12 Μαρ 2011

Η Ελλάδα θα πουλάει τα πάντα και η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει


Πολύς λόγο θα γίνει από σήμερα και για τους επόμενους μήνες για την «τεράστια» επιτυχία που θα κάνει η κυβέρνηση πετυχαίνοντας επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου. Οι τελικές αποφάσεις για το χρόνο επιμήκυνσης και το πόσο θα μειωθεί το επιτόκιο θα καθοριστούν μετά την 25η Μαρτίου, ωστόσο, το σχέδιο είναι «κλειδωμένο» έστω κι αν η κυβέρνηση θελήσει να δημιουργήσει σασπένς και πυρετό διαπραγματεύσεων, και μάλιστα την ημέρα της Εθνικής παλιγγενεσίας.
Η ουσία είναι να πούμε τι τελικά σημαίνει η απόφαση για την επιμήκυνση, πόσο θα βοηθήσει την Ελλάδα και πόσο μεγάλη επιτυχία είναι.
Σύμφωνα με οικονομολόγους, η επιμήκυνση, έστω και με μείωση του επιτοκίου δανεισμού απλά θα μεταφέρει για το μέλλον το υπαρκτό πρόβλημα της χώρας, δηλαδή το τεράστιο χρέος της. Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα κερδίζει άλλα 10 χρόνια για να πληρώσει το δάνειο των 110 δις. Ε, και τι έγινε; Οι δανειστές μας δεν ..
εκχωρούν κανένα δικαίωμά τους, δε θέλουν να χάσουν τα λεφτά τους και θα τα πάρουν πάση θυσία πίσω. Είναι όπως οι τράπεζες οι οποίες βλέποντας κάποιον να μη μπορεί να πληρώσει τη δόση του, κάνει νέα σύμβαση, επιμηκύνει το χρόνο αποπληρωμής και κάποια στιγμή θα πάρει τα χρήματά της πίσω. Ο δε δανειστής απλά μεταφέρει τα χρέη του στα παιδιά του ενώ υπογράφει μια πιο σκληρή σύμβαση, κάτι σα νέο Μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει πιθανότατα νέες διασφαλίσεις για την τράπεζα, όπως υποθήκες κ.λπ.
Ακριβώς έτσι και η Ελλάδα, θα κερδίσει χρόνο, θα «αγοράσει» χρόνο δίνοντας τα δικά της ανταλλάγματα. Όμως η κυβέρνηση απλά θα μεταφέρει το χρέος στις επόμενες γενιές, θα κληροδοτήσει μια νέα σύμβαση στις επόμενες κυβερνήσεις και θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα που της έχει ζητήσει η Μέρκελ. Τα πρώτα είναι ασφαλώς η πώληση κρατικής περιουσίας και εταιρειών. Τα επόμενα είναι η μείωση των μισθών και των συντάξεων. Το είπε ξεκάθαρα η Μέρκελ «Είναι δούναι και λαβείν». Άρα, η επιμήκυνση δίνει ανάσα για τα χρόνια 2013-2015, αλλά μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον, το οποίο δεν είναι καθόλου μακρινό.
Τώρα, η μείωση των επιτοκίων ασφαλώς είναι θετική εξέλιξη αν γίνει αφού η Ελλάδα θα κερδίσει μερικά δις ευρώ, κι αυτό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Τι να τα κάνει όμως, με μια οικονομία βουτηγμένη στην ύφεση, με τα έσοδα να βουλιάζουν και τις δαπάνες να μη μειώνονται; Άρα είναι δώρο άδωρο στην παρούσα φάση όπου δεν υπάρχει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση, που πριν από μερικούς μήνες είχε στην ατζέντα της επαναγορά παλαιού χρέους και ευρω-ομόλογα (μάλιστα σκόπευε να μαζέψει 1 εκατ. υπογραφές) πήγε στις Βρυξέλλες με ατζέντα ανάγκης, με ιδιαίτερα χαμηλές προσδοκίες. Πήγε να ζητήσει λίγα και θα πάρει λίγα δίνοντας πάρα πολλά. Διότι αν ήταν να εκδοθεί ευρωομόλογο και να μειώνεται σταδιακά το χρέος της χώρας, τότε χαλάλι να πουλήσουμε και καμιά εταιρεία ή κανένα φιλέτο. Αλλά να βγάλουμε στο σφυρί περιουσία για κάτι που δικαιούμαστε, όπως η επιμήκυνση, αυτό συνιστά εθνική υποχώρηση μεγάλης σπουδαιότητας. Και ο κ. Παπανδρέου είναι αποκλειστικά υπεύθυνος γι’ αυτό.
Η επόμενη ημέρα των αποφάσεων της Ευρώπης θα βρει την Ελλάδα να πουλάει τα πάντα και την κυβέρνηση να πανηγυρίζει. Όμως το χρέος θα είναι ακόμη εκεί και θα πνίγει το μέλλον όλων μας. Και κανείς δεν απαντά στο ερώτημα: Τι θα γίνει μετά από λίγα χρόνια όταν το χρέος θα είναι πάντα στα ύψη και δε θα μπορούμε να πληρώσουμε τις δόσεις μας; Πώς θα βγούμε στις αγορές με επιτόκια στα ύψη;
Στην κυβέρνηση είτε δε θέλουν είτε δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η χώρα είναι ήδη σε πτώχευση. Αν το καταλάβουν γρήγορα ίσως λειτουργήσουν διαφορετικά, διαπραγματευτούν το Μνημόνιο και αλλάξουν ρότα.
Και κάτι τελευταίο που το έχουμε τονίσει και πάλι. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τις αποφάσεις των Βρυξελλών γι’ αυτό και τα spreads είναι ύψη. Άρα ας αφήσουν αυτά που ξέρουν περί εθνικής επιτυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.