18 Οκτ 2010

Η σύζυγος του δολοφόνου επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος




  «Χίλαρι,Χίλαρι»! Η ιαχή δονούσε τους δρόμους της Πρίστινα καθώς περνούσε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών από το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα του Κοσόβου. Η Χίλαρι Κλίντον έκανε μάλιστα μία στάση για να φωτογραφηθεί μπροστά από το άγαλμα του… συζύγου της, Μπιλ Κλίντον που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης. Οι κοσοβάροι Αλβανοί οφείλουν άλλωστε πολλά στον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολτειών, που διέταξε τον άγριο βομβαρδισμό της Σερβίας με στοχο την απόσχιση του Κοσόβου.

Στο Κόσοβο,... το πιο φιλοαμερικανικό κρατίδιο των Βαλκανίων κατά τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, η επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ ολοκλήρωσε την τριήμερη περιοδεία της στα Βαλκάνια, με πρώτο σταθμό τη Βοσνία και δεύτερο τη Σερβία.

«Η σύζυγος του δολοφόνου επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος» όπως έγραψε η σερβική εφημερίδα Βρέμιε, χαρακτηρίζοντας τη Χίλαρι Κλίντον ως την τρίτη πιο μισητή γυναίκα για τους Σέρβους μετά την προκάτοχό της, Μαντλίν Ολμπράιτ  και την εισαγγελέα του δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε.

Στο Σαράγεβο,η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε «ενότητα» ασκώντας πάντως έντονες πιέσεις στους βοσνιο-σέρβους να υποταχθούν στους κροατο-μουσουλμάνους. Στο Βελιγράδι αξίωσε από τη φιλοαμερικανική σερβική ηγεσία να αποδεχεί και επίσημα τα τετελεσμένα των νατοϊκών βομβαρδισμών και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Όσο για την Πρίστινα, με τη δημοτικότητά της να ξεπερνά το 98%, η Χίλαρι Κλίντον απλώς χαιρέτησε το… λαό της.
Δεκαπέντε χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στη Βοσνία και το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας από τη Δύση, η Χίλαρι Κλίντον επισκέφθηκε την περιοχή για να ολοκληρώσει το έργο του συζύγου της. «Νομίζαμε ότι είχαμε κάνει τη δουλειά πίσω στη δεκαετία του '90, όταν ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ήταν εκεί και σταματήσαμε τον πόλεμο στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο. Πρέπει να καταλάβουν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι εταίροι τους ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει» λέει ο Κουρτ Φόλκερ, πρώην πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ και σήμερα αναλυτής στο Κέντρο Προεδρικών Ερευνών, στην Ουάσινγκτον.

Στο Βελιγράδι, η Χίλαρι συνάντησε μάλιστα μια ελαφρά αντίσταση από τον σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, που για λόγους πολιτικής επιβίωσης απέρριψε κάθε ιδέα αναγνώρισης του Κοσόβου. Η σερβική ηγεσία δεν χρειάζεται βέβαια και πολλή …πίεση για να απεμπολήσει κάθε εθνικό δικαίωμα στους Γερμανούς ή τους Αμερικανούς. Όσες πολιτικές υποχωρήσεις και αν έχουν κάνει οι Σέρβοι εκλέγοντας ηγέτες - ανδρείκελα της Δύσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν δεν μετατρέψουν τη Σερβία σε ένα ασήμαντο κρατίδιο, που δεν θα παίζει κανένα ρόλο στα Βαλκάνια… Οι Δυτικοί φοβούνται, και βάσιμα άλλωστε, ότι η κατάσταση της πλήρους υποτέλειας της σερβικής ηγεσίας δεν μπορεί να κρατήσει επ’ άπειρον.

Η Χίλαρι ζήτησε από τη σέρβικη ηγεσία να ξεχάσει την προσπάθεια διχοτόμησης του Κοσόβου ή την υποστήριξη των αυτονομιστών Σέρβων στη Βοσνία. Αξίωσε ακόμη την αλλαγή του Συντάγματος στη Βοσνία, το οποίο γεννήθηκε μέσα από τη Συμφωνία του Ντέιτον και επιτρέπει στις δύο οντότητες, τη σερβική και την κροατομουσουλμανική, να λειτουργούν ουσιαστικά ανεξάρτητα.

Στις εκλογές που έγιναν στις 3 Οκτωβρίου στη Βοσνία όμως, στη σερβοβοσνιακή δημοκρατία επικράτησαν και πάλι οι εθνικιστές που εμμένουν στην ανεξαρτησία τους. Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη χώρα μετά τις εκλογές καθιστά προβληματική την ευόδωση των αμερικανικών σχεδίων, σε μια στιγμή κατά την οποία η οικονομία βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση, με την ανεργία να ξεπερνά το 27% και το 25% να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
http://www.prin.gr/
ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.