10 Οκτ 2010

Μοντέλο Τρίτση για τα αυθαίρετα...«δήλωσέ το για να το σώσεις»

Στην «τακτοποίηση» εκατοντάδων χιλιάδων αυθαιρέτων κτισμάτων σε όλη την Ελλάδα προχωρά σύντομα η κυβέρνηση με στόχο να εισπράξει την επόμενη τριετία ένα ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης ελήφθη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο κάτω από το βάρος της δημοσιονομικής κρίσης και της ανάγκης να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία και να μειωθεί το έλλειμα


Μοντέλο Τρίτση για τα αυθαίρετα
 Εχει ήδη δοθεί εντολή στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα έμμεσης νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, με μια ρύθμιση - «πακέτο» η οποία δεν θα προσκρούει στο Σύνταγμα και φυσικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αλλωστε, ήδη το ΣτΕ έχει προειδοποιήσει ότι είναι αντισυνταγματική οποιαδήποτε προσπάθεια νομιμοποίησης αυθαιρέτων μετά το 1983, ενώ έχει πάει κι ένα βήμα παραπέρα ζητώντας και την κατεδάφισή τους.
Εάν η υπ. Περιβάλλοντος δεν συναινέσει σε μια ρύθμιση έμμεσης νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, δεν αποκλείεται να βρεθεί εκτός κυβέρνησης. ...

Εάν η υπ. Περιβάλλοντος δεν συναινέσει σε μια ρύθμιση έμμεσης νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, δεν αποκλείεται να βρεθεί εκτός κυβέρνησης.   Θέλοντας να ξεπεράσει τα εμπόδια, η κυβέρνηση σκέπτεται να προχωρήσει στο μοντέλο της «τακτοποίησης» για κάποιες δεκαετίες, όπως συνέβη και με τους ημιυπαίθριους χώρους. Μάλιστα, τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα θα συνδεθούν και αυτά με το «Πράσινο Ταμείο» προκειμένου να περάσει η ρύθμιση ευκολότερα από το ΣτΕ. Παράλληλα, θα δηλώνεται ρητά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ρύθμιση στο μέλλον και ότι η ανοχή με τα αυθαίρετα έχει λήξει.
Αυτό που σκέπτονται οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι το «μοντέλο Τρίτση», δηλαδή «αν το δηλώσεις και το πληρώσεις θα το σώσεις». Στόχος η συγκέντρωση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ το 2011 από τα εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα ενώ τα συνολικά έσοδα στην τριετία μπορούν να φτάσουν τα 1,5 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση σκέπτεται να θεσπίσει και εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη των ιδιοκτητών στη ρύθμιση και το ποσό του προστίμου που θα πληρώσουν. «Δεν είναι δυνατόν να πληρώσει το ίδιο αυτός που έχει αυθαίρετο μαντρί και ένας που στην ίδια περιοχή έχει κτίσει βίλα», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.
Ουσιαστικά οι έχοντες θα πληρώνουν μεγαλύτερο πρόστιμο διατήρησης κάθε χρόνο και με βάση τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία.
Από τη ρύθμιση πιθανότατα θα εξαιρούνται κτίσματα που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό και αρχαιολογικούς χώρους ενώ θα υπάρξουν ειδικές αναφορές για αυθαίρετες πρώτες κατοικίες σε εκτός σχεδίου περιοχές ή για πολυτελή εξοχικά στα νησιά.
Στο σχέδιο που επεξεργάζονται νομικές υπηρεσίες του κράτους, είναι η γενναία μείωση των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης ενός αυθαιρέτου. Σήμερα, αν πιαστεί κάποιος ιδιοκτήτης πληρώνει πρόστιμο ανέγερσης 30% επί της αντικειμενικής αξίας και 5% επί της αντικειμενικής για κάθε χρόνο διατήρησης της παρανομίας. Στις σκέψεις είναι, λοιπόν, η μείωση έως και 50% των προστίμων αυτών και με έκπτωση αν πληρωθούν εφάπαξ κι όχι σε δόσεις. Ετσι, δεν θα υπάρχει «τακτοποίηση», η ρύθμιση δεν θα αντιβαίνει το Σύνταγμα και τα Ταμεία θα γεμίσουν αφού οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων θα σπεύσουν να πληρώσουν για να απαλλαγούν από το άγχος των συνεχών ελέγχων και των υψηλών προστίμων.
Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης μπαίνουν και τα παλαιότερα ανείσπρακτα πρόστιμα για αυθαίρετα. Το σχέδιο είναι να γίνει ρύθμιση τύπου «περαίωσης» ώστε να πληρωθούν κάποια ποσά, χωρίς προσαυξήσεις και σε πολλές δόσεις.
Πάντως, στο «παιχνίδι» των αυθαιρέτων έχουν μπει εσχάτως -και λόγω εκλογών- και οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι οι οποίοι πιέζουν να γίνει ρύθμιση για τα αυθαίρετα πριν από τις εκλογές.
Τέλος περίπου 100.000 ιδιοκτήτες καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων, η συνολική επιφάνεια των οποίων ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια στρέμματα, ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν και να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας.
Για περαίωση
Η Τίνα δεν έχει πει την τελευταία λέξη...
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», αμέσως μετά τις εκλογές θα «πέσει» στο τραπέζι το μοντέλο της «τακτοποίησης» που θα ακολουθηθεί ενώ ήδη εντός της κυβέρνησης γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να ξεπεραστούν οι έντονες αντιρρήσεις που έχει εκφράσει για το θέμα η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. Η υπουργός πολύ πρόσφατα έχει δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους «περαίωση» στα αυθαίρετα.
Ωστόσο, οι πιέσεις από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι έντονες προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αύξησης των εσόδων, κι ένας από τους τρόπους είναι τα αυθαίρετα. Οι αντίθετες απόψεις έχουν ήδη προκαλέσει ενδοκυβερνητικές διαμάχες οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμη και σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με «θύμα» την κ. Μπιρμπίλη, εφόσον τελικά δεν συναινέσει σε μια ρύθμιση έμμεσης νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.
  • 1,5 δισ. ευρώ προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση έως το 2013 από τη ρύθμιση των αυθαιρέτων
  • 600 εκατ. ευρώ εχουν προϋπολογιστεί για φέτος ως έσοδα από τους ημιυπαίθριους χώρους
  • 270 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2011
Β.Σ. Κανέλλης...Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.