21 Απρ 2010

"Φρένο" Παπαστεργίου σε Σκόπια - Τουρκία

Επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ο Νομάρχης Πιεριας ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών
"Φρένο" Παπαστεργίου σε Σκόπια - Τουρκία
21.04.2010 Τοπικά



Στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου χθες ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου.


Ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Φυσικών Πόρων, παρουσίασε την έκθεση προόδου - γνωμοδότηση για τις τρεις χώρες Τουρκία, Σκόπια και Κροατία για το αν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως επεσήμανε ο Νομάρχης Πιερίας δόθηκε μια σκληρή μάχη και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι στην γνωμοδότηση για τις υποψήφιες χώρες εντάχθηκαν ζητήματα στα οποία δεν γινόταν αναφορά τα τελευταία χρόνια. Κάποια εξ αυτών που αφορούν την Τουρκία και τα Σκόπια έχουν πολύ μεγάλη εθνική σημασία.

Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

Στη γνωμοδότηση αναφέρονται σημαντικά ζητήματα όπως η αιρεσιμότητα όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιβεβαιώσει την κατηγορηματική δέσμευσή της για την ενταξιακή προοπτική έναντι όλων των Ευρωπαϊκών χωρών που πληρούν τα κριτήρια προσχώρησης και την αιρεσιμότητα της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων για την εξεύρεση, μέσα από διαπραγματεύσεις, αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Ακόμη οι σχέσεις καλής γειτονίας των Σκοπίων και η συνεργασία με όλους τους εταίρους για να αναπτυχθεί περαιτέρω η περιφερειακή συνεργασία.

Η θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία όπου στην γνωμοδότηση η οποία ψηφίστηκε από το 80% των μελών της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών, εκφράζεται λύπη για την περιορισμένη πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη θρησκευτική ελευθερία.

Προτρέπει την κυβέρνηση να θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που θα είναι σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πλαίσιο που θα επιτρέπει σε όλες τις μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες και στην κοινότητα των Αλεβιτών να λειτουργούν χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς.

Για το Κυπριακό ζητείται από τις ενδιαφερόμενες πλευρές να υποστηρίξουν ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και να συμβάλλουν με συγκεκριμένο τρόπο στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με διεθνή νομική προσωπικότητα και ιθαγένεια, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και τις καλεί να διευκολύνουν τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις, με την απόσυρση των δυνάμεων της Τουρκίας από την Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ, ρυθμίζοντας το ζήτημα των εποίκων και επιτρέποντας την επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Αναφορά γίνεται επίσης στις μειονότητες στην Τουρκία και συγκεκριμένα σε Ίμβρο και Τένεδο όπου εκφράζεται λύπη για το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές δίκαιο. Καλεί, την τουρκική κυβέρνηση να ευθυγραμμίσει την πολιτική της με τα διεθνή πρότυπα στον τομέα αυτό και τα πολιτικά κόμματα να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι έγινε μια σκληρή μάχη στην οποία είχαν απέναντι τους τα μέλη της επιτροπής από την Σουηδία και την Δανία, καθώς επίσης και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που στήριζαν την Τουρκία.

Αντίθετα είχαν την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ολόκληρης της αποστολής της Ρουμανίας και της Κύπρου φυσικά, ενώ υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την Τουρκία η οποία έστειλε υπόμνημα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Πρέσβης της Τουρκίας έστειλε υπόμνημα επίσης στο Νομάρχη 5,5 σελίδων, ενώ όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου ασκήθηκαν πιέσεις στα μέλη της Ολομέλειας για να μην ψηφιστεί θετικά η έκθεση προόδου που παρουσίασε.

"Επικράτησε η αλήθεια και όσα αναφέρθηκαν είχαν στόχο την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπίπτανε με τα εθνικά μας συμφέροντα" είπε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης Πιερίας συμπληρώνοντας πως εάν δεν λυθούν τα ζητήματα αυτά που τέθηκαν στην έκθεση προόδου δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.