6 Οκτ 2010

Ο έρωτας «χτυπά» σε ένα πέμπτο του... δευτερολέπτου

Ο έρωτας «χτυπά» σε ένα πέμπτο του... δευτερολέπτου

Στην περίπλοκη και ταχύτατη διαδικασία συνεργάζονται δώδεκα διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου
O έρωτας αποτελεί μια πολύπλοκη, αλλά συγχρόνως ταχύτατη διαδικασία, σύμφωνα με νέα μελέτη που φέρει τον τίτλο «Η νευροαπεικόνιση του έρωτα» («Τhe Νeuroimaging of Love»). Από τη μελέτη αυτή προκύπτει ότι ο έρωτας δεν είναι ένα απλό συναίσθημα, αλλά μια διαδικασία στην οποία εμπλέκονται 12 διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες συνεργάζονται ώστε να «γεννηθεί» η... μαγική στιγμή. Ολη αυτή η δύσκολη διεργασία ωστόσο ξεκινά ταχύτατα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η πρώτη εγκεφαλική δραστηριότητα που αφορά την... εμφάνιση του φτερωτού θεού εμφανίζεται μέσα σε ένα πέμπτο του δευτερολέπτου από την ώρα που παρουσιάζεται το εν δυνάμει αντικείμενο του πόθου.
Οπως είδαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σίρακιουζ, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια, καθώς και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης, εγκεφαλικές περιοχές με διόλου ρομαντικά ονόματα, όπως η πλαγιοραχιαία μέση μετωπιαία έλικα του προσαγωγίου ή ο πρόσθιος κογχομετωπιαίος φλοιός, καθώς και χημικά όπως η ντοπαμίνη και η οξυτοκί νη εκλύονται και συνεργάζονται στο να «ενορχηστρωθούν» τα συναισθήματα που οδηγούν στον έρωτα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ορισμένες από αυτές τις περιοχές ενεργοποιούνται επίσης όταν το άτομο βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών- γεγονός που μαρτυρεί ότι ο έρωτας δρα στον εγκέφαλο όπως η κοκαΐνη.
Η πολυπλοκότητα του έρωτα αλλά και η ταχύτητα εμφάνισής του αποτυπώθηκαν από τους επιστήμονες με χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fΜRΙ), ενός σχετικώς νέου εργαλείου που χρησιμοποιείται για την αποτύπωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Οσο πιο σκληρά εργάζεται μια εγκεφαλική περιοχή τόσο περισσότερο οξυγόνο καταναλώνει. Η fΜRΙ ανιχνεύει την αύξηση στη ροή του αίματος που παρατηρείται σε διαφορετικές εγκεφαλικές περιοχές προκειμένου να τις προμηθεύσει με το απαιτούμενο οξυγόνο.
Η κατανόηση των εγκεφαλικών δικτύων που συμμετέχουν στη διαδικασία μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα τα προβλήματα των σχέσεων, καθώς και τις δυσλειτουργικές σεξουαλικές συμπεριφορές.
TO BHMA,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.