13 Μαρ 2011

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: Υποκρισία με βιτρίνα τον «ανθρωπισμό»



Τον εκδημοκρατισμό και την ανθρωπιστική βοήθεια χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να εδραιώσει τα ιμπεριαλιστικά της συμφέροντα στη Λιβύη η ΕΕ, μετά και τη δήλωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, επιχειρώντας να αποτινάξει το παρελθόν συνεργασίας με αυταρχικά καθεστώτα, δήθεν υπέρ των λαών της περιοχής. Η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορά τη Λιβύη επί της ουσίας αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, σημειώνοντας πάντα ότι η δράση της ΕΕ θα είναι σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, την Αφρικανική Ενωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο, υπογραμμίζοντας ότι τα «για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, τα κράτη - μέλη θα εξετάσουν όλες τις επιλογές που θα κριθούν απαραίτητες, με την προϋπόθεση αποδεδειγμένης ανάγκης, σαφούς νομικής βάσης και στήριξης από την περιοχή».
Στην κοινή δήλωση υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι «η ασφάλεια των ανθρώπων πρέπει να διαφυλαχθεί με όλα τα απαραίτητα μέσα», ενώ οι «27» ζητούν άμεσα τη διεξαγωγή κοινής Συνόδου της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την...
 Αφρικανική Ενωση για τον καθορισμό των μετέπειτα δράσεων.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε δηλώσεις του αναφορικά με τη Σύνοδο, επιχείρησε σύγκριση της κατάστασης στη Λιβύη με τον πόλεμο στη Γεωργία, τον πόλεμο του Ιράκ και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη. Οπως είπε χαρακτηριστικά, αυτή είναι η τέταρτη περίπτωση που κρίνεται αναγκαία μία έκτακτη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της Ενωσης. Ο Χ. Ρομπάι επανέλαβε τη στήριξη της ΕΕ στο Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο, το οποίο, σύμφωνα με τη δήλωση των «27», αναγνωρίζεται ως ο πολιτικός συνομιλητής της ΕΕ, αποφεύγοντας ωστόσο να αναγνωριστεί πλήρως το καθεστώς της «αντιπολίτευσης», όπως ζητούσαν επίμονα η Γαλλία και η Βρετανία, αλλά απέρριψε η Γερμανία.
Το Συμβούλιο σημειώνει, επίσης, ότι ο Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να παραδώσει άμεσα την εξουσία, καθώς το «καθεστώς του έχει χάσει τη νομιμότητά του και δεν αποτελεί συνομιλητή για την ΕΕ, η οποία θέσπισε περιοριστικά μέτρα κατά της ηγεσίας της χώρας και οντοτήτων με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που ελέγχονται από το καθεστώς και είναι έτοιμη να θεσπίσει νέες κυρώσεις».
Η ΕΕ υπογραμμίζει στη δήλωση των «27» την ετοιμότητα και πρόθεσή της να παρέμβει αποφασιστικά στη Λιβύη, επωφελούμενη από τις εξελίξεις, «συνδράμοντας» στην «οικοδόμηση ενός συνταγματικού κράτους, στην ανάπτυξη του κράτους δικαίου» και κυρίως να συνδράμει στην «ανοικοδόμηση της λιβυκής οικονομίας». Στην ίδια γραμμή περί «ενίσχυσης του εκδημοκρατισμού», κινήθηκε και ο Ελληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συμβάλλοντας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
Η πρόθεση της ΕΕ - φυσικά με τα ιδιαίτερα συμφέροντα της κάθε χώρας, αφού μονοπώλια από όλες δραστηριοποιούνται στην Λιβύη - για διείσδυση είναι έκδηλη για όλες τις χώρες της βορείου Αφρικής, καθώς τονίζεται ότι «έχει ζωτική σημασία να παρασχεθούν στις χώρες τα μέσα για την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό των οικονομιών τους».
Από τα συμπεράσματα δε λείπει και αναφορά στο αναμενόμενο μεταναστευτικό κύμα που ενδέχεται να προκαλέσουν οι εξελίξεις, σημειώνοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η FRONTEX και να καταπολεμηθεί εξ αρχής η παράνομη μετανάστευση, κάνοντας εμμέσως σαφές ότι κανείς δεν είναι ευπρόσδεκτος στα ευρωπαϊκά σύνορα...
Αντίστοιχη με την απόφαση του Συμβουλίου και προπομπός αυτής ήταν και το ψήφισμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πέρασε με θετική ψήφο των κομμάτων του κεφαλαίου και του οπορτουνισμού, την Πέμπτη. Χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας και του ιμπεριαλιστικού εκδημοκρατισμού - βλέπε Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού - απαιτεί παρέμβαση στην περιοχή στοχεύοντας, βεβαίως, στη διασφάλιση των γεωπολιτικών και ενεργειακών συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 13/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.