1 Απρ 2011

Έλληνας Εκπαιδευτικός από τη Μυτιλήνη βραβεύτηκε στο 8ο ετήσιο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Συνεργατών στη Μάθηση




Ελληνας Εκπαιδευτικός από τη Μυτιλήνη βραβεύτηκε στο 8ο ετήσιο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Συνεργατών στη ΜάθησηΕν μέσω "σκέψεων" για την κατάργηση του μαθήματος της Πληροφορικής στο Λύκειο, Ελληνας Εκπαιδευτικός από τη Μυτιλήνη βραβεύτηκε στο 8ο ετήσιο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Συνεργατών στη Μάθηση της Microsoft. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική στο υπουργείο Παιδείας και να βελτιώσει τη θέση της Πληροφορικής στην Μέση Εκπαίδευση. Σήμερα οι αποφάσεις.
Σήμερα η συντακτική ομάδα του ICTPLUS.GR αποφάσισε ότι το πρώτο θέμα στην Επικαιρότητα πρέπει να είναι η σημαντική διάκριση που πέτυχε Ελληνας εκπαιδευτικός, από τη Μυτιλήνη, στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Πρωτοπόρους Εκπαιδευτικούς που φιλοξενήθηκε στο 8ο ετήσιο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Συνεργατών στη Μάθηση της Microsoft. Σε μία περίοδο που επίκεται η θέσπιση θέσης Αναπληρωτή Υπουργού Πληροφορικής το μάθημα της Πληροφορικής κυριολεκτικά "διώκεται" από το Υπουργείο Παιδείας και δια Βίου Μάθησης με "σκέψεις" και "ιδέες" για την κατάργησή του ή την μετάθεσή του από το Λύκειο στο Δημοτικό. Ετσι η είδηση αυτή δεν μπορεί σήμερα παρά να είναι το πρώτο θέμα της Επικαιρότητας, παραμερίζοντας κάθε άλλο που θα μπορούσε να παρουσιαστεί. Πιστεύουμε ότι θα επικροτήσετε την επιλογή μας. 

Η εκδήλωση της βράβευσης έγινε στη Μόσχα,... από τις 22 έως τις 24 Μαρτίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 εκπαιδευτικών, οι οποίοι προήλθαν από 40 και πλέον ευρωπαϊκές χώρες.

Ο εκπαιδευτικός Γιώργος Κοντέλλης από το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, παρουσιάζοντας την «Κατασκευή Εκπαιδευτικού Δορυφόρου τύπου CanSat», κέρδισε την τρίτη θέση στην ειδική κατηγορία «Επιλογή των Εκπαιδευτικών» (Educators' Choice), όπου οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ψηφίζουν την καλύτερη εργασία. Η διάκριση αυτή εξασφάλισε στον έλληνα εκπαιδευτικό τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Φόρουμ Συνεργατών στη Μάθηση της Microsoft, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί το Νοέμβριο στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α. Υπογραμμίζεται ότι, ο κ. Κοντέλλης είναι ο πρώτος έλληνας εκπαιδευτικός που βραβεύεται για δεύτερη φορά στο συγκεκριμένο Φόρουμ της Microsoft, καθώς το 2008 είχε αναδειχθεί νικητής σε διαφορετική κατηγορία του διαγωνισμού.

Κατά τη διάρκεια του φετινού Φόρουμ και στο πλαίσιο του διαγωνιστικού μέρους, παρουσιάστηκαν πρωτοποριακοί μέθοδοι διδασκαλίας από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν επενδύσει στις δυνατότητες της πληροφορικής και των ψηφιακών μέσων προκειμένου να αναβαθμίσουν το διδακτικό τους έργο και να διατηρήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των μαθητών τους. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι, βραβεύτηκαν συνολικά 24 καινοτόμες προτάσεις διδασκαλίας ανάμεσα από περισσότερες από 80 συμμετοχές, οι οποίες αξιολογήθηκαν από κριτική επιτροπή που απαρτιζόταν από ειδικούς από όλο τον κόσμο, με επικεφαλής την καθηγήτρια του St. Patricks University του Δουβλίνου, Dr. Deirdre Butler.

