11 Μαρ 2011

Η Μύρτις πάει Μαυροβούνιο. . .

Τώρα διεξάγεται πρόγραμμα ανακατασκευής προσώπου από τη Μεσολιθική Εποχή

Πόσο αποτιμάται η ζωή ενός ανθρώπου? μετά θάνατον; Πώς θα αποτιμηθεί το κρανίο της Μύρτιδος, του 11χρονου κοριτσιού που πέθανε στην αρχαία Αθήνα από τον λοιμό που την έπληξε κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο; Το ερώτημα δεν είναι καθόλου ρητορικό. Ειδική επιτροπή από αρχαιολόγους θα πρέπει να δώσει μια τιμή, καθώς το κρανίο θα βγει, μετά από άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, για έκθεση στο Μαυροβούνιο.


Ολα καλά, αλλά ......
ανθρωπολογικό υλικό δεν πωλείται στη διεθνή αγορά. Και με βάση αυτά που πωλούνται, καθορίζονται οι συμβατικές τιμές, ώστε να ασφαλίζονται όσα εξάγονται - όπως θα γίνει και με το κρανίο. Ούτε και ανάλογες εξαγωγές γίνονται, ώστε να υπάρχουν συγκριτικές τιμές ασφάλισης - εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων πριν από δεκαετίες. Τι θα γίνει λοιπόν;
Αυτό το αίνιγμα θα κληθούν να λύσουν η Εφη Μπαζιωτοπούλου - Βαλαβάνη, η ανασκαφέας του τάφου του λοιμού, καθώς και οι Ελένη Στραβοπόδη και Αναστασία Παπαθανασίου, παλαιοντολόγοι- ανθρωπολόγοι, που ορίστηκαν από το ΚΑΣ μέλη της επιτροπής. Το συμβούλιο δέχθηκε το αίτημα, προκειμένου να οργανωθεί έκθεση στο μουσείο της Ποντγκόριτσα στο Μαυροβούνιο, από 20 Μαρτίου και για έναν μήνα. Ωστόσο, ίσως θα έπρεπε να είχαν εκφραστεί αμφιβολίες, καθώς πρόκειται για ανθρωπολογικό υλικό. Στη θέση του κάλλιστα θα ήταν δυνατόν να αποσταλεί εκμαγείο, που υπάρχει. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί και η ανάπλαση που έχει κάνει η ομάδα του Μ. Παπαγρηγοράκη με επιτυχία. Το πρόπλασμα έχει εκτεθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και η Μύρτις έχει συγκαταλεχθεί στους Φίλους της Χιλιετίας από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Πολύ πρόσφατα, το περιοδικό «Scientific American» αναφέρθηκε στη Μύρτιδα και στην έκθεσή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έκθεση που λήγει την Κυριακή. «Είναι έντεκα και πάει στα 2.500», λέει ο ευρηματικός τίτλος του δημοσιεύματος, στο οποίο γίνεται αναφορά στην ανακατασκευή του προσώπου αυτού του κοριτσιού.
Ο Μ. Παπαγρηγοράκης, συνεργάζεται με τους ανασκαφείς του σπηλαίου Θεόπετρας Καλαμπάκας. Οπως λέει στο «Εθνος» η Νίνα Κυπαρίσση - Αποστολίκα, διευθύντρια της εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος, χάρη στο πρόγραμμα που διεξάγεται τώρα, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τη μορφή ενός ανθρώπου της Μεσολιθικής Εποχής, δηλαδή ενός πολύ μακρινού κατοίκου του ελλαδικού χώρου. Σκελετικά κατάλοιπα έχουν αποκαλυφθεί στο σπήλαιο από την κ. Κυπαρίσση και την ανασκαφική ομάδα της. Αγγ. Κ.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.