μέμφις, Αίγυπτος
Ήταν η αρχαία πρωτεύουσα και σημαντικότερη πόλη της Κάτω Αιγύπτου από την ίδρυσή της το 2200 π.Χ. μέχρι τα πρώτα χρόνια του Νέου Βασιλείου.
Στην ακμή της η πόλη αριθμούσε έως και 30.000 κατοίκους, ενώ εγκαταλείφθηκε σταδιακά από το 641 μ.Χ. και παραδόθηκε στην άμμο της ερήμου.
Η Μέμφιδα χαρακτηρίσθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πέτρα, Ιορδανία
Η Πέτρα πήρε το όνομά της από Έλληνες εμπόρους (περίπου τον 4ο αιώνα π.Χ.) γιατί οι κάτοικοί της θυσίασαν τους θεούς πάνω σε μία μεγάλη πέτρα.
Η περιοχή κατοικήθηκε από τον 9ο αιώνα π.Χ.. Η Πέτρα χαρακτηρίσθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τον 3ο αιώνα μ.Χ. ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός άλλαξε την πρωτεύουσα της επαρχίας και ο πληθυσμός της Πέτρας άρχισε να την εγκαταλείπει με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια η πόλη να καταντήσει φάντασμα.
Παλμύρα, Συρία
Η πόλη υπήρξε σημαντική πόλη της Συρίας. Ιδρύθηκε αρχικά ως μία όαση στον εμπορικό δρόμο που ένωνε τη Μεσοποταμία με την παράλια της Μεσογείου τον 20 αιώνα π.Χ. και διατήρησε μέχρι το τέλος της το νομαδικό της χαρακτήρα.
Υπέστη μεγάλες καταστροφές από έναν ισχυρό σεισμό το 1089 μ.Χ.
Εγκαταλείφθηκε πλήρως τον 16ο αιώνα μ.Χ. υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Καρχηδόνα, Τυνησία
Η πόλη ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. ως αποικία από τους Φοίνικες.
Έφτασε σε μεγάλη ακμή, ήταν από τις πλουσιότερες πόλεις του τότε κόσμου και αριθμούσε περισσότερους από 700.000 κατοίκους.
Το 146 π.Χ. έπειτα από την ήττα της στον 3ο Καρχηδονιακό πόλεμο ενάντια στη Ρώμη, καταστράφηκε ολοσχερώς από τους νικητές.
Ξαναχτίστηκε από τους Ρωμαίους για την εξυπηρέτηση του εμπορίου τους, όμως ξανακαταστράφηκε, αυτή τη φορά οριστικά το 698 μ.Χ..
 
Κνωσός, Ελλάδα
Η περιοχή γύρω από την πόλη κατοικούνταν από την 7η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Στην ανάπτυξή της αριθμούσε περισσότερους από 8.000 κατοίκους. Η πόλη καταστράφηκε μία φορά τον 14ο αιώνα π.Χ., και η αιτία, μάλλον, ήταν ή η επιδρομή των Μυκηναίων, είτε το τσουνάμι που προκάλεσε η μεγάλη υφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη.

Η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς από μία μεγάλη πυρκαγιά έναν αιώνα αργότερα παρότι ελάχιστοι κάτοικοι παρέμειναν σε αυτήν έως τον 9ο αιώνα μ.Χ.


Πομπηία, Ιταλία
Η Πομπηία ήταν πόλη της νότιας Ιταλίας. Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. και ήταν μία από τις πλουσιότερες και σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας.

Είχε πληθυσμό 20.000 με 30.000 κατοίκους. Το 62 μ.Χ. έγινε ένας πολύ ισχυρός σεισμός ο οποίος ήταν το προμήνυμα για την καταστροφή της πόλης.

Το 79 μ.Χ. το ηφαίστειο Βεζούβιος σημείωση ισχυρή έκρηξη  και ένα τεράστιο κύμα από λάβα κάλυψε την πόλη.

