30 Απρ 2010

Μείωση των βουλευτών σε 200 προτείνει ο Αντ. Σαμαράς


Τον περιορισμό του αριθμού των βουλευτών σε 200 πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ως μέτρο που θα συμβάλλει στην υπέρβαση της κρίσης. Τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα συμβάλλει για την έξοδο από την κρίση, λέγοντας ότι οφείλει να είναι ρεαλιστής, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δεν μπορεί να μεταφραστεί ως συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική -την οποία εξάλλου θεωρεί υπεύθυνη για την κρίση δανεισμού. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι η νέα κυβέρνηση έδειξε πρωτοφανή και χωρίς προηγούμενο αδυναμία να πείσει τις αγορές ...



... ότι μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Εκτίμησε ότι τελικώς η Ελλάδα βγήκε εντελώς έξω από τις διεθνείς αγορές, "επειδή άλλαξε η εικόνα της διαχείρισής της".
Την ίδια στιγμή, επέμεινε ότι με διαφορετική διαχείριση το έλλειμμα του 2009 θα "κλείδωνε" στο 8,5%, "μιάμιση μονάδα παραπάνω απ’ ότι προεξοφλούσε η προηγούμενη κυβέρνηση".

Άσκησε κριτική και στην Ε.Ε. γιατις διαστάσεις που πήρε η κρίση, απειλώντας και άλλα μέλη της Ευρωζώνης. ""Η νομισματική μας Ένωση δεν διέθετε μηχανισμούς στήριξης ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης που θα βρεθεί σε κρίση δανεισμού. Τον μηχανισμό αυτό τώρα τον απέκτησε - έστω σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - και με αρκετά ακόμα λειτουργικά προβλήματα. Που είδαμε να τα λύνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα και υπό τον πίεση των αγορών", δήλωσε.
Όσον αφορά στην αντίθεση της Ν.Δ. στη συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό, ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι αυτή πήγαζε από το φόβο του, ότι θα βυθίσει την ελληνική οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο, όπου τα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος θα οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση.

"Τώρα, όμως, όπως τα κατάφερε η κυβέρνησή μας, αυτό δεν είναι πλέον επιλογή. Είναι δυσάρεστη πραγματικότητα", υπογράμμισε.
Εξάλλου, άσκησε κριτική σε κινητοποιήσεις, όπως εκείνη που απέτρεψε την επιβίβαση τουριστών στο κρουαζιερόπλοιό τους. "Το να διώχνει τους τουρίστες της την ώρα της μεγαλύτερης κρίσης της είναι ο χειρότερος. Κι εν πάση περιπτώσει, αυτή η χώρα δεν θέλει να αυτοκτονήσει", πρόσθεσε.

Κάνοντας αναφορά στη σημερινή εικόνα της χώρας, τόνισε ότι δεν δείχνει καμία επιείκια για το οικονομικό μοντέλο που σήμερα δείχνει να χρεοκοπεί και για το πολιτικό σύστημα που σήμερα δείχνει να αποτυγχάνει. Συμφώνησε ότι πρέπει να γίνουν δομικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα, επισημαίνοντας ότι σήμερα διαθέτει "ένα τεράστιο αντιπαραγωγικό κράτος, που απασχολεί τετραπλάσιο προσωπικό απ’ ό,τι θα αντιστοιχούσε σε μια σύγχρονη χώρα", ενώ "δημιουργήθηκε μια τεράστια γραφειοκρατία, που μπλοκάρει τα πάντα".

Κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει αναπτυξαική δράση και να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία (π.χ. μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης και Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα).

Σχολιάζοντας τα περί "πολιτικής υπευθυνότητας" μπροστά στην κρίση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι έκανε εξ' αρχής πράγματα που "δεν έχει ξανακάνει ποτέ κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης", αλλά απέναντί του είχε "μια Κυβέρνηση, που με νοοτροπία ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, έβαλε συστηματικά την προπαγάνδα της, για να παρουσιάσει τη συναίνεση ως αδυναμία".
Ο Αντ. Σαμαράς ολοκλήρωσε, πάντως, την ομιλία του, λέγοντας ότι οι Έλληνες θα βγουν από την κρίση "καλύτεροι, δυνατότεροι, υγιέστεροι πολιτικά και πιο ανταγωνιστικοί οικονομικά".
enet
http://ksipnistere.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.