10 Μαρ 2011

Το σεξ σε συνδυασµό µε το χιούµορ σάς βοηθούν να θυµάστε τα πάντα!

Πικάντικα παιχνίδια του µυαλού που οξύνουν το µνηµονικό

Ο Τζόσουα Φόερ κατά τη βράβευσή του σε διαγωνισµό µνήµης. Στην κατάκτηση της πρώτης  θέσης τον βοήθησε εξαιρετικά η εικόνα του ίδιου και του Αϊνστάιν να περπατούν  στο φεγγάρι. Εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου του «Περπατώντας στο φεγγάρι µε τον Αϊνστάιν:  η τέχνη και η επιστήµη τού να θυµάσαι τα πάντα»
Εάν ψάχνετε – για άλλη µία φορά – τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας ήακόµη και τοίδιο το αυτοκίνητο, που κάπου, κάπως παρκάρατε χθεςβράδυ, µην πανικοβάλλεστε. ∆εν πάσχετε από ανίατη ασθένεια, και σε κάθε περίπτωση υπάρχει «φάρµακο». Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει στο νέο του βιβλίο ο αµερικανός δηµοσιογράφος ΤζόσουαΦόερ, όπουπαρουσιάζει τεχνικέςγια να µηνξεχνάµε αυτά που πρέπει να θυµόµαστε. Εικόνες ασυνήθιστες, αλλόκοτες, αστείες,πολύχρωµεςκαι πρωτίστως σεξουαλικού περιεχοµένου είναι το µυστικό για µια δυνατή µνήµη,... αποκαλύπτει ο Φόερ στο βιβλίο του µε τίτλο «Βόλτα στο φεγγάρι µε τον Αϊνστάιν: η τέχνη και η επιστήµη τού να θυµάσαι τα πάντα». Και συµπληρώνει πως η «τέχνη» της µνήµης αναφέρεται επίτης ουσίας σε ειδικές τακτικές,τις οποίες εφηύραν οι αρχαίοι Ελληνες.

Κατά τονίδιο τρόπο,µετατρέποντας δηλαδή σε ευφάνταστες εικόνες καθετίπου υπάρχειφόβος να καταχωνιαστεί βαθιά στηµνήµη, ο Κικέρωνας αποστήθιζε τους ρητορικούς του λόγους και οι φιλόλογοι στονΜεσαίωνα αποµνηµόνευαν ολόκληρα βιβλία.


«Οταν πλάθεις εικόνες, βοηθάει πολύ να διαθέτεις αυτό που αποκαλούµε βρώµικο µυαλό», γράφει ο συγγραφέας. «Ο εγκέφαλός µαςείναι προγραµµατισµένοςώστε να βρίσκει δύο θέµατα ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, καιγι’ αυτό αξέχαστα: τα αστεία και το σεξ– πόσω µάλλον όταν πρόκειταιγια αστεία γύρω από το σεξ».

Για να µην ξεχνάµε τη λίστα µε τα ψώνια τουσούπερ µάρκετ, λ.χ., η προτεινόµενητακτική προβλέπει την εξήςδιαδικασία:τοποθετούµε νοητά ταπράγµατα σε µία σειρά, σ’ ένα µέρος οικείο – στο πατρικό µας σπίτιγια παράδειγµα. Στη συνέχεια φανταζόµαστε ανθρώπους να επιδρούν µε κάποιον τρόπο στα αντικείµενα καισε αυτήν την εικόνα προσθέτουµε κάτι πρόστυχο ή κάτι τρελό. Εάν δηλαδή στη λίστα περιλαµβάνεται τυρί κότατζ, µιαπετυχηµένη φαντασί ωση θα περιελάµβανε µια µπανιέρα γεµάτηµε τέτοιουείδους τυρί και την Κλόντια Σίφερ να κολυµπά µέσα σε αυτήν.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ όµως η µνήµη γίνεται από κάποια ηλικία καιµετά επιλεκτική; Η απάντηση είναι απλή και λίγο - πολύ γνωστή: συγκρατούµε στη µνήµη µας γεγονότα τα οποίασυνδέουµε µεσυγκεκριµένα περιστατικά. Καθώς όµως τα χρόνια περνούν, και οι εµπειρίες παύουννα είναι µοναδικές, οι αναµνήσεις µας µεταµορφώνονται σ’ ένα συνονθύλευµα. Γι’ αυτόν τον λόγο εύκολα ξεχνάµε τι φάγαµε την προηγουµένη και γι’ αυτόν τον λόγο είναι σηµαντικό να εµπλουτίζουµε την καθηµερινότητά µας µε ενδιαφέροντα βιώµατα.

Ακόµη και όταν ήταν 20 ετών, ο Φόερ ξεχνούσε σηµαντικές λεπτοµέρειες όπως ταγενέθλια της κοπέλας του ή την πληθώρα των µυστικών κωδικών του.

«Οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν περιορίσειπλέον τηνανάγκη να συγκρατούµε τέτοιου είδους πληροφορίες», επισηµαίνει.
ΤΑ ΝΕΑ, 10/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.