17 Μαρ 2011

Ότι έδαφος χάσουμε, πολύ δύσκολα θα το ξαναπάρουμε.


ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Βαλλιστικά βλήματα ATACMS MGM-140A στα νησιά!                     
«Μέσα στην δεκαετία θα έχουμε μείζονα κρίση με την Τουρκία, υψηλότερου επιπέδου από αυτή την Ιμίων, από την οποία πρέπει πάση θυσία να βγούμε αλώβητοι. Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε μιά τέτοια κρίση. Όλες οι κινήσεις τους αυτό δείχνουν. Αιμορραγούμε καθημερινά και το αίμα έχει τραβήξει τα σκυλόψαρα» περιέγραφε την διαμορφούμενη κατάσταση στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ, σχολιάζοντας στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ τα όσα ήρθαν στην δημοσιότητα για το τουρκικό σχέδιο απόβασης SUGA. Το διαμορφούμενο ελλειμματικό ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αλλά κυρίως η αρνητική πολιτικο-οικονομική συγκυρία που αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια και να φέρει σε ακόμα πιο μειονεκτική θέση την Ελλάδα....

και τις ηγεσίες της ακόμα πιο διστακτικές στην λήψη αποφάσεων αναχαίτισης των τουρκικής επέκτασης, οδηγεί τα ελληνικά Επιτελεία σε λήψη αποφάσεων έκτακτης ανάγκης μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Και τα τρία Επιτελεία, αλλά κυρίως ο Στρατός Ξηράς αναθεωρεί τα σχέδιά του και η αποτροπή διαδέχεται τον όποιο σχεδιασμό για «ευέλικτη άμυνα» και εν συνεχεία «αντεπιθέσεις». «Ότι έδαφος χάσουμε, πολύ δύσκολα θα το ξαναπάρουμε. Έχουμε χάσει ήδη από την εποχή της ειρήνης την μάχη των εφεδρειών και οι απέναντι βελτιώνουν τις δυνατότητές τους σε βαριά όπλα καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι η όποια αντεπίθεσή μας θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες δυσκολίες».
Μία κρίσιμη απόφαση που έχει ληφθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης βασικών σημείων της αποτρεπτικής στρατηγικής είναι η ανάπτυξη βαλλιστικών βλημάτων ATACMS MGM-104A Block I στα νησιά του Αν. Αιγαίου. Δεδομένων των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν λόγω της υπάρχουσας Συνθήκης της Λοζάνης που αποτρέπει την εγκατάσταση επιθετικών όπλων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η ανάπτυξη αυτή δεν θα είναι μόνιμη.
Αλλά θα υπάρξουν στοχοποιήσεις, σχέδια μεταφοράς μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, σημεία ανάπτυξής τους κλπ. Το κάθε βλήμα μπορεί μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να μετατρέψει σε ... οικόπεδο στρατιωτικές εγκαταστάσεις μεγέθους ποδοσφαιρικού γηέδου με τις κατάλληλες κεφαλές και όλα αυτά σε βάθος 165 χλμ. από τα ελληνικά νησιά.
«Υπάρχουν περίπου 25 στόχοι Α’ Επιπέδου στην μικρασιατική ακτή και στην ενδοχώρα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις «Follow-on-Forces» πριν ακόμα εκδηλωθεί η κύρια επιθετική ενέργεια και αυτός είναι ο στόχος μας. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να αντιληφθούν οι απέναντι ότι σχέδια όπως η SUGA θα απαντηθούν με όλες μας τις δυνάμεις και θα τους κοστίσουν πολύ ακριβά» σημείωνε ανώτερος αξιωματικός του ΓΕΣ μιλώντας στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.
Κατόπιν αυτών η «Σ» επισκέφθηκε την βάση της μεγαλύτερης συγκέντρωσης βαρέων όπλων στην ιστορία του Ελληνικού Στρατού, της 193 Μοίρας ΠΕΠ στην Ελευθερούπολη Καβάλας, όπου τα στελέχη του ελληνικού Πυροβολικού οπλισμένα με  βαλλιστικά βλήματα ATACMS και συστήματα ΜLRS, «υπόσχονται» καταστροφή, πόνο και αίμα σε ολόκληρη την μικρασιατική ακτή.
Επίσης μπορείτε να διαβάσετε και τα μελλοντικά σχέδια αναβάθμισης των ATACMS σε αερομεταφερόμενα συστήματα έτσι ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο νυν χρόνος ανάπτυξής τους στο Ανατολικό Αιγαίο.
Ακόμα στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφόρησε μπορείτε να διαβάσετε:

