23 Ιουν 2010

δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να κλάψει η να γελάσει!

Με την υπογραφή της συνθήκης της Λισαβόνας πέρσι, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες οραματίστηκαν μια νέα τάξη πραγμάτων για την ΕΕ ότι μπορεί να αναγνωριστεί ως μια διεθνή υπερδύναμη απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ευρώπη έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή αλλά όχι με τον τρόπο που ήλπιζε!! Αντί να την θαυμάζει για την δύναμή της ο κόσμος παρατηρεί την οικονομική κρίση με ιδιαίτερο φόβο…
.Η μάχη του ευρώ έναντι στο δολάριο και το γιέν θυμίζει μετωπική σύγκρουση και είναι άσχημο να είσαι θεατής αλλά και να φοβάσαι μήπως χτυπήσεις από τα κομμάτια της σύγκρουσης!

ΗΠΑ και Ασία έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι θα επηρεαστούν από την χρηματοπιστωτική κρίση της Ευρώπης. Μια μακρά περίοδο ύφεσης στην ΕΕ – μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες- σίγουρα μπορεί να αναστείλει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι φυσικό ο κόσμος να στρέψει το βλέμμα του στην ΕΕ και την οικονομική κρίση όπως εξίσου φυσικό κάτι τέτοιο να έχει και πολιτικές συνέπειες. Η ΕΕ αντιπροσωπεύει όχι τόσο μια υπερδύναμη όσο μια ιδέα, το «Ευρωπαϊκό Όνειρο». Για τους διεθνιστές σε όλη τη γη, για όσους πιστεύουν στη συνεργασία των λαών και για αυτούς που θέλουν την εφαρμογή ενός παγκόσμιου νομικού πλαισίου η ΕΕ είναι μια μεγάλη ελπίδα!

Εάν το Ευρωπαϊκό πείραμα αποτύχει μετά από 60 χρόνια προσπάθειας η ιδέα που αντιπροσώπευε θα καταστραφεί. Οι «εξωτερικοί» υποστηρικτές του Ευρωπαϊκού Ονείρου δεν είναι μόνο καθηγητές Πανεπιστημίων των ΗΠΑ παρόλο που είναι και πολλοί από αυτούς, είναι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Yukio Hatoyama έδινε σαν παράδειγμα το ευρώ για την υιοθέτηση ενός παν Ασιατικού νομίσματος, ενώ ο Barak Obama ήταν λιγότερο «ανοιχτός» στον Ευρωπαϊκό ενθουσιασμό. Βέβαια τόσο η εξωτερική όσο και η εσωτερική πολιτική της κυβέρνησης του Obama είναι περισσότερο Ευρωπαϊκή από ότι του Bush. Το γραφείο στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ όπου η Ακαδημαϊκή νομικός Anne Marie Slaughter έχει υπό την εποπτεία της, θεωρεί ότι τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή και τα πυρηνικά δεν μπορούν να λυθούν από τις ΗΠΑ και μόνο. Μια παγκόσμια συνεργασία είναι αναγκαία.

Η οικονομική κρίση έχει κάνει πολύ δύσκολη την ζωή την Αμερικανών όσο και των Ασιατών που θεωρούν ότι ο κόσμος πρέπει να πάρει ένα μάθημα από την Ευρώπη.

Πριν από λίγα χρόνια ο Αμερικανός συγγραφέας Jeremy Rifkin δημοσίευσε το βιβλίο του «Ευρωπαϊκό Όνειρο», σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη είναι το μοντέλο του μέλλοντος, ενώ το «Αμερικανικό πνεύμα» είχε εξασθένηση ένα νέο Ευρωπαϊκό όνειρο γεννήθηκε…!

Διαβάζοντας αυτά σήμερα δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να κλάψει η να γελάσει!

http://www.sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.