10 Νοε 2010

Οι Αλβανοί καλούνται να μη ζητούν άσυλο στην ΕΕ


albania_visafreeΜε την επικείμενη απόφαση της ΕΕ για το αν θα ενταχθεί η Αλβανία στις χώρες της συνθήκης Σένγκεν, η αλβανική κυβέρνηση άρχισε να εκπαιδεύει τους πολίτες της σχετικά με τα ταξίδια χωρίς βίζα. Η προγραμματισμένη ημερομηνία για τη λήψη της απόφασης είναι η 8η Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών.
Οι ηγέτες της Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένων υπουργών και μελών του κοινοβουλίου, περιοδεύουν στις εκλογικές τους περιφέρειες προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες για τη συμφωνία που θα επιτρέψει στους Αλβανούς να επισκέπτονται την ΕΕ για διάστημα έως και τριών μηνών ως τουρίστες, αλλά όχι για μόνιμη ...
εγκατάσταση ή εργασία εκεί.
Όσοι πιαστούν να καταχρώνται το σύστημα αυτό θα στέλνονται πίσω στα πλαίσια μέτρου σχετικού με τις συμφωνίες επανεισδοχής, ενώ τα αλβανικά ΜΜΕ θα υποστηρίξουν περαιτέρω τα μηνύματα των πολιτικών υπό μορφή καμπάνιας.
Η καμπάνια αυτή αποτελεί μέρος των προϋποθέσεων που έθεσε η ΕΕ πριν αποφασίσει οριστικά για το αν θα δεχθεί την Αλβανία στη ζώνη Σένγκεν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αποφύγει την ανεπιθύμητη επανάληψη της κατάστασης όταν χιλιάδες Σέρβοι και Σκοπιανοί ζήτησαν άσυλο στα κράτη-μέλη λιγότερο από ένα χρόνο πριν, μετά την απελευθέρωση της βίζας. Η εισροή αυτή άλλωστε έκανε τις Βρυξέλλες να ζητήσουν από Σερβία και Σκόπια να λάβουν τα αναγκαία μέτρα.
Η Michele Cercone, εκπρόσωπος της επιτρόπου εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Cecilia Malmström, δήλωσε ότι τα ταξιδιωτικά πρακτορεία σε ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παραπλανούσαν τους πολίτες, υποσχόμενα άσυλο, θέσεις εργασίας ή οικονομικής βοήθειας στη Δυτική Ευρώπη.
Η ΕΕ θεωρεί ότι αυτό συνιστά κατάχρηση της πολιτικής ασύλου, διότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που εγκαταλείπουν τη χώρα καταγωγής τους, το κάνει για οικονομικούς και όχι πολιτικούς λόγους. Σημειώνουμε ότι σε χώρες όπως η Γερμανία ή το Βέλγιο, άσυλο χορηγείται μόνο σε ένα ελάχιστο ποσοστό των αιτούντων.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραχώρησε σε Σερβία, πΓΔΜ και Μαυροβούνιο δικαίωμα εισόδου χωρίς θεώρηση βίζας και σύντομα θα προσθέσει τις Βοσνία-Ερζεγοβίνη και  Αλβανία στον κατάλογο της ζώνης Σένγκεν. Η αλβανική κυβέρνηση ελπίζει ότι, μόλις οι πολίτες λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τους νέους κανόνες για ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες της ευρωζώνης, το πρόβλημα του ασύλου θα ελαχιστοποιηθεί.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως ασφαλώς γνωρίζουμε, ζουν σήμερα στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Hellas on the Web

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.