7 Δεκ 2010

Δεν έχουν λεφτά για βιβλία στα παιδιά με μειωμένη όραση…?




410 μαθητές χρειάζονται ειδικά συγγράμματα
της Κατερίνας Φάκα
Χωρίς σχολικά βιβλία κινδυνεύουν να μείνουν 410 παιδιά με προβλήματα μειωμένης όρασης σε όλη την Ελλάδα καθώς τα χρήματα που απαιτούνται για την εκτύπωση των ειδικών αυτών συγγραμμάτων είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ιδιαίτερα ανήσυχοι, δε, εμφανίζονται οι γονείς, που είναι πιθανό να κληθούν να καλύψουν από την τσέπη τους το ποσό των 200.000 ευρώ ...που απαιτούνται για όλα τα βιβλία της σχολικής χρονιάς.
Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη δώσει από τον Σεπτέμβριο το ποσό των 25.000 ευρώ στο τυπογραφείο που εκδίδει τα σχολικά βιβλία αλλά αυτά αρκούν μόνο για τα μαθήματα του Α' τριμήνου. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι γονείς των παιδιών με πλήρη απώλεια όρασης. Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα που διδάσκει την μέθοδο braille και τυπώνει τα βιβλία με τις κουκίδες αδυνατεία να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Ο λόγος; Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου έχει κατασχέσει τα υλικά και τα μηχανήματα του Κέντρου καθώς ο εποπτευόμενος φορέας του, δηλαδή το υπουργείο Υγείας χρωστάει πολλά ενοίκια!
Όπως αναφέρει στο protothema.gr η κυρία Ανθή Δούπη Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με προβλήματα όρασης, “η κατάσταση είναι τραγική. Μας έδωσαν για φέτος 25.000 ευρώ που αρκούν μόνο για 100 παιδιά. Καλούμαστε να καλύψουμε τα έξοδα μόνοι μας. Πολλά παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Η ψηφιακή μορφή που προσφέρει την διδακτέα ύλη το υπουργείο Παιδείας δεν είναι λύση καθώς πολλοί από τους γονείς δεν είναι εξοικειωμένοι ώστε να βοηθούν τα παιδιά τους”.
Ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Μιχάλης Κοντογιάννης αναγνωρίζει το πρόβλημα και υποστηρίζει στο protothema.gr ότι θα βρεθεί σύντομα λύση.
“ Εξασφαλίσαμε 25.000 ευρώ τουλάχιστον για τα βιβλία του Α' τριμήνου. Τα συγκεκριμένα βιβλία των παιδιών με προβλήματα όρασης κοστίζουν ακριβά επειδή η παραγωγή τους δεν είναι σταθερή. Τυπώνονται σε ειδική γραμματοσειρά για κάθε μαθητή. Παρόλα αυτά υπάρχουν όλα σε ψηφιακή μορφή αλλά οι γονείς τα θέλουν τυπωμένα. Λογικό γιατί κάποιοι από αυτούς δεν έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να πάρουμε τα χρήματα και για το δεύτερο τρίμηνο. Οι εποχές είναι δύσκολες αλλά δίνουμε κι εμείς τη μάχη μας ώστε να προχωρήσει ομαλά η σχολική χρονιά για τα παιδιά με προβλήματα όρασης”.
Πρωτο θεμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.