Νίμρουντ, Ιράκ
Η πόλη ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα π.Χ. και τον 9ο αιώνα ανακηρύχτηκε πρωτεύουσα των Ασσυρίων.
Στην ακμή της η πόλη αριθμούσε πάνω από 100.000 κατοίκους και ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις στη Μέση Ανατολή.
Καταστράφηκε ολοσχερώς και εγκαταλείφθηκε το 612 π.Χ., όταν την κατέλαβαν και τη λεηλάτησαν οι Βαβυλώνιοι. 
Μάτσου Πίτσου, Περού
Οι αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου κτίστηκε από τους Ίνκας στο νότιο Περού τον 14ο αιώνα μ.Χ.

Η πόλη εγκαταλείφθηκε, για άγνωστους λόγους, 100 χρόνια μετά. Οι Ισπανοί κατακτητές δεν έμαθαν ποτέ για την ύπαρξή της, καθώς η πόλη που είναι άκρως εντυπωσιακή, βρίσκεται σε υψόμετρο 2.700 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας και περικλείεται από πανύψηλα βουνά.
 
Παλένκε, Μεξικό
Το Παλένκε ήταν πόλη των Μάγια και έφτασε στην ακμή της από το 500 έως το 700 μ.Χ.

Εγκαταλείφθηκε σταδιακά από τον 8ο αιώνα για άγνωστους λόγους. Όταν οι Ισπανοί έφτασαν στην πόλη τον 15ο αιώνα ήταν τελείως εγκαταλελειμμένη.
 
Τενοτστιτλάν, Μεξικό
Ήταν η Πρωτεύουσα των Αζτέκων και αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς η περιοχή κατοικείται μέχρι σήμερα, και δεν είναι άλλη από την Πόλη του Μεξικού. Παρόλα αυτά η επιβλητική Τενοτστιτλάν καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ισπανούς λίγο μετά την κατάκτησή της και πάνω στα ερείπιά της χτίστηκε η Πόλη του Μεξικού. Η Τενοτστιτλάν ιδρύθηκε το 1325 μ.Χ. πάνω στη λίμνη Τεξκόκο και στην ακμή της ήταν μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου αριθμώντας πάνω από 200.000 κατοίκους. Καταστράφηκε το 1521 και σήμερα μπορούμε να δούμε μόνο τα ερείπιά της διασκορπισμένα στην Πόλη του Μεξικού.
Tenochtitlan 4

Μοχένιο-Ντάρο, Πακιστάν
Το Μοχένιο Ντάρο ήταν πόλη του πολιτισμού της κοιλάδας του Ινδού και κτίστηκε περίπου το 2.600 π.Χ. και βρίσκεται στο σημερινό Πακιστάν.
Η πραγματική ονομασία της πόλης και του λαού που την κατοικούσε είναι ακόμη άγνωστα, καθώς η γλώσσα τους δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί.
Η ύπαρξη του συγκεκριμένου πολιτισμού ήταν παντελώς άγνωστη έως το 1922 όταν και ξεκίνησαν οι ανασκαφές στο συγκεκριμένο σημείο.
 
Άνγκορ, Καμπότζη
Το εντυπωσιακό συγκρότημα των 100 πέτρινων ναών του Angkor κοντά στο Siem Reap είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική κατασκευή στον κόσμο, σύμβολο της ακμής της αυτοκρατορίας των Χμερ, που την εποχή της κατασκευής αυτής είχε τον έλεγχο της Καμπότζης, του Λάος, μεγάλου μέρους του Βιετνάμ και τμήματος της Ταϊλάνδης και ένα πραγματικό θαύμα τέχνης και αρχιτεκτονικής.

Καταστράφηκε και εγκαταλείφθηκε το 1431 μετά την ήττα της Αυτοκρατορίας από τους Ταϊλανδούς.

Vijayanagara, Ινδία
Η πόλη χτίστηκε στη σημερινή Νότια Ινδία.

Μετά την κατάκτησή της από τους μουσουλμάνους άρχισε η ερήμωσή της το 16ο αιώνα μ.Χ.

Επιμέλεια: Νικολαΐδου Ελένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.