1 Ιαν 2011

2010...H xρονια που καταργηθηκε το συνταγμα

Το 2010 θα γραφτεί στην ελληνική Ιστορία ως η χρονιά που καταργήθηκε στην πράξη το σύνταγμα, πέρασαν νόμοι που απορρύθμισαν την κοινωνία και το πολίτευμα, εξαφανίστηκαν η μεσαία τάξη και τα εργασιακά δικαιώματα που με κόπο κατακτήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλώθηκε η οικονομία και εν τέλει η χώρα μπήκε σε βαθύτατη ύφεση.
Όλα αυτά έγιναν χωρίς να ανοίξει πολιτικό ρουθούνι, με τις ευλογίες και την ανοχή των συντριπτικά περισσότερων από τους 300 βουλευτές - εκπροσώπους των πολιτών, που με τη στάση τους – αν και διαφορετική ανά κόμμα – συναίνεσαν να περάσει προς τον Έλληνα φορολογούμενο το μήνυμα ότι «η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο». Με ποιον; Όχι με την τρόικα, την Ε.Ε. ή το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ, αλλά με τον ίδιο της τον εαυτό.
Τον χρόνο που πέρασε, το πολιτικό και οικονομικό παρασκήνιο ήταν πιο υπόγειο και από αυτό της εποχής...
Μητσοτάκη, ενώ η διαπλοκή με «τους έξω» έχει ρίζες που σίγουρα θα περάσει δεκαετία μέχρι να αποκαλυφθούν στην ολότητά τους, όταν βέβαια οι πρωταγωνιστές θα έχουν αποσυρθεί και όταν τα παιδιά μας θα σκέφτονται εάν πρέπει να σχηματιστεί (τουλάχιστον...) εξεταστική για την οικονομία και τις ευθύνες που βαραίνουν τους ιθύνοντες της «νεοελληνικής τραγωδίας». Διότι περί τραγωδίας πρόκειται.
Ιδού η... «σωτηρία»

Ρίχνοντας μια απολογιστική και αποστασιοποιημένη ματιά, κάποιος μπορεί να αντιληφθεί εύκολα τι κρύβεται πραγματικά πίσω από το μνημόνιο, την πτώχευση και τη «σωτηρία» της Ελλάδας, καθώς:

1. Καταργήθηκε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, με τους όρους να ορίζονται πλέον μόνο από τους εργοδότες, υπό καθεστώς «ελεύθερης αγοράς».

2. Καταργήθηκαν εμμέσως πλην σαφώς το σύνταγμα και οι νόμοι, αφού το μνημόνιο υπερβαίνει την εθνική κυριαρχία. Η κυβέρνηση το αποδέχθηκε και η Βουλή το επικύρωσε. Οι επικοινωνιακές κορώνες των κομμάτων του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης είναι για εσωτερική κατανάλωση.

3. Οι σαρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας, κυρίως στις τράπεζες, αφήνουν την πόρτα ανοικτή μόνο για τους επενδυτές με τεράστια κονδύλια. Κυρίως τους ξένους δηλαδή.

4. Η ύφεση, που προϋπήρχε, ενισχύθηκε με την πολιτική του μνημονίου, καθώς οι φόροι, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, το πάγωμα στις χορηγήσεις δανείων, ο πληθωρισμός, η καλπάζουσα ανεργία και η ανυπαρξία αναπτυξιακών μέτρων δημιούργησαν έναν φαύλο κύκλο που μας φέρνει σε πλήρη αντίθεση με αυτό που υποτίθεται πως ήρθε να διορθώσει το μνημόνιο.

5. Στο όνομα της εξυπηρέτησης του χρέους, για το οποίο δεν μιλάει ανοιχτά κανείς από τους ιθύνοντες, αν και θεωρείται το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της οικονομίας, ετοιμάζεται το πλήρες ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά και νέα δάνεια, τα οποία θα έχουν την Ελλάδα δεμένη χειροπόδαρα μέχρι το 2024. Ο μακαρίτης σύμβουλος του πρωθυπουργού Τομάζο Παντόα Σκιόπα το είπε ξεκάθαρα και χωρίς πολλά - πολλά. Ερωτώμενος πότε θα βγούμε από την κρίση, απάντησε: «Όταν ο σημερινός 15χρονος γίνει τριαντάρης».


6. Μπήκε σε φάση κρίσης με διαλυτικά χαρακτηριστικά το πολιτικό σύστημα. Στην Αριστερά επικρατεί... πολυχασμός, στη Δεξιά το ίδιο, το ΠΑΣΟΚ περνάει υπαρξιακή κρίση και απομένουν 2-3 αξιωματούχοι που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν τις εντολές των ξένων συμφερόντων. Σε αυτό τον κύκλο υπάρχουν και εγχώρια συμφέροντα, που θα είναι η νέα κάστα των μεγαλοπαραγόντων και των καρτέλ, που βεβαίως συνταυτίζονται με τους «έξω».

Μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση, ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, εκτελεί κατά γράμμα την επικοινωνιακή και πολιτική στρατηγική που υπέβαλε το ΔΝΤ και που δεν είναι άλλη από το "άλλα λέμε, άλλα κάνουμε και χτυπάμε σε όλα τα μέτωπα ταυτοχρόνως και μαζικά". Οι πολίτες, με τον βομβαρδισμό των δηλώσεων και των μέτρων, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα.
To Pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.