# #

28 Ιουλ 2013

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΕΣΤΗ? Ποιος έδωσε εντολή σύλληψης?



Τελικά προφυλακιστέος κρίθηκε ο Βίκτωρας Ρέστης μετά την απολογία του στην ανακρίτρια, αρμόδια για θέματα διαφθοράς Ρέα Κατσίβελη παρά την καταβολή ποσού 5,8 εκατ. ευρώ, για το οποