5 Ιουν 2010
Ανησυχία για το νέο κανόνι στην Ουγγαρία
Μετά από δύο χρόνια στο πρόγραμμα δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι σχοινοβατεί στη χρεοκοπία, για να δικαιολογήσει τα επόμενα πακέτα μέτρων
Οργισμένες λαϊκές αντιδράσεις προκαλούν τα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων του κεφαλαίου σε όλη την ΕΕ
Εντείνονται τα αντιλαϊκά πακέτα στα κράτη μέλη της ΕΕ, στο όνομα της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, τη στιγμή που φουντώνει η συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης και την πιθανότητα εγκατάλειψής της από την Ελλάδα, στο φόντο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων ότι η επόμενη κρίση αναμένεται σύντομα μετά την ισχνή ανάκαμψη.
Φωτιά βάζουν στα κάθε είδους σενάρια οι εξελίξεις στην Ουγγαρία, η οποία, εδώ και δυο χρόνια υλοποιεί προγράμματα της τρόικας ΔΝΤ - ΕΕ - Παγκόσμιας Τράπεζας, ύψους 25 δισ. ευρώ, για να ανακοινώσει χτες η νέα κυβέρνηση ότι επί της ουσίας η χώρα έχει πτωχεύσει.
.Σύμφωνα με δήλωση του Μιχάλι Βάργκα, υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ της Ουγγαρίας, το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να φτάσει το 7,5% του ΑΕΠ μέσα στη χρονιά, τη στιγμή που οι στόχοι που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με το ΔΝΤ μιλούσαν για 3,8%. Από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος, η ανεργία κινήθηκε πάνω από 11%, ενώ η βιομηχανική και αγροτική παραγωγή μειώθηκαν κατά 17%.
Της δήλωσης προηγήθηκαν καταγγελίες ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε «μαγειρέψει» τα στοιχεία για το έλλειμμα. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του νεοεκλεγέντος κυβερνώντος κόμματος, Λάγιος Κόζα, ανακοίνωσε ότι η οικονομική κατάσταση είναι «πραγματικά κρίσιμη, συγκρίσιμη με εκείνη της Ελλάδας», εκτιμώντας ότι η «χρεοκοπία του κράτους είναι κοντά». Οι παραπάνω δηλώσεις και ανακοινώσεις προκάλεσαν υποτίμηση του ουγγρικού νομίσματος κατά 5,5% και κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια τόσο της Ουγγαρίας όσο και της υπόλοιπης ΕΕ.
Ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν χτες ότι η Ουγγαρία θα επαναπροσφύγει στο ΔΝΤ για νέο δάνειο. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένο θεωρείται ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος του ουγγρικού λαού, που θα έρθει να προστεθεί στα μέτρα που έχουν παρθεί έως σήμερα, όπως: Πάγωμα μισθών του δημοσίου για τη διετία 2009 - 2010, περικοπή του 13ου μισθού των δημόσιων υπαλλήλων και της 13ης σύνταξης.
Ακόμα, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και αναπροσαρμογή των συντάξεων προς τα κάτω, επιβολή ΦΠΑ 18% σε είδη πρώτης ανάγκης (ψωμί, γαλακτοκομικά, θέρμανση), αύξηση ΦΠΑ στα υπόλοιπα είδη στο 25%, αύξηση κατά 6% των ειδικών φόρων σε βενζίνη, τσιγάρα και ποτά, απολύσεις 12.000 δημοτικών υπαλλήλων, μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από 32% σε 27%.
Συζήτηση για την Ελλάδα και την ευρωζώνη
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, δημοσίευμα της γερμανικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung», εκτιμάει ότι «η παροχή έκτακτης βοήθειας είναι μια προσωρινή ανακούφιση αλλά οι ουσιαστικές δυσκολίες παραμένουν άλυτες». Το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα αποτελεί «συνταγή για εμφύλιο πόλεμο», εκτιμά ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου, «Ifο», Χανς Βέρνερ Σιν, υποστηρίζοντας ότι «η πραγματική λύση για την Ελλάδα θα ήταν να φύγει από το ευρώ και να υποτιμήσει το νόμισμά της».
Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει 50% πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, σημειώνοντας: «Το ελληνικό χρέος, παρά τις τεράστιες θυσίες των Ελλήνων, θα συνεχίσει να αυξάνεται έως το 2015 και θα φθάσει το 150% του ΑΕΠ. Ακόμα και αν η Αθήνα αποκήρυττε το χρέος της, όπως έκανε η Αργεντινή το 2001, τα προβλήματα θα παρέμεναν στο ακέραιο εφόσον οι δημόσιες δαπάνες ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα και οι μεγάλες ανάγκες προσαρμογής θα εξακολουθούσαν να υφίστανται».
Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να εξέλθει από το ευρώ και κυρίως να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της αναγκάζοντας τους πιστωτές της να συναινέσουν σε μεγάλες απώλειες. Το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας μεταθέτει απλώς το πρόβλημα. Ολες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας ή της Ιαπωνίας, θα πρέπει να τακτοποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους, να μειώσουν δηλαδή τις δαπάνες και να αυξήσουν τα έσοδα από τους φόρους. Επίσης, η Ευρώπη πρέπει να αφήσει το ευρώ να διολισθήσει έως την ισοτιμία 1:1 με το δολάριο, για να γίνει πιο ανταγωνιστική».
Ο ίδιος εκτιμά πως η οικονομία της ευρωζώνης απειλείται από αποπληθωρισμό, προβλέποντας ότι εξαιτίας των προγραμμάτων λιτότητας, μετά την κρίση θα ακολουθήσει μια ελαφρά ανάκαμψη και στη συνέχεια μια νέα ύφεση.
Ασθενής ανάκαμψη «τριών ταχυτήτων»
Ανησυχία προκάλεσαν και στην Αμερική τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την ανεργία, δείχνοντας τους ισχνούς ρυθμούς εξόδου από την κρίση. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», αναμένονταν περίπου 515.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ τελικά δημιουργήθηκαν 413.000, με το ποσοστό των ανέργων φτάνει στο 9,7% του ενεργού πληθυσμού.
Σε ό,τι αφορά την άλλη όχθη του Ατλαντικού, ρυθμό ανάπτυξης 0,2% κατέγραψε η ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2009 είχε καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,5%, οι εισαγωγές κατά 4%, οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1,1% και η κατανάλωση κατά 0,1%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης άγγιξε το 0,2% στη Γερμανία και την Ολλανδία, το 0,1% σε Γαλλία και Ισπανία και το 0,5% στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης «Standard&Poor's», η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της Μεγ. Βρετανίας (εκτιμάται στο 1,2%) πιθανόν να μείνει πίσω φέτος, σε σχέση με τη Γαλλία (1,4%) και τη Γερμανία (1,6%). Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης μιλάει για ανάκαμψη «τριών ταχυτήτων, τις οποίες τοποθετεί ως εξής: Τις μεγάλες οικονομίες του Βορά, τις χώρες του Νότου που κλυδωνίζονται από την κρίση και τη Μεγ. Βρετανία στο ενδιάμεσο.
Δημοσιεύθηκε: Ριζοσπάστης, 5/6/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.