3 Απρ 2010

Η βιντζότρατα είναι ένα καταστροφικό αλιευτικό εργαλείο για τη θάλασσα αλλά και για τους ανθρώπους ..



Έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα ζητούν να εφαρμόσει η χώρα μας την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και να απαγορευτεί το ψάρεμα με βιντζότρατα. Η βιντζότρατα είναι ένα καταστροφικό αλιευτικό εργαλείο για τη θάλασσα αλλά και για τους ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτήν. Σε 2 μήνες θα απαγορεύεται η χρήση του, όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λέει πως «εξετάζει το θέμα».
Οι οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Greenpeace και WWF Ελλάς ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία λέει πως πρέπει να σταματήσει η χρήση της βιτζότρατας μέχρι τις 31 Μαίου 2010.
Η βιτζόντρατα είναι ένα αλιευτικό εργαλείο με τη μορφή σάκου τράτας, το οποίο σύρεται με βίντσι επάνω σε προστατευόμενα λιβάδια Ποσειδωνίας, θέτοντάς τα σε κίνδυνο. Επίσης, έχει με αυτό τον τρόπο πιάνονται γόνοι, δηλαδή μικρά ψάρια τα οποία δεν έχουν φτάσει στο στάδιο αναπαραγωγής. Αυτό σημαίνει πως οι πληθυσμοί των ψαριών δεν ανανεώνονται και έτσι λιγοστεύουν συνεχεία. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, ο Ευρωπαϊκή νομοθεσία, μέσα από το Μεσογειακό Κανονισμό Αλιείας 1967/2006 επιβάλλει την παύση του συγκεκριμένου εργαλείου στην ελληνική επικράτεια από τις 31 Μαΐου του 2010. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμα στις κατάλληλες ενέργειες για την οριστική απαγόρευση.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 350 σκάφη που χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο αλιείας. Όμως, η κατάργηση της αλιείας με βιντζότρατα δε σημαίνει πως οι ψαράδες που τη χρησιμοποιούν θα χάσουν τη δουλειά τους. Τα σκάφη τους είναι εφοδιασμένα και με άλλα αλιευτικά εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούν έτσι κι αλλιώς. Άρα, το μόνο που θα συμβεί είναι πως θα σταματήσουν το ψάρεμα με αυτό τον καταστροφικό τρόπο και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τους υπόλοιπους, χωρίς να προκαλούν τέτοια καταστροφή! Αυτό θα δώσει στη θάλασσα περισσότερες ευκαιρίες να αναγεννά τα ιχθυοαποθέματα της.Πριν λίγες μέρες, η Ευρωπαία Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, κ. Μαρία Δαμανάκη, δήλωσε πως η εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού Αλιείας θα προχωρήσει και στην Ελλάδα χωρίς παρεκκλίσεις και ότι θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση.Έτσι λοιπόν, οι 6 περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή, να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αλιεία, και να παραμείνει συνεπής με τις προεκλογικές προτάσεις της κυβέρνησης για πράσινη ανάπτυξη και βιωσιμότητα της ελληνικής αλιείας. Η κατάργηση αυτού του εργαλείου, η χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας και η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων είναι τα βασικά βήματα για την εφαρμογή του Κανονισμού και για την αποτελεσματική προστασία της θάλασσας. Οι κινήσεις αυτές θα εξασφαλίσουν και τους ίδιους τους αλιείς αφού θα υπάρχουν υγιή αποθέματα για να μπορούν πάντα να ψαρεύουν.