14 Μαΐ 2010

Αν κάποια μέρα τα βρεις δύσκολα στην ελληνική πολιτική ζωή, μη λυπηθείς. Βάζεις υποψηφιότητα στην Τουρκία και θα εκλεγείς αμέσως…”»


Στις 18 Δεκεμβρίου 1999, ο Γ. Παπανδρέου είχε δηλώσει: «Θα σύρουμε το κάρο της Τουρκίας στην ΕΕ». Είχαν προηγηθεί οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία και στην Ελλάδα και είχε αρχίσει η λεγόμενη διπλωματία των σεισμών, με αμερικανική ενθάρρυνση και καθοδήγηση. Και, βέβαια, είχε προηγηθεί η κρίση των Ιμίων (1996), που γκριζοποίησε το Αιγαίο και αποθηρίωσε την Τουρκία. Και επειδή αναφερόμαστε στα ελληνοτουρκικά, το 1999, σε εκδήλωση ομογενών στον Καναδά, ο Γ. Παπανδρέου είπε τα εξής εκπληκτικά: «Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ό,τι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας» (Εφημερίδα «Πατρίδες» του Καναδά).
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Κλικ» (Αύγουστος 1999), ο Γ. Παπανδρέου είχε δηλώσει: «Οι Συνθήκες μιλάνε για μουσουλμάνους. Κατά καιρούς, το θέμα της μειονότητας τίθεται παράλληλα με το θέμα της διεκδίκησης εδαφών. Εάν δεν αμφισβητούνται τα σύνορα, ποσώς μ’ ενδιαφέρει αν ο ένας λέγεται μουσουλμάνος ή Τούρκος, Βούλγαρος ή Πομάκος». Η τουρκική «Χουριέτ» είχε πανηγυρίσει με το γνωστό «Bravo Giorgo». Πώς οι Τούρκοι τον αντιμετωπίζουν; Ιδού τι είπε κάποτε ο Ισμαήλ Τζεμ (ενώπιον του οποίου ο Παπανδρέου χόρεψε ζεϊμπέκικο): «Κάποτε είπα στον Γιώργο Παπανδρέου πειράζοντάς τον: “Αν κάποια μέρα τα βρεις δύσκολα στην ελληνική πολιτική ζωή, μη λυπηθείς. Βάζεις υποψηφιότητα στην Τουρκία και θα εκλεγείς αμέσως…”» («ΕΨΙΛΟΝ»-25/1/2004).
Ο Παπανδρέου έκανε ωμή και αφόρητη παρέμβαση, δύο ώρες πριν από το διάγγελμα Τάσσου για το δημοψήφισμα στο σχέδιο Ανάν. Είπε: «Τώρα που έχει έρθει η ώρα της κρισιμότερης απόφασης της σύγχρονης Ιστορίας μας, η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη -συνεπής στις αρχές, στους αγώνες και στις παραδόσεις μας- λέει το “ναι” στο κοινό μέλλον των δύο Κοινοτήτων, το “ναι” στην κοινή συμβίωση, το “ναι” στην ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λέει “ναι” στη συνεργασία και “όχι” στο διχασμό. Λέει “ναι” στην προοπτική και “όχι” στη στατικότητα…».
Διχαστικό και… στατικό, το σωτήριο ΟΧΙ του κυπριακού Ελληνισμού; Ο Γ. Παπανδρέου θα κριθεί όχι μόνο για όσα είπε στο παρελθόν αλλά, κυρίως, θα ελεγχθεί για όσα υπόσχεται ότι θα πράξει στο μέλλον. Προπάντων, θα φανεί σύντομα αν θα συνεχίσει να σέρνει, χωρίς ανταλλάγματα, το τουρκικό κάρο.
Πηγήhttp://kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.