400 M1A1 ABRAMS ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣ:
LEO-2A4 Vs M1A1 Αbrams

Η απόφαση του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) να αποκτήσει άρματα μάχης M-1A1 και τοσχετικό ερώτημα διαθεσιμότητα που απηύθυνε στον αμερικανικό Στρατό, συνιστά μια κίνηση που ως σκοπό έχει την ενίσχυση του αρματικού δυναμικού, με την παράλληλη απόσυρση των παλαιών M-48Α5 MOLF, αλλά και ταυτόχρονα την αποτελεσματικότερη κίνηση ενίσχυσης του αρματικού δυναμικού μετά το 1974.
Αν και το Μ1Α2 ήταν υποψήφιο στο σχετικό διαγωνισμό, που κατέληξε στην αγορά του Leopard 2HEL, εντούτοις η απόκτηση αριθμού της προγενέστερης έκδοσης Α1 πολλαπλασιάζει συγκλονιστικά την ισχύ των ταξιαρχιών που ήταν μέχρι πρότινος εξοπλισμένες με Μ60 ή Μ48Α5 και θα δημιουργήσει το πλέον φονικό δίδυμο σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, μαζί με τα LEO2HEL/A4. Tαυτοχρόνως όμως θα αντιπαρατεθεί ευθέως με τα τουρκικά LEO2A4. Διαβάστε ένα συγκριτικό τεστ των δύο κορυφαίων αρμάτων της Δύσης.

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ:
Ταχύπλοα καταδρομικά

Η εξασφάλιση κονδυλίου 165 εκατ. ευρώ στο τριετές κυλιόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την απόκτηση σύγχρονου υλικού από τις Ειδικές Δυνάμεις περιλαμβάνει και την προμήθεια ειδικά εξοπλισμένων πλωτών μέσων. Ένα από τα μικρά (και σχετικά ξεχασμένα) εξοπλιστικά προγράμματα, που είχαν παρουσιαστεί πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια, είναι η απόκτηση σκαφών συνοδείας για τις Ειδικές Δυνάμεις. Μέσα στο Αιγαίο η επιχειρησιακή ανάπτυξη τέτοιων σκαφών δίνει κρίσιμο πλεονέκτημα σε όποιον κατέχει τα νησιά και αποτελεί θανάσιμο πρόβλημα σε όποιον προσπαθήσει να διεισδύσει στο Αρχιπέλαγος. Υποψήφια σκάφη και τακτικές χρήσης τους αναπτύσσονται για πρώτη φορά σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 100 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ: Nέα stand-off όπλα για την Π.Α.
Στο κυλιόμενο τριετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΕΔ που αποκάλυψε στο προηγούμενο τεύχος η «Σ», περιλαμβάνεται ένα κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για προμήθεια βλημάτων αέρος-εδάφους με εμβέλεια άνω των 100 μιλίων. Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), με την απόκτηση των βλημάτων SCALP-EG βρέθηκε να έχει στην κατοχή της ένα όπλο με εμβέλεια άνω των 350 χλμ., ικανό να προσβάλλει στόχους στρατηγικής σημασίας στην ενδοχώρα του αντιπάλου και τώρα θα συνεχίσει να αποκτά τέτοια όπλα για τον εξοπλισμό όχι μόνο των νυν μαχητικών της, αλλά και του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, για το οποίο όπως όλα δείχνουν δεν θα καθυστερήσει πέρα από το 2012 να ληφθεί η απόφαση προμήθειάς του. Στην ανάλυση παρουσιάζονται όλα τα υποψήφια συστήματα της κατηγορίας τα οποία είναι στην ατζέντα της Πολεμικής Αεροπορίας.

F/A-18 «SILENT» HORNET: Σιωπηλός θάνατος...
Η ανάπτυξη του Super Hornet έφερε τη «σφήκα» της Boeing στο επίπεδο των μαχητικών 4ης γενιάς, ενσωματώνοντας οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα που εξέλιξαν δραματικά το αεροσκάφος από την προηγούμενη έκδοση του F/A-18C/D. Παρ’ όλα αυτά, η έκδοση του Super Hornet και ειδικότερα το F/A-18E/Block II, που συγκεντρώνει όλα εκείνα τα ηλεκτρονικά συστήματα που του παρέχουν τη δυνατότητα να επιχειρεί με μεγάλα περιθώρια επιβιωσιμότητας στο σύγχρονο πεδίο της εναέριας μάχης, κρίθηκε πως έχει ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια εξέλιξης. Αποτέλεσμα: Νέος σχεδιασμός, νέα ηλεκτρονικά συστήματα, «διαστημικό» κόκπιτ και ένα μαχητικό με αξιοσημείωτες stealth δυνατότητες, υποψήφιο για την ελληνική αξιολόγηση του νέου μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. 