Νικήτριες συμμετοχές ανά κατηγορία αναδείχθηκαν οι ακόλουθες:

Κατηγορία "Extending Learning Beyond the Classroom": "Training Firm - Online Week" - Jasmin Jusic, Βοσνία - Ερζεγοβίνη
Κατηγορία "Collaboration": "Lost and Found Destinies" - Antonin Sekyrka, Τσεχία
Κατηγορία "Cutting Edge Use of Microsoft Technology for Learning": "genY" - Steven Ronsijn, Βέλγιο
Κατηγορία "Knowledge Building and Critical Building": "Forensics in the Classroom" - Roger Lister & Kara Barker, Σουηδία
Κατηγορία "Innovation in Challenging Contexts": "Knowledge tests" - Narine Baghdasaryan, Αρμενία
Κατηγορία "Educators' Choice": "Grandma's Games" - Marina Vasileva, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM).

Εκτός από τη συμμετοχή του κ. Κοντέλλη, την Ελλάδα εκπροσώπησαν φέτος στο διαγωνισμό δύο επιπλέον διακριθείσες δράσεις εκπαιδευτικών του ελληνικού Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών, που βραβεύτηκαν κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Πρωτοπόρου Εκπαίδευσης της Microsoft Ελλάς. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ακόμα τα ακόλουθα:

1) το «Πρόγραμμα Διαδραστικών Τηλεδιασκέψεων - ΟΔΥΣΣΕΑΣ / Περιβάλλον - Ενεργειακή Επανάσταση - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας"
2) Τα ταξίδια του καπετάν ΣΟΣ στη Μεσόγειο», που επιτρέπει τη διαδικτυακή επικοινωνία 5 σχολείων (Δημοτικό Σχολείο Λεοντείου Λυκείου Πατησίων Αθήνα, Δημοτικό Σχολείο Διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού Ναυστάθμου Κρήτης, 7ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Κισσάμου Κρήτης, 1ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας) για ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, καθώς και η πρόταση διδασκαλίας του κ. Κωνσταντίνου Καλοβρέκτη, καθηγητή στο Επαγγελματικό Λύκειο Λιβαδειάς, με τίτλο «Αγώνας Ταχύτητας με την Μάθηση στο Τιμόνι».

Με την αφορμή της ολοκλήρωσης των εργασιών του Φόρουμ, η κα Lauren Woodman, Γενική Διευθύντρια Παγκοσμίως του Προγράμματος «Συνεργάτες στη Μάθηση» της Microsoft δήλωσε:
«Στο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Συνεργατών στη Μάθηση, η Microsoft επιβραβεύει σημαντικές εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να εξελιχθούν και να αναδειχθούν οι ηγέτες της επόμενης γενιάς. Κάθε χρόνο, η πρόκληση αφορά τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και, συγκεκριμένα, σχετίζεται με την εξέλιξη των ίδιων προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες χρήσης των νέων τεχνολογιών για να αναβαθμίσουν τη διδασκαλία τους. Αυτοί οι εκπληκτικοί εκπαιδευτικοί μεταμορφώνουν τη διδακτική διαδικασία, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως μέσο για να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των μαθητών και, παράλληλα, να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας τους. Χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να "ενδυναμώσουν" τους μαθητές, ενθαρρύνοντάς τους να αναπτύξουν δεξιότητες, που είναι απαραίτητες στον 21ο αιώνα. Δέσμευση της Microsoft αποτελεί η ανάπτυξη πρωτοβουλιών, με κοινό παρανομαστή την καινοτομία και στόχο την πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογίας, προκειμένου να συμβάλει στον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, φέρνοντας κοντά τους εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο και παρέχοντας τους τη δυνατότητα να μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες τους, θα βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδευόμαστε και μαθαίνουμε».

