Επιδόματα έως και 2.412 ευρώ για τους «πατρίκιους» του Δημοσίου
Απίστευτες ανισότητες και στρεβλώσεις αποκαλύπτει η απόρρητη λίστα του υπ. Οικονομικών
Του Βασιλη Zηρα
Επιδόματα που φτάνουν μέχρι τα 2.412 ευρώ τον μήνα παίρνουν οι «πατρίκιοι» του δημόσιου τομέα, ενώ κάποιοι πληβείοι συνάδελφοί τους αρκούνται σε λιγότερα από 200 ευρώ.
Τα επιδόματα, που κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικών σε λίστα η οποία κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό για να μην προκαλέσει αντιδράσεις, εν όψει της περικοπής τους, αντανακλούν τον απόλυτο παραλογισμό που επικρατεί στο σύστημα αμοιβών του Δημοσίου και εξηγούν γιατί η μισθολογική δαπάνη αυξάνεται κάθε χρόνο πολύ περισσότερο από την αύξηση που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική. Αυτή, τελικώς, εφαρμόζεται μόνο για τους βασικούς μισθούς. Οι αυξήσεις των επιδομάτων, που για αρκετές χιλιάδες υπαλλήλους είναι μεγαλύτερα από τον βασικό μισθό, γίνονται με υπουργικές αποφάσεις, αθόρυβα και κατά παρέκκλιση της εισοδηματικής πολιτικής. Το αποτέλεσμα είναι αμοιβές πολλών ταχυτήτων, όχι μόνο μεταξύ υπαλλήλων διαφορετικών υπουργείων, αλλά και μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου υπουργείου.
Για παράδειγμα ένας διοικητικός υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 17 χρόνια υπηρεσίας και δύο παιδιά αμείβεται με:
- 1.829 ευρώ στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
- 2.279 ευρώ στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
- 3.279 ευρώ στο υπουργείο Οικονομίας
Υπάλληλος με τις ίδιες σπουδές, προϋπηρεσία και οικογενειακή κατάσταση παίρνει 1.909 ευρώ εάν απασχολείται στη Διεύθυνση Εσωτερικών μιας Νομαρχίας και 2.434 ευρώ εάν απασχολείται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της ίδιας Νομαρχίας.
Ολοι οι προηγούμενοι έχουν τον ίδιο ακριβώς βασικό μισθό (1.345 ευρώ), το ίδιο κίνητρο απόδοσης (100 ευρώ) την ίδια οικογενειακή παροχή (71 ευρώ), το ίδιο επίδομα θέσης (65 ευρώ). Αυτό που τους διαφοροποιεί είναι το ειδικό επίδομα. Ως τέτοιο βαπτίσθηκε οποιαδήποτε έξτρα αμοιβή μπόρεσαν να αποσπάσουν οι διάφορες κατηγορίες υπαλλήλων, ανάλογα με τη διαπραγματευτική ισχύ τους, την πολιτική συγκυρία και την αδυναμία του εκάστοτε πολιτικού προϊσταμένου τους να αντισταθεί στις πιέσεις.
Ετσι, οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών μοιράζονται μέρος των εσόδων του Εθνικού Τυπογραφείου, με επίδομα που κλιμακώνεται από 400,76 έως 604,71 ευρώ. Επιπλέον οι υπηρετούντες στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης παίρνουν και ειδική αμοιβή 200 – 300 ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο, για τους συνάδελφους τους της ίδιας διεύθυνσης Αλλοδαπών στις Νομαρχίες, η ειδική αμοιβή είναι 50 έως 150 ευρώ.
Στην ελίτ του Δημόσιου τομέα βρίσκονται οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το επίδομα των οποίων χρηματοδοτείται από τα έσοδα του ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (Eurocontrol) και κλιμακώνεται από 1.186 έως 2.412 ευρώ τον μήνα. Για να το διαφυλάξουν σε αυτά τα επίπεδα αντιδρούν στην πρόσληψη πρώην πιλότων της Ολυμπιακής στην ΥΠΑ, γιατί τα έσοδα θα πρέπει να μοιραστούν σε περισσότερους.
Ακολουθούν οι υπάλληλοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, που παίρνουν επίδομα από 1.080 ώς 2.050 ευρώ ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης και τα χρόνια υπηρεσίας και οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και οι απασχολούμενοι στο Γενικό Χημείο του Κράτους με επίδομα (ΔΙΒΕΕΤ) από 970 έως 2.108 ευρώ. Σημειώνεται ότι το 50% αυτού του επιδόματος φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 20%. Προκειμένου επίσης να διαφυλάξουν το επίδομα που απειλείται με περικοπή και φορολόγηση στην κλίμακα έχουν προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις για τον Φεβρουάριο.
Στους πληβείους, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνονται οι διοικητικοί υπάλληλοι των υπουργείων Μεταφορών, Απασχόλησης, Εξωτερικών, που παίρνουν μόνο το περίφημο επίδομα των 176 ευρώ που θεσμοθετήθηκε για να αμβλύνει υποτίθεται τις ανισότητες.
Προφανώς κάτι τέτοιο δεν έγινε όπως προκύπτει από την καταγραφή του υπουργείου Οικονομικών.
Τα επιδόματα λειτουργούν επίσης ως κίνητρο για μετατάξεις. Ενας νοσηλευτής έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη μετάταξή του από το νοσοκομείο στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, αφού το ειδικό επίδομα θα αυξηθεί από 310 σε 476 ευρώ, ή να «κρυφτεί» σε κάποιο γραφείο του νοσοκομείου, αφού θα πάρει μόλις 30 ευρώ λιγότερα. Ενας δάσκαλος ή ένας καθηγητής μέσης εκπαίδευσης παίρνει σχεδόν τα ίδια χρήματα είτε διδάσκει μαθητές, είτε διεκπεραιώνει χαρτιά στο υπουργείο Παιδείας, καθώς τα επιδόματα διαμορφώνουν τις ίδιες ακριβώς αποδοχές. Ενας καθηγητής, όπως και οποιοσδήποτε υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του δημόσιου τομέα, έχει κάθε λόγο να ζητήσει να γίνει κλητήρας στο υπουργείο Οικονομικών. Με 17 χρόνια προϋπηρεσίας ο κλητήρας απόφοιτος γυμνασίου (όχι λυκείου) έχει αποδοχές 2.531 ευρώ, ενώ ο καθηγητής με 2.085 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.