ΑΟΖ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Προστατεύοντας την εθνική περιουσία της Αν. Μεσογείου

Πέρα από το θετικό του εντοπισμού παραγωγικών ενεργειακών πεδίων εντός της κυπριακής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο η εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων θα είναι αδύνατη αν δεν υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια προστασίας και επιτήρησης της Ζώνης. Στην πλέον αναλυτική παρουσίαση που έχει γίνει στον ελληνικό τύπο μέχρι σήμερα, παρουσιάζονται τα πλωτά και ενάερια μέσα των οποίων η απόκτηση είναι μονόδρομος για την Κύπρο, αν θέλει πράγματι να καταστεί παραγωγός χώρα ενεργειακών πρωτογενών προϊόντων.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Οπλικά συστήματα και υποψήφια σκάφη ανοικτής θαλάσσης
Για αρκετά χρόνια, η ναυτική δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας περιορίζεται σε μικρά ταχύπλοα σκάφη με ελαφρύ οπλισμό και με περιορισμένες δυνατότητες αποστολών μεγάλης διάρκειας. Η επιβεβαίωση όμως τα τελευταία χρόνια ότι ο βυθός των θαλασσίων περιοχών που ανήκουν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας διαθέτει τεράστια αποθέματα ενεργειακών πόρων, που θα μπορούσαν να αποδώσουν δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο το χρόνο και απροσδιόριστο αριθμό χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου, άλλαξε άρδην την κατάσταση.

ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: Το «καζάνι» έσκασε – Και τώρα;

Ο αραβικός κόσμος αποτελεί μια συμπαγή γεωπολιτική και πολιτιστική οντότητα μεταξύ τριών ηπείρων. Οι Άραβες κατέχουν τα τρία βασικά στοιχεία ενός ισχυρού κράτους: Ο αραβικός πληθυσμός ανέρχεται σε 318,3 εκατομμύρια το 2006, με κυρίαρχο στοιχείο τη νεότητα. Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλοι φυσικοί πόροι καθιστούν τον αραβικό λαό από τους πιο πλούσιος του πλανήτη, τα επιβεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου αποτελούν το 57 % των παγκοσμίων αποθεμάτων και το 29,5 % του φυσικού αερίου.
Το τρίτο στοιχείο είναι η γεωγραφική έκταση του αραβικού χώρου, που φτάνει τα 14,2 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή το 10,2 % της συνολικής έκτασης της γης. Οι Άραβες ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις που εκτείνονται από τον Ατλαντικό ωκεανό μέχρι τον περσικο-αραβικό κόλπο και ελέγχουν σημαντικές εμπορικές οδούς όπως η διώρυγα του Σουέζ, τα στενά του Άντεν, τα στενά του Όρμους και του Γιβραλτάρ. Γιατί όμως είναι διαιρεμένοι σε 22 κράτη και το πολιτικό και οικονομικό χάσμα μεταξύ αυτών των κρατών είναι τεράστιο;

ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Οι ανεξήγητες κινήσεις του Γ. Παπανδρέου
Ένα από τα χωριά της ορεινής Ξάνθης επισκέφθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου. Πρόκειται για τον οικισμό Δημάριο του δήμου Μύκης, απ’ όπου κατάγονται αρκετοί από εκείνους που εντάσσονται στους εξτρεμιστές των γνωστών θέσεων του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, ότι δηλαδή στη Θράκη δεν υπάρχει μουσουλμανική, αλλά τουρκική μειονότητα. Η επίσκεψη Νταβούτογλου και η θεωρία του περί «Τουρκο-μουσουλμάνων» δείχνει κάτι ότι κάτι βαθύτερο συντελείται στις συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση δέχεται να μπει στο τραπέζι θέμα μειονότητας... 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ: Η ανάσταση του εθνικισμού στη «χώρα των αετών»
Είναι γεγονός ότι ενώ η Αλβανία έχει περάσει – τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο – σε δημοκρατική λειτουργία εδώ και είκοσι χρόνια, εντούτοις το αλβανικό κράτος συνεχίζει την πρακτική του καθεστώτος του Κόμματος Εργασίας (ΚΕΑ), το οποίο ήταν πολύ εχθρικό έναντι της ελληνικής μειονότητας. Οι ενέργειες της αλβανικής πλευράς κατά της ελληνικής μειονότητας κατά τη διάρκεια της περιόδου του ΚΕΑ επικεντρώθηκαν στον εδαφικό, πληθυσμιακό, εκπαιδευτικό, πολιτισμικό, θρησκευτικό και πολιτικό αφελληνισμό. Μόνο προβλήματα και ανησυχία γεννούν οι αλβανικές κινήσεις που δείχνουν να έχουν την σαφή υποστήριξη της Άγκυρας...
 defencenet.gr

1 σχόλιο:

  1. Στρατηγική... και πράσινα άλογα στον ΕΣ... βρε ας καγχάσω,είναι σαν να λέμε λατομείο στον Αρη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.