18 Φεβ 2011

οι ΜΙΝΥΕΣ...απο τα βάθη των αιώνων!

Οι Μινύες ήταν προϊστορικό ελληνικό έθνος που κατοικούσε στη Bοιωτία  όπως αναφέρονται στους: Όμηρο(Ιλιάδα Β΄511 και Οδύσσεια ια΄ 284), Ησίοδο (αποσπάσματα 144) Πίνδαρο(Oλ.ΙΧV) και Θουκιδίδη(I.V.76) Επιπρόσθετα σημειώνει ο Στράβων ότι αυτοί οι Μινύες της Βοιωτίας διέφεραν από εκείνους της Θεσσαλίας, (ΙΧ 2, 3, 40).

Οι Μινύες κυριαρχούν πριν τον Μυκηναικό πολιτισμό(1700-1001π.κ.Χ), από το 2000 π.Χ. μέχρι το 1200 π.Χ. περίπου, με απόγειο της ακμής τους γύρω στα 1400 π.Χ.
Ενδεχομένως, η ονομασία τους "Μινύες " σχετίζεται ετυμολογικά με τις λέξεις ...
Μύγδονες-Δηλ. Μινύες> Μι(γ)νύες >Μύγνυ(τ)ες > Μύγδονες(=Αρχαιότατος λαός της Μακεδονίας-Θρακικής καταγωγής)

Επίσης με:Μαγνήτες, Μακεδόνες, Μαίγδοι,Με(γ)θώνη,Μυκ(θ)ήνες

.Ήταν γνωστοί στα ομηρικά και στα αργοναυτικά έπη ως λαός ναυτικός, εξερευνητικός, που είχε αμύθητα πλούτη. 
Για την καταγωγή τους έχουν διατυπωθεί οι παρακάτω απόψεις:
  • Ότι η καταγωγή τους είναι από την Ιωλκό.
  • Ότι ήταν αυτόχθονες που αποίκησαν την Ιωλκό, όπως πιστεύει ο Στράβων.
  • Ότι ήρθαν από τη Λήμνο.
 Οι Αχαιοί πού κατοικούσαν στο Θεσσαλικό κάμπο, μετά από τις πολλές πλημμύρες που έγιναν έφυγαν, για να αναζητήσουν άλλη γη στεγνή. 
Ο μύθος λέει πως ήρθαν στην περιοχή της Κωπαΐδας σαν να πήγαιναν σε γιορτή. 
Καλοντυμένοι, όμορφοι ,άνδρες και γυναίκες, νεαρά παιδιά και ηλικιωμένοι, ο καθένας τους απάνω στο δικό του άλογο.
Ήρθαν ειρηνικά και δεν πείραξαν κανένα, εγκαταστάθηκαν στον Υφάντειο λόφο(Ορχομενός).
Αρχηγός τους, ήταν ο  βασιλιάς, Ανδρεύς, γιος του Πηνειού. 
Από αυτόν η περιοχή ονομάστηκε Ανδρηίς και οι κάτοικοι .Ανδρηίδες.
Μετά τον Ανδρέα αρχηγός έγινε ο Αθάμας, γιος του Αίολου, με τη γυναίκα του τη Νεφέλη.  
Απέκτησαν δυο παιδιά τον Φρίξο και την Έλλη.
Όταν πέθανε η Νεφέλη ο Αθάμας παντρεύτηκε την Ινώ.  
Η πόλη ονομάστηκε Αθαμαντία και οι κάτοικοι Αθαμαντίδες.Μετά τον Αθάμαντα βασιλιάς έγινε ο Ετεοκλής ή Κηφισιάδης, η πόλη ονομάστηκε Κηφισιάδα και οι κάτοικοι Κηφισιάδες
Ο ίδιος ήταν ποιητής και επί της εποχής του οι μουσικοί και ποιητικοί αγώνες ήταν γνωστοί σε όλον τον τότε πολιτισμένο κόσμο.
Μετά τον Ετεοκλή βασιλιάς έγινε ο Φλεγύας, η πόλη ονομάστηκε Φλεγυαντίδα και οι κάτοικοι Φλεγυαντίδες

Μετά το Φλεγύα βασιλιάς για λίγο διάστημα ήταν ο Χρύσης, γιος της Χρυσογένειας, κόρης του Άλμου. Μετά τον Φλεγύα βασιλιάς έγινε ο Μινύας, η πόλη ονομάστηκε Μινύειος και οι κάτοικοι Μινύες.(Τα πιο πάνω από το βιβλίο: Ορχομενός της Τότα Τσάκου- Κονβερτίνο.)
 Αυτή η προϊστορική φυλή της Ελλάδας, ήταν εγκαταστημένη στην Ιωλκό της Θεσσαλίας και στον Ορχομενό  της  Βοιωτίας
 Άλλες περιοχές στις οποίες είχαν επεκταθεί ήταν η Λακωνία, η Τριφυλία, η Λήμνος, η Θήρα, η Κυρήνη κ.ά. 
 Οι προέλληνες αυτοί διακρίθηκαν στη ναυτιλία και οργάνωσαν εξερευνητικές αποστολές.  
Λέγεται πως σ' αυτούς οφείλεται η Αργοναυτική εκστρατεία. 

 Ο βαθμός του πολιτισμού τους φαίνεται από τα αποξηραντικά έργα που πραγματοποίησαν στην Κωπαΐδα. Το πιο αξιόλογο μνημείο που άφησαν είναι ο " Θησαυρός του Μινύα" που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στον Ορχομενό. 
 Διέθεταν αυξημένες γνώσεις μηχανικής και τεχνολογίας, επεχείρησαν να αποξηράνουν την πεδιάδα της Κωπαΐδας, η οποία πλημμύριζε από τα νερά των παρακείμενων ποταμών Μέλανα και Κηφισού. 
Για τον σκοπό αυτό κατασκεύασαν ένα τεράστιο αρδευτικό κανάλι, πλάτους 40 μ. και βάθους έως και 5 μ., που χρησίμευε και ως πλωτός ποταμός, την περίφημη «Διώρυγα των Μινύων».

 Στην διώρυγα αυτή συγκεντρώνονταν όλα τα ύδατα, τα οποία μέσω αυτής, κατευθύνονταν προς διάφορες φυσικές καταβόθρες, απ’ όπου κατέληγαν στον σημερινό κόλπο της Λάρυμνας (Ευβοϊκός Κόλπος).

 Ο ενδιάμεσος αποξηραμένος χώρος πλαισιώθηκε από οικισμούς και το οχυρό του Γλα, που ήλεγχε την περιοχή, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του καλλιεργούνταν. 
Η διώρυγα των Μινύων είχε μήκος περίπου 43 χιλιόμετρα και ήταν συνδεδεμένη μαζί με μία άλλη περιφερειακή καθώς και διάφορες εγκάρσιες μικρότερης κατασκευής.
   Σύμφωνα με πολλούς αρχαιολόγους, η διώρυγα των Μινύων είναι το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της αρχαιότητας. Κατ΄αυτούς ούτε ο Παρθενώνας το φτάνει γιατί, εκτός των άλλων είναι κατασκευασμένο την εποχή του χαλκού (2500- 1100 π.Χ.), δηλαδή εποχή ασύγκριτα αρχαιότερη από τη λεγόμενη κλασσική αρχαιότητα
Μπορεί με βάση αυτήν την άποψη να αιτιολογηθούν και τα επιτεύγματα των Αργοναυτών στον τεχνολογικό τομέα, αλλά κυρίως μπορεί να δικαιολογηθεί και το μεγαλύτερο επίτευγμα της τότε εποχής, η Αργώ.






  Συμπληρωματικό έργο μεγάλης αξίας ήταν η τεχνητή καταβόθρα που έσκαψαν οι Μινύες για να ενισχύσουν την απορρόφηση των υδάτων, επειδή οι φυσικές καταβόθρες δεν επαρκούσαν.
    Η τεχνητή καταβόθρα, μία 
υπόγεια επικλινής σήραγγα, σκαμμένη στο βράχο, είχε μήκος 2230 μ. ύψος 1,80 μ. και πλάτος 1,50 μ. Διέθετε 16 κάθετα ανοίγματα (φρεάτια), που ανοίχτηκαν πρώτα και μέσω των οποίων σκάφτηκε η σήραγγα μέσα στον βράχο και στην συνέχεια μέσα απ'αυτές συντηρούνταν.


 Πρόκειται για ένα απίστευτο για την εποχή,  τεχνητό έργο που δεν έχει εξερευνηθεί ούτε έχει μελετηθεί σε βάθος. 
Τα έργα αυτά οι Μινύες τα συντηρούσαν για εκατοντάδες χρόνια έως ότου καταστράφηκαν από σεισμούς στα 1100 π.Χ.
*(Ο αρχαιολόγος Θεόδωρος Σπυρόπουλος (βλ. σελίδα για το Αμφείο Θηβών), μετά από ανασκαφές που έκανε στο χώρο της Κωπαΐδας (Μεγάλη καταβόθρα – Μινυακό ανάχωμα) χρονολόγησε τα έργα της Κωπαΐδας στην 3η π.Χ. χιλιετία.)  
Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις : 
Στο βιβλίο του Χ. ΛΑΖΟΥ "ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ" εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ. 
Στο περιοδικό "ΤΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ " τεύχος 209 Σεπτέμβριος 1997
 Γύρω στα 2000 π.Χ. λοιπόν  οι  Μινύες έκτισαν την πόλη του Ορχομενού,  η οποία έγινε αργότερα ξακουστή για τον πλούτο  και τoν πολιτισμό της. 
 Ο Ορχομενός, στην αρχαϊκή εποχή, είχε υπό την κυριαρχία του μία μεγάλη περιοχή και ήταν μία από τις πρώτες πόλεις που έκοψε νομίσματα στην Ελλάδα.
  Με το πέρασμα του χρόνου όμως έχασαν την δύναμη τους και η πολιτική κυριαρχία πέρασε στην Θήβα.

Μαμούνι: Γιατί  Κάρυ αυτά τα "μυστηριώδη" προιστορικά φύλα που συναντώνται στον  Ελλαδικό χώρο δεν αναφέρονται εκτενώς και δεν μελετώνται επαρκώς απο τους Αρχαιολόγους και την επιστημονική κοινότητα?

Κάρυ: Γιατί Μαμούνι τα μυστηριώδη αυτά προιστορικά φύλλα, αν  μελετηθούν εις βάθος ενδεχομένως θα ανατρέψουν  την Ινδοευρωπαική θεωρία(ΙΕ-θεωρία), η οποία αναπτύχθηκε σε μια κρίσιμη για την Ευρώπη περίοδο.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις μετά την συνθήκη της Βιέννης το 1815 μοίρασαν τις ζώνες επιρροής τους και ασχολήθηκαν αποκλειστικώς με την οικονομική τους ανάπτυξη.
Πέρα της παραδοσιακής αποικιοκρατικής δύναμης της μεγάλης Βρετανίας όλα σχεδόν τα δυτικά έθνη αναδείχθηκαν σε αποικιακές δυνάμεις κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα
Μέχρι και το μικρό Βέλγιο απέκτησε αποικίες!
Μέσα σ'αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η πλήρης αποδοχή και στην συνέχεια η ανάπτυξη της ινδοευρωπαϊκής θεωρίας.
Οι δυτικοευρωπαίοι έπρεπε να διαφοροποιηθούν από τους άγριους υποτελείς τους.
Γιαυτό το λόγο χρειαζόταν το θεωρητικό υπόβαθρο επί του οποίου θα στήριζαν την ανωτερότητα τους.
Εντάσσοντας λοιπόν εαυτούς και Έλληνες στην ΙΕ ομοεθνία πέτυχαν να συνδέσουν τους «πολιτισμούς» τους με τον Ελληνικό, κλέβοντας λίγο από το μεγαλείο του.


Από την άλλη απόγονοι ως θεωρούσαν εαυτούς ενός πολιτισμού ο οποίος γέννησε και τον ελληνικό διακήρυσσαν με θράσος την ανωτερότητα τους έναντι μη ινδοευρωπαϊκών φυλών τις οποίες είχαν υπό την κυριαρχία τους.
Η ΙΕ θεωρία έδωσε στους ευρωπαίους ρατσιστές αποικιοκράτες το θεωρητικό υπόβαθρο για να στηρίξουν την καταπίεση των αφρικάνικων και ασιατικών εθνών.
Τώρα γιατί εμμένουν στην ΙΕ θεωρία?
Η υιοθέτηση της θεωρίας μειώνει τα ιστορικά δικαιώματα της ελληνικής φυλής στα χώματα τούτα.
Παράδειγμα:
Οι βόρειοι γείτονες Σκοπιανοί ,Βούλγαροι, Ρουμάνοι είναι θερμοί θιασώτες της ΙΕ θεωρίας!
Βάσει των λεγόμενων και γραφομένων τους στη βόρεια βαλκανική χερσόνησο, υπήρχε προηγμένος πολιτισμός ο οποίος επεκτάθηκε μέχρι την Κρήτη! 
Και ο οποίος δεν είχε σχέση με τον ελληνικό.
Οι Έλληνες ήρθαν ως αιμοβόροι εισβολείς και κατέστρεψαν τον προηγούμενο βαλκανικό πολιτισμό των προγονών τους (!) οι οποίοι όμως εκδικήθηκαν τους Έλληνες όταν ο Αλέξανδρος κατέκτησε την Ελλάδα και υπέταξε τους Ελληνες.
Μην αναφερθώ και στους Τούρκους οι οποίοι έχουν φτάσει στο σημείο να θεωρούν τους Χετταίους προγονούς τους , κατοχυρώνοντας έτσι τα ιστορικά τους δικαιώματα στην μικρασιατική γη αλλά και προσθέτοντας πολιτιστικά επιτεύγματα στον ανύπαρκτο πολιτισμό τους.
Φαντάζομαι ότι θα θυμάσαι την  Γιουροβίζιον όταν έγινε στην Τουρκία ,
που παρουσίαζαν θεατρα, και αρχαίους ελληνικούς ναούς από την Ιωνία σαν δικά τους!.
Η ινδοευρωπαϊκη θεωρία γίνεται επικίνδυνη για το σύγχρονο ελληνισμό από τον οποίο αφαιρεί έτη ζωής και ίσως ιστορικά δικαιώματα κατοχής ακόμα και της σημερινής ελληνικής επικράτειας.
Ετσι λοιπόν αποκτήσαμε τους Ινδοευρωπαίους, την αόρατη φυλή που κανένα αρχαιολογικό εύρημα δεν έχει ανακαλυφθεί για να  τους επιβεβαιώσει!
/http://kariatida62.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.