10 Ιαν 2011

Στεγνό ξύρισμα…... Παμε κατα διαολου!


Πιο ακριβά τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, νερό και ρεύμα πληρώνουμε ήδη οι Έλληνες καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου, αφού «μπήκαν» για τα καλά όλες οι αυξήσεις ΦΠΑ στη ζωή μας.
Από την πρώτη κιόλας μέρα του έτους οι καταναλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αυξήσεις σε πολλά προϊόντα των σούπερ-μάρκετ, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στα κόμιστρα των ταξί και τα εισιτήρια των λεωφορείων, αλλά και στις εξόδους τους σε εστιατόρια και καφετέριες...
Ανατιμήθηκαν αυτόματα κατά 2% τα είδη διατροφής (κρέατα, γαλακτοκομικά, πουλερικά, ψάρια, λαχανικά, φρούτα, αυγά, ξηροί καρποί κ.λπ.), τα εμφιαλωμένα νερά, τα αναψυκτικά, τα σερβιριζόμενα φαγητά, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα κόμιστρα των ταξί και τα εισιτήρια λοιπών θεαμάτων, τα οποία επιβαρύνονται πλέον με συντελεστή 13%.
Νέα τιμολόγια
Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου αυξήθηκαν κατά 20 λεπτά τα ...
τσιγάρα, λόγω της αναπροσαρμογής του πάγιου φόρου από το 10% στο 15%. Αυτό σημαίνει ότι ένα πακέτο ελληνικής καπνοβιομηχανίας, που κόστιζε 2,40 ευρώ, πλέον πωλείται 2,60 ευρώ.
Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και στα τσιγάρα έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης έχουν πάρει την ανηφόρα λόγω των αυξήσεων στη διεθνή αγορά πετρελαίου.
Την ίδια ώρα, βάσει των νέων τιμολογίων της ΔΕΗ, επήλθε αύξηση 11% στην κατηγορία πελατών των 0 - 800 kWh, η οποία αντιστοιχεί σε μέση επιβάρυνση 5,5 ευρώ το τετράμηνο.
Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν 1.600.000 πελάτες (χωρίς τους δυνάμει καταναλωτές του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου - ΚΟΤ), από τους οποίους περίπου το 50% περιλαμβάνει όσους έχουν κλειστές κατοικίες, δεύτερες κατοικίες, εξοχικά κ.λπ.
Προβλέπεται επίσης αύξηση από 1,5% έως 3% για 2.500.000 νοικοκυριά με καταναλώσεις από 800 - 2.000 kWh, η οποία, όπως τονίζει η ΔΕΗ, είναι μικρότερη από τον τρέχοντα πληθωρισμό.
Αυξήσεις και στο φυσικό αέριο έφερε ο καινούργιος χρόνος, λόγω της ανόδου του ΦΠΑ αλλά και των αυξήσεων στις πάγιες χρεώσεις που αποφάσισε η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής.
Oι αυξήσεις, που ήδη ισχύουν, αφορούν τα πάγια του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές της Αττικής και κυμαίνονται από 1,18% έως 1,26%. Στα ποσοστά αυτά προστίθεται και η επιβάρυνση από τον ΦΠΑ (από 11 σε 13 %).
Το κύμα ακρίβειας δεν σταματά όμως εδώ. Το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Ε.Ε. - ΔΝΤ κάνει ρητή αναφορά και σε «αυξήσεις εισιτηρίων» στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων θα είναι της τάξης του 30%-50%.

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι για το 2011 επιπλέον έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η νέα αύξηση του ΦΠΑ, η οποία θα αποφασιστεί μέσα στο 2011, θεωρείται βέβαια.
Απώλειες έως και 40% κατέγραψε η αγορά στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, παρά τις μεγάλες προσφορές που έκαναν τα εμπορικά καταστήματα και έφθασαν έως και 50%, οι καταναλωτές στην πλειονότητά τους δεν προχώρησαν σε σημαντικές αγορές, καθώς είχαν θέσει όριο στα έξοδά τους για ψώνια, αναβάλλοντας τις αγορές τους για την περίοδο των εκπτώσεων. Ο εμπορικός κόσμος εκτιμά ότι η πτώση της κατανάλωσης θα συνεχιστεί, ενώ πολλοί επιχειρηματίες εκφράζουν τους φόβους τους για «έκρηξη» λουκέτων το 2011.
Κάθετη πτώση στο λιανεμπόριο
Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, έχει επηρεάσει όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η μεγαλύτερη πτώση εμφανίζεται στον τομέα της ένδυσης - υπόδησης και είναι της τάξης του 40%, μείωση 15% καταγράφουν τα είδη δώρων, τα τρόφιμα παρουσιάζουν πτώση 10%, τα ποτά 25% και τα ηλεκτρονικά 20%. Εξαίρεση αποτελούν τα παιδικά, των οποίων ο τζίρος κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ ο τζίρος των παιχνιδιών ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και εμφανίζει μια μικρή απόκλιση της τάξης του -3 έως -5%.

Ο τζίρος
Όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς της ΕΣΕΕ, ο τζίρος της λιανικής, συμπεριλαμβανομένων και των τροφίμων, κατά την τρέχουσα εορταστική περίοδο, μειώθηκε στα 13,2 δισ. ευρώ από 16,4 δισ. ευρώ περίπου την αντίστοιχη περυσινή εορταστική περίοδο, ενώ ο τζίρος, χωρίς τις δαπάνες για τρόφιμα, έχει υποχωρήσει πάνω από 8 δισ. ευρώ, από 10,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Επίσης, μείωση 25% σημείωσε ο όγκος πωλήσεων στη χριστουγεννιάτικη αγορά, ενώ πτώση πάνω από 30% παρουσιάζει από την αρχή του 2010.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ ο τζίρος κατέγραψε μείωση 40% στην Κηφισιά, το Μαρούσι και τη Γλυφάδα. Πτώση κατά 35% παρουσίασε ο τζίρος στο Περιστέρι, ενώ στη Νέα Ιωνία και τον Πειραιά κινήθηκε πτωτικά κατά 25%. Στο κέντρο, ο τζίρος σημείωσε μείωση 20%-25%. Όσο για την περιφέρεια, ο τζίρος στη Θεσσαλονίκη μειώθηκε 25%, στην Πάτρα 30%, στη Λάρισα 40% και στην Κρήτη, την Κοζάνη, τη Βέροια και το Κιλκίς 30%.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.