27 Απρ 2010

Ούτε μαντίλες, αλλά ούτε και σταυροί έχουν θέση στα σχολεία»


Ούτε μαντίλες, αλλά ούτε και σταυροί έχουν θέση στα σχολεία»


Γερμανία: θύελλα από δήλωση της πρώτης τουρκικής καταγωγής υπουργού
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη

Θύελλα αντιδράσεων, που φτάνουν μέχρι και τις απειλές κατά της ζωής της, προκάλεσε πριν ακόμα αναλάβει επισήμως καθήκοντα η πρώτη τουρκικής καταγωγής υπουργός στη Γερμανία. Το «ολίσθημα» της 38χρονης Αϊγκιούλ Οτσκάν;
Δήλωσε πως οι σταυροί έχουν στα σχολεία όση θέση έχουν και οι ισλαμικές μαντίλες: καμία.

Η Οτσκάν διορίστηκε από τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό της Κάτω Σαξονίας, Κρίστιαν Βουλφ, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενσωμάτωσης του κρατιδίου την περασμένη Δευτέρα, στο πλαίσιο ανασχηματισμού της κυβέρνησής του, και πρόκειται κανονικά να αναλάβει επισήμως καθήκοντα σήμερα. Ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή της, ο Βουλφ επεσήμανε πως δεν πρόκειται για «υπουργό- άλλοθι», δεν επελέγη λόγω της μεταναστευτικής καταγωγής της, αλλά επειδή «το αξίζει». Η πορεία της Οτσκάν είναι πράγματι εντυπωσιακή. Γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1971, από τούρκους γκασταρμπάιτερ («φιλοξενούμενους εργάτες») που μετανάστευσαν στη Γερμανία τη δεκαετία του 1960. Σπούδασε νομικά και πριν από έξι χρόνια, σε πείσμα της παράδοσης που θέλει τους μετανάστες να στηρίζουν αριστερά κόμματα, εντάχθηκε στο CDU. Το 2008 έγινε βουλευτής στο κρατίδιο του Αμβούργου και λίγο αργότερα μέλος του τοπικού προεδρείου του κόμματος.

Η συνέντευξη άναψε φωτιές
Οπως επισημαίνει το «Der Spiegel», οι Χριστιανοδημοκράτες «χρειάζονται επειγόντως πολιτικούς σαν την Οτσκάν, με τους οποίους να μπορούν να ταυτιστούν οι μετανάστες»: το κόμμα έχει μικρό έρεισμα μεταξύ των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων τουρκικής καταγωγής (δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 700.000) που ζουν στη Γερμανία. «Εχω συνείδηση πως αποτελώ πρότυπο», δήλωσε η ίδια η Οτσκάν. «Ο διορισμός της είναι ένα καλό μήνυμα για τα παιδιά και τους νέους μεταναστευτικής καταγωγής», δήλωσε ο Βουλφ. Και όλα πήγαιναν καλά (ή περίπου διότι οι ακροδεξιές οργανώσεις είδαν εξαρχής με κακό μάτι την 38χρονη μουσουλμάνα, παρότι η ίδια δηλώνει πως δεν είναι ιδιαίτερα πιστή ούτε και πολύ Τουρκάλα ως χαρακτήρας καθότι σκέφτεται πάντα εκ των προτέρων τις κινήσεις της...) μέχρι που η Οτσκάν έδωσε το Σάββατο μια συνέντευξη στο περιοδικό «Focus» (γνωστό λόγω δακτυλοδεικνύουσας Αφροδίτης...) που άναψε φωτιές.