Από την Microsoft Ελλάς, η κα Έλενα Ζαγλαρίδου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, ανέφερε:
«Μέσω της πρωτοβουλίας «Συνεργάτες στη Μάθηση», η Microsoft καθίσταται αρωγός της παγκόσμιας εκπαιδευτικής κοινότητας στην προσπάθεια αναβάθμισης της διδασκαλίας εντός των σχολικών τάξεων μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών. Προσφέροντας εργαλεία και προγράμματα που μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός πιο ενδιαφέροντος μαθήματος, που θα ενθαρρύνει την κριτική σκέψη μαθητών, αλλά και την ομαδική εργασία, η Microsoft Ελλάς βρίσκεται κοντά στους έλληνες εκπαιδευτικούς και στηρίζει την προσπάθειά τους για πιο σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας. Θα θέλαμε να συγχαρούμε θερμά τον κ. Κοντέλλη για τη σημαντική διάκριση που απέσπασε καθώς και για την "πρόκρισή" του στο Παγκόσμιο Φόρουμ Συνεργατών στη Μάθηση της Microsoft».

Ο βραβευμένος εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Κοντέλλης σημείωσε για την εμπειρία συμμετοχής του στο Φόρουμ:
«Ευχαριστώ την Microsoft που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω και να βραβευτώ στην ουσιαστικότερη ίσως διοργάνωση σχετικά με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και με έφερε σε επαφή με όλες τις νέες ιδέες σχετικά με την εκπαίδευση και με τις πιο καινοτόμες ιδέες από τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς της Ευρώπης. Βέβαια αυτή η διάκριση δεν είναι μόνο δική μου μια και όλο το σχολείο μας από τον κλητήρα και τον φύλακα μέχρι τον Σύλλογο  καθηγητών και  τον Διευθυντή βοήθησαν στην πραγματοποίηση του στόχου μας. Φυσικά οι ήρωες αυτής της προσπάθειας ήταν οι μαθητές μας οι οποίοι παρά το βεβαρημένο τους πρόγραμμα κατάφεραν επί ένα εξάμηνο να ασχοληθούν σε ώρες εκτός σχολείου με ένα εκπαιδευτικό διαστημικό πρόγραμμα το οποίο και προκάλεσε τον θαυμασμό των συμμετεχόντων στο Forum. Πρέπει να ευχαριστήσω και ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα του τόπου μας, τους προϊστάμενους, τους συμβούλους και τους καθηγητές που ενδιαφέρθηκαν και στήριξαν το έργο μας και βέβαια το Υπουργείο Παιδείας που χρηματοδότησε το ταξίδι μας καθώς και την ελληνική αποστολή, την οποία αποτέλεσαν εξαιρετικοί επιστήμονες και δάσκαλοι, που επάξια εκπροσώπησαν τη χώρα μας. Τώρα οι προσπάθειές μας στρέφονται στο Παγκόσμιο Forum της Αμερικής με την υποχρέωση να είμαστε ακόμα καλύτεροι και δυνατότεροι και για τους εκεί ομογενείς  και φυσικά ελπίζω με νέα δύναμη να εμπνεύσω και νέα παιδιά να πλαισιώσουν τις προσπάθειες του σχολείου μας για πρωτοπορία».
Παράλληλα, το Φόρουμ φιλοξένησε ειδικές συνεδρίες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές αναφορικά με την ανάπτυξη και την εφαρμογή πρωτοποριακών μεθόδων διδασκαλίας εντός της σχολικής αίθουσας.

Το Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Συνεργατών στη Μάθηση πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία της Microsoft για την εκπαίδευση, «Συνεργάτες στη Μάθηση», στο πλαίσιο της οποίας μέχρι σήμερα, περίπου 8 εκατομμύρια εκπαιδευτικοί σε περισσότερες από 114 χώρες έχουν βοηθηθεί, ώστε να ενσωματώσουν σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία στο μάθημά τους , ενώ περισσότεροι από 190 εκατομμύρια μαθητές έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα παγκοσμίως. Η εν λόγω πρωτοβουλία στοχεύει στην προώθηση της χρήσης της τεχνολογίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το λογισμικό στη δημιουργία καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και στην ανάπτυξη νέων ευκαιριών μάθησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.