12 Αυγ 2010

Η νέα διεθνής θύελλα τρομάζει τους τραπεζίτες!

Ούτε την ησυχία του Αυγούστου χαίρονται οι Έλληνες τραπεζίτες! Η νέα διεθνής θύελλα στις αγορές, που κάνει πολλούς αναλυτές να μιλούν για την είσοδο σε μια σκληρότερη φάση της κρίσης, απειλεί να βυθίσει τα φιλόδοξα σχέδιά τους για καλύτερες αποτιμήσεις στο ΧΑ και αυξήσεις κεφαλαίου από το φθινόπωρο, χωρίς τα βάρη που συνεπάγεται μια προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η χθεσινή ημέρα στις αγορές θύμισε σε πολλούς τα μαζικά ξεπουλήματα μετοχών άλλων περιόδων της μακράς κρίσης,... ενώ οι δυσοίωνες προγνώσεις για την αμερικανική οικονομία παραπέμπουν στα αρχικά στάδια της παγκόσμιας κρίσης, που ως γνωστόν άρχισε στην αγορά των ΗΠΑ, για να διαχυθεί με μεγάλη ταχύτητα στο διεθνές σύστημα.
Στο κλείσιμο του αμερικανικού Χρηματιστηρίου, οι απώλειες του δείκτη S&P 500 ξεπερνούσαν το 2,8%, ενώ με ανάλογες απώλειες (2,7%) διαπραγματευόταν ο παγκόσμιος δείκτης MSCI. Νωρίτερα, οι απώλειες των δεικτών στις ευρωπαϊκές αγορές είχαν ξεπεράσει το 2%, καθώς το βασικό χαρακτηριστικό των χθεσινών συνεδριάσεων στα χρηματιστήρια ήταν η μαζική φυγή κεφαλαίων από τοποθετήσεις με υψηλό κίνδυνο, όπως οι μετοχές, και η είσοδός τους στη θεωρητικά «ασφαλή ζώνη» των αμερικανικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων. Σοβαρές πιέσεις δέχθηκαν και πάλι τα περιφερειακά ομόλογα υψηλού κινδύνου της Ευρωζώνης, από τα ιρλανδικά ως τα ελληνικά.
Πίσω από τη νέα χρηματιστηριακή θύελλα, πολλοί βλέπουν ότι κρύβεται μια σοβαρή και μακράς διάρκειας επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές, καθώς κλονίζονται βασικοί πυλώνες των αισιόδοξων προγνώσεων για υπέρβαση της παγκόσμιας κρίσης:
n  Η αμερικανική οικονομία, όπως προειδοποίησε και η Fed, δεν ανακάμπτει με τους ρυθμούς που αναμένονταν. Μάλιστα, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, αποκαλύπτοντας απροσδόκητα αυξημένο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, βύθισαν τους αναλυτές στην περίσκεψη για την ποιότητα και τη δυναμική της ανάκαμψης, που φαίνεται πολύ πιο «αναιμική» από όσο προεξοφλούσαν οι πιο αισιόδοξοι.
n  Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, μπροστά στους νέους κινδύνους που διαφαίνονται, αποφάσισε να διατηρήσει σε ισχύ την πολιτική της «ποσοτικής χαλάρωσης»: με τα έσοδα από τα στεγαστικά δάνεια που έχει αγοράσει, προκειμένου να στηρίξει αυτή την αγορά, η Fed θα αγοράζει τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου, σε μια προσπάθεια τεχνητής συμπίεσης του κόστους δανεισμού στην οικονομία.
n  Σε μια εξέλιξη που ανανέωσε τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, αποκαλύφθηκε ότι η Γερμανία, κατόπιν σχετικής απόφασης της Eurostat, θα υποχρεωθεί να εγγράψει στο δημόσιο χρέος τα χρέη προβληματικών τραπεζών που έχει αναλάβει το Δημόσιο, μέσω ειδικού χρηματοπιστωτικού οχήματος απορρόφησης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού. Αυτό θα ανεβάσει το δημόσιο χρέος της Γερμανίας ενδεχομένως και πάνω από το 90% του ΑΕΠ, ενώ ανάλογα προβλήματα θα έχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη βεβαίως την Μ. Βρετανία. Αν αντίστοιχη λογιστική μεταχείριση είχαν και τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού των ημικρατικών τραπεζών των ΗΠΑ, που έχουν απορροφηθεί από το Δημόσιο, το αμερικανικό δημόσιο χρέος θα αυξανόταν κατά 6 τρις. δολ.!
Οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές τρομάζουν τους Έλληνες τραπεζίτες, καθώς έχουν τη δυναμική να ανατρέψουν το «καλό» σενάριο που είχαν επεξεργασθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Ως γνωστόν, οι τραπεζίτες, σε συνεργασία με επενδυτικές τράπεζες του Λονδίνου, έστηναν σκηνικό τεχνητής ανόδου των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος, από πλευράς αποτιμήσεων, για να αντληθούν από την αγορά κεφάλαια που θα χρειασθούν οι τράπεζες, για να αντιμετωπίσουν τις επόμενες φάσεις της ελληνικής κρίσης.
Τουλάχιστον μία μεγάλη ελληνική τράπεζα, που προλείαινε, σύμφωνα με πληροφορίες, το έδαφος για μια αύξηση κεφαλαίου άνω του 1 δις. ευρώ μέσα στο φθινόπωρο βλέπει τώρα τη διεθνή στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων στην ασφάλεια να απειλεί να ανατρέψει το σχέδιό της. Ανάλογες ανησυχίες έχουν και άλλες τραπεζικές διοικήσεις, παρότι δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες, άμεσες ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης, καθώς δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στα τεστ αντοχής που θα γίνουν το φθινόπωρο, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θα είναι αρκετά αυστηρότερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.
Αν η νέα αναταραχή στις αγορές αποκλείσει κάθε δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών για άντληση κεφαλαίων από την αγορά, το τραπεζικό σύστημα έχει μια εναλλακτική τελευταία πηγή κεφαλαιακής ενίσχυσης: το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την «προίκα» των 10 δις. ευρώ από το διεθνές πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας. Μόνο που οι τραπεζίτες θα εξακολουθήσουν να… προσεύχονται για επάνοδο της ηρεμίας στα χρηματιστήρια, καθώς όλοι τους απεύχονται να χρειασθεί η ταπεινωτική και με επαχθείς όρους προσφυγή στο υπό ίδρυση νέο Ταμείο…
http://www.banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.