Ουδέτεροι χώροι
«Τα χριστιανικά σύμβολα δεν έχουν θέση στα δημόσια σχολεία, όπως ακριβώς και οι μαντίλες δεν έχουν θέση στις τάξεις», δήλωσε. «Τα σχολεία πρέπει να είναι ουδέτεροι χώροι, όπου τα παιδιά να μπορούν να αποφασίζουν μόνα τους τον θρησκευτικό προσανατολισμό τους». Ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας πήρε αμέσως αποστάσεις κάνοντας λόγο για «προσωπικές απόψεις» της Οτσκάν και επισημαίνοντας πως τα χριστιανικά σύμβολα είναι καλοδεχούμενα στα σχολεία του κρατιδίου- οι μαντίλες στις μαθήτριες γίνονται απλώς «ανεκτές». Πολύ πιο έντονη ήταν η αντίδραση άλλων συντηρητικών πολιτικών, όπως ο Στέφαν Μίλερ, υπεύθυνος στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανικών Ενώσεων (CDU-CSU) για θέματα ενσωμάτωσης. Οι θέσεις της Οτσκάν «αποκλίνουν σε τέτοιο βαθμό που προκαλούν τρόμο», δήλωσε. «Πολιτικοί που θέλουν να απαγορεύσουν τον σταυρό στα δημόσια σχολεία πρέπει να σκεφτούν αν έχουν πραγματικά θέση σε ένα χριστιανικό κόμμα». Η Αϊγκιούλ Οτσκάν φέρεται να τελεί πλέον υπό συνεχή αστυνομική προστασία, καθώς έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής της.
«Απ΄ όσο ξέρω, οι ερωμένες στη Γαλλία επιτρέπονται»



«ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να σου στερήσουν την υπηκοότητα επειδή έχεις ερωμένες, τότε πολλοί Γάλλοι θα τη χάσουν. Απ΄ όσω ξέρω, οι ερωμένες δεν απαγορεύονται, ούτε στη Γαλλία ούτε στο Ισλάμ». Την πληρωμένη αυτή απάντηση έδωσε χθες ένας γεννημένος στην Αλγερία πολίτης της Γαλλίας, ο Λις Χεμπάτζ, που απειλείται από την κυβέρνηση Σαρκοζί με στέρηση της γαλλικής υπηκοότητας εφόσον επιβεβαιωθούν οι υποψίες της ότι έχει τέσσερις συζύγους, με τις οποίες έχει αποκτήσει 12 παιδιά. Ο ίδιος υποστηρίζει πως έχει πολλές ερωμένες αλλά μία μόνο σύζυγο- τη γυναίκα που δέχθηκε πρόστιμο την περασμένη Παρασκευή από αστυνομικό επειδή οδηγούσε φορώντας νικάμπ, την ισλαμική ενδυμασία που αφήνει να φαίνονται μόνο τα μάτια.

Η υπόθεση του Λις Χεμπάτζ και της 31χρονης συζύγου του, Αν, έχει λάβει στη Γαλλία απροσδόκητα μεγάλες διαστάσεις, με την αριστερή αντιπολίτευση να καταγγέλλει τη δεξιά κυβέρνηση - η οποία ετοιμάζεται να καταθέσει τον Μάιο νομοσχέδιο που προβλέπει πλήρη απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ στους δημόσιους χώρουςγια «μικροπολιτική επιχείρηση» με στόχο την άγρα ψήφων.

Ολα άρχισαν όταν μοτοσυκλετιστής της αστυνομίας σταμάτησε την 31 ετών Γαλλίδα με το νικάμπ και της είπε:

«Δεν ξέρω πώς γίνονται τα πράγματα στη δική σας χώρα, αλλά στη δική μας δεν οδηγούμε έτσι». «Η δική σας χώρα είναι και δική μου, είμαι Γαλλίδα» του απάντησε εκείνη. Λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει ο υπουργός Εσωτερικών του Σαρκοζί, ο Μπρις Ορτφέ, όταν ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τον σύζυγο της Αν- έναν αλγερινό κρεοπώλη που απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα όταν παντρεύτηκε την Αν το 1999- ο οποίος «φέρεται να ζει με τέσσερις γυναίκες» και επιπλέον να εξαπατά το κοινωνικό κράτος διεκδικώντας επιδόματα για όλες. Η γαλλική νομοθεσία, βέβαια, δεν προβλέπει στέρηση υπηκοότητας για παρόμοια «αμαρτήματα»· ο υπουργός Μετανάστευσης όμως, Ερίκ Μπεσόν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «επικαιροποίησής» της...
http://www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.