4 Μαρ 2010
Οι μεγαλύτερες περικοπές από το 1974
Οι μεγαλύτερες περικοπές από το 1974
04-03-2010
ΕΘΝΟΣ, 4/3/2010, Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Τις σκληρότερες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων στην ιστορία της Μεταπολίτευσης, επέβαλε χθες η κυβέρνηση, επιδιώκοντας μέσω της γενναίας περικοπής του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, να εκτονώσει τις πιέσεις στις αγορές, ώστε να μπορέσει να δανειστεί με ανεκτό κόστος.
Τα επιδόματα αδείας, Πάσχα και το δώρο των Χριστουγέννων περικόπτονται κατά 30% στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ κατά 12% μειώνονται οριζόντια τα περισσότερα επιδόματα στο Δημόσιο. Με τις ρυθμίσεις αυτές εκτιμάται πως οι μέσες αποδοχές στο Δημόσιο μειώνονται κατά 7% - 8%, ενώ οδηγούν σε μείωση αποδοχών από 732 ευρώ έως και άνω των 6.300 ευρώ για έναν υψηλόβαθμο δικαστικό. Την ίδια ώρα, οι συνταξιούχοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν θα υποστούν περικοπές στα δώρα, αλλά δεν θα λάβουν και καμία αύξηση, ενώ χθες ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα νομοθετικής ρύθμισης για μείωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Περικοπές
Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες:
Περικόπτονται κατά 30% τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ συνολικά τα επιδόματα, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, μειώνονται τελικά κατά 12%, αντί 10% που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Μόνον το επίδομα ταχείας διεκπεραίωσης των δικαστικών μειώνεται κατά 20%, ενώ εξαιρούνται οικογενειακά επιδόματα, το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών κι όσα σχετίζονται με ειδικές συνθήκες εργασίας. Από την περικοπή 30% στα «δώρα» και την περικοπή επιπλέον 2% στα επιδόματα προκύπτει όφελος 740 εκατ. ευρώ.
Μειώνονται 7% οι αποδοχές όλων των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, ενώ ψαλιδίζεται κατά 30% επίδομα αδείας, Πάσχα και Χριστουγέννων, με όφελος για τον προϋπολογισμό 360 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αφορά τις αποδοχές, αποζημιώσεις και επιδόματα πάσης φύσεως των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό ή είναι δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες το Δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, αλλά και των αιρετών οργάνων ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, των διοικητών, των υποδιοικητών των προέδρων και των αντιπροέδρων και των μελών των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και των προαναφερόμενων ΝΠΙΔ.
«Παγώνουν» οι αυξήσεις στις συντάξεις στο Δημόσιο με όφελος 450 εκατ. ευρώ, αλλά δεν επηρεάζονται τα επιδόματα εορτών και αδείας.
700 εκατ. ευρώ περικόπτονται από τη μείωση 500 εκατ. ευρώ στο ΠΔΕ και 200 εκατ. ευρώ στα κονδύλια για την Παιδεία.
Περικόπτονται 12% τα έξοδα παράστασης Προέδρου της Δημοκρατίας, προέδρου και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, προέδρου της Βουλής, υπουργών και υφυπουργών.
Εξαγγελίες
Πέρα από τα άμεσα μέτρα για τη διάσωση της εθνικής οικονομίας, στο ίδιο σχέδιο νόμου υλοποιούνται οι εξαγγελίες για τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, όπως:
Καταργούνται οι αμειβόμενες επιτροπές στο Δημόσιο, οι οποίες υποχρεούνται να λειτουργούν εντός κανονικού ωραρίου.
Γίνεται περικοπή κατά 50% στις πάσης φύσεως αμοιβές, αποζημιώσεις και απολαβές των συλλογικών οργάνων Διοίκησης των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ΝΠΙΔ που ελέγχονται από το Δημόσιο.
Μπαίνει χαμηλότερο πλαφόν στις αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
Απαγορεύεται η χορήγηση μπόνους σε στελέχη του δημοσίου τομέα και των νομικών προσώπων, που επιχορηγούνται ή ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο.
Μειώνονται κατά 30% οι δαπάνες για τις υπερωρίες, ενώ περιορίζονται και τα έξοδα για τις μετακινήσεις.
Παρακράτηση ποσών
Tα ποσά που προκύπτουν από τις μειώσεις των επιδομάτων και αντιστοιχούν στο διάστημα από 1η Iανουαρίου 2010 μέχρι την εφαρμογή του νόμου παρακρατούνται από τη μισθοδοσία των επόμενων μηνών ως εξής:
Eφάπαξ για ποσά έως 150 ευρώ
Σε δύο μηνιαίες δόσεις για ποσά έως 300 ευρώ
Σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις για ποσά έως 600 ευρώ
Σε έξι μηνιαίες δόσεις για ποσά έως 1.000 ευρώ
Σε οκτώ μηνιαίες δόσεις για ποσά άνω των 1.000 ευρώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.