24 Μαρ 2011

Οι καταπληκτικές ιδιότητες της χρυσόρριζας



Quantcast
Το θέμα μου δεν είναι πολιτικό, φιλοσοφικό, ή κοινωνικό, δεν έχει να κάνει με το λαθρομεταναστευτικό ή τις παγκόσμιες εξελίξεις σε Τυνησία και Αίγυπτο. Όμως είναι εξίσου αν όχι πιο σημαντικό, γιατί όταν όλα αυτά θα έχουν παρέλθει, η χρησιμότητα του άρθρου αυτού στην καθημερινή καλύτερη ζωή των αναγνωστών του θα είναι τεράστια.
Θέλω να σας συστήσω ένα μπαχαρικό, λοιπόν κυρίες μου και κύριοι, από δω η χρυσόρριζα ή αλλιώς κουρκουμάς.
Ένα μπαχαρικό που λείπει ως επί το πλείστον από την ελληνική κουζίνα, αλλά ας δούμε την ιστορία του και τις ιδιότητές του, κι έτσι θα καταλάβετε κι εσείς όπως κατάλαβα και το βίωσα και εγώ, πόσο σημαντικό είναι αυτό το αγαθό, το γιατροσόφι της φύσης...

Η χρυσόρριζα ή αλλιώς turmeric (Curcuma longa) ανήκει στην οικογένεια του τζίνσενγκ και προέρχεται από την τροπική Νότια Ασία. Χρησιμοποιείται εδώ και 2500 χιλιάδες χρόνια στις Ινδίες και σαν βαφή αλλά και σαν μπαχαρικό. Το χρώμα του όπως ήδη θα καταλάβατε είναι χρυσοκίτρινο. Αποτελεί την βάση για το άλλο γνωστό και επίσης εξαιρετικά ευεργετικό μπαχάρι το κάρρυ. Θα το βρείτε στα πρόσθετα πάρα πολλών τροφών, όπως για παράδειγμα την μουστάρδα, για να της δώσει χρώμα αλλά και γεύση. Το ρύζι και τα μακαρόνια παίρνουν μια χρυσοκίτρινη ανταύγεια όταν έχουμε ρίξει ελάχιστο κουρκουμά, ενώ η γεύση τους ελαφρά αλλάζει έχοντας αποκτήσει μια ινδικής κουζίνας “ απόχρωση”. Εγώ το έχω δοκιμάσει σε όλα τα ελληνικά μας φαγητά, σε μικρές ποσότητες, και πάει περίφημα στα λαδερά, στο ψάρι και στο κρέας.
Αλλά ας πάμε στις ιδιότητες του, εκεί βρίσκεται το μεγαλείο του.
Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που αναφέρει και κάποια ιστοσελίδα υγιεινής διατροφής, για να αρχίσει κάποιος να χρησιμοποιεί τον κουρκουμά, οι οποίοι με κάλυψαν σε γενικές γραμμές για τα ευρήματά μου πάνω στο μπαχαρικό αυτό, που υπενθυμίζω, επωφελήθηκα από τις ευεργετικές του ιδιότητες, δεν μεταφέρω απλά κάτι που έχω ακουστά και δοκίμασα για να βοηθήσω τον οργανισμό μου στην άμυνα κατά των εξαιρετικά σοβαρών ασθενειών που θα σας παραθέσω.
Είναι ένα φυσικό αντισηπτικό, με αντιβακτηριδιακούς παράγοντες, που βοηθά στην απολύμανση εκδορών και εγκαυμάτων, όταν συνδυάζεται με το κουνουπίδι οι έρευνες υποδεικνύουν ότι  αποτρέπει την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη και μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη ήδη υπάρχοντος καρκίνου του προστάτη. Εμπόδισε σε πειραματόζωα την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού στους πνεύμονες. Μπορεί να προλάβει το μελάνωμα αλλά και να οδηγήσει σε αυτοκτονία τα καρκινικά κύτταρα μελανώματος (δηλαδή ίασις!), μειώνει τον κίνδυνο της παιδικής λευχαιμίας, αποτοξινώνει το συκώτι, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της νόσου Alzheimer αλλά και να επιβραδύνει την χειροτέρευση ήδη πασχόντων και πασχουσών από την ασθένεια (μην ξεχνάμε ότι αποτελεί βάση για το κάρρυ και στην Ινδία το καταναλώνουν πάρα πολύ, εκεί λοιπόν έχουν το χαμηλότερο ποσοστό –σχεδόν αμελητέο- εμφάνισης της νόσου αυτής). Μπορεί να προλάβει μεταστάσεις παντός τύπου καρκίνου, είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο της φύσης με αντιοιδηματικές ιδιότητες (εδώ βρίσκεται η προσωπική μου ιστορία με τον κουρκουμά), χωρίς τις παρενέργειες των αντιβιοτικών και των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Πειράματα σε ποντίκια έχουν δείξει ότι επιβραδύνει την σκλήρυνση κατά πλάκας. Είναι ένα φυσικό αναλγητικό, εξαιτίας δε των ιδιοτήτων που πριν λίγο σας ανέφερα, είναι ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής για όσους πάσχουν από αρθριτικά (όπως και το κύμινο ή και το μαύρο κύμινο – για το οποίο οι Άραβες έχουν πει «θεραπεύει τα πάντα εκτός από τον θάνατο»).. . Μπορεί να βοηθήσει κατά της ψωρίασης ή την θεραπεία της. Μπορεί να βοηθήσει  στην αντιμετώπιση καρκίνου σε σκύλους. Ενώ πολλά υποσχόμενες έρευνες έχουν καταδείξει ότι ο κουρκουμάς ήταν ευεργετικός σε περιπτώσεις καρκίνου του παγκρέατος, και του εντέρου, στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και την βελτίωση της μνήμης.
Υπάρχουν κάψουλες στο εμπόριο (συμπληρώματα διατροφής) που περιέχουν κουρκουμά γιατί η γεύση του φυσικά δεν είναι ό,τι καλύτερο σε μεγάλη ποσότητα, αλλά δεν θα τις συνιστούσα, καλύτερα να βάλετε τον κουρκουμά στην καθημερινή σας διατροφή ακριβώς όπως είναι, όπως τον βρίσκουμε στα είδη μπαχαρικών. Μπορείτε επίσης να παρασκευάσετε τσάι, και να το πίνετε μία με τρεις φορές την ημέρα όταν κάτι από τα παραπάνω βρίσκεται σε έξαρση ή εκδηλώθηκε στον οργανισμό σας. Η συνταγή είναι:
1 φλυτζάνι νερό
1 έως 1 ½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
Το βράζετε όπως τον ελληνικό καφέ, όταν φουσκώσει εφόσον το επιθυμείτε το σουρώνετε και προσθέτετε μέλι ή λεμόνι για να φτιάξετε την γεύση.
Μπορείτε να το αναμείξετε με γάλα και κρέμα γάλακτος αν δεν είστε δυσανεκτικοί στην λακτόζη, έτσι η γεύση του είναι πολύ πιο ικανοποιητική στην κατάποση.
Η μόνη αντένδειξη είναι για όσους έχουν πέτρα στην χολή, εκεί θα πρέπει να καταναλώνεται με ιδιαίτερη προσοχή ή και να αποφεύγεται.
Και φυσικά μην ξεχνάτε το σκόρδο και το μηλόξυδο στην καθημερινή σας διατροφή για τα οποία θα μιλήσουμε κάποια άλλη στιγμή.
;)
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.