8 Ιαν 2011

Ακτινίδιο - η φυσική ασπίδα της υγείας



Ακτινίδιο - η φυσική ασπίδα της υγείαςΣτα λατινικά, η ονομασία του παραπέμπει σε πτηνό και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για φρούτο, χωρίς καμία … πτητική ικανότητα, ταξιδεύει ολοένα και περισσότερο από την Ελλάδα στο εξωτερικό: από το Χονγκ Κονγκ, μέχρι την Ιορδανία, τον Καναδά και τη Ρωσία. Ο λόγος για το ακτινίδιο (Kiwi, από το ομώνυμο πτηνό της Ν. Ζηλανδίας),
επόμενος προορισμός του οποίου είναι η...
Κίνα, μετά και την υπογραφή του ελληνοκινεζικού πρωτοκόλλου συνεργασίας, που άναψε το "πράσινο φως" για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στο "γίγαντα" της Ασίας.
Η ακτινιδιά έχει επιστημονικό όνομα Actinidia chinensis Planchon και ανήκει στην οικογένεια Actinidiaceae. Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος κόκκινου ή λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι ράγα και είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση, ενώ το εξωτερικό του μέρος είναι χρώματος καφέ, το εσωτερικό είναι χυμώδες, με πράσινο χρώμα και μικρά σποράκια, χρώματος μαύρου.
Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αρκεί μόνο να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή, για να μη χαθούν οι βιταμίνες. Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων.
Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Συντελεί δε στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη, που περιέχει.
Η Κίνα θεωρείται επικρατέστερη πατρίδα του ακτινιδίου, από τα αρχαία χρόνια. Το γνωστότερο είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα ονομάζεται "ακτινίδιον το σινικό". Το φυτό ήταν αυτοφυές στην Κίνα και ταξίδεψε μετά το 19ο αιώνα στη Βρετανία και το 1906 στη Νέα Ζηλανδία. Την ονομασία του, Kiwi (κίουι), που προέρχεται από το ομώνυμο πτηνό, το οποίο είναι εθνικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας, όπου ζει αποκλειστικά, την πήρε από το φυτοκόμο Χέιγουορντ Ράιτ (1873-1959), ο οποίος πειραματίστηκε με τα φυτά και κατόρθωσε να δημιουργήσει την ποικιλία, που είναι γνωστή μέχρι σήμερα. Με τη σημερινή μορφή του, το ακτινίδιο καλλιεργείται από το 1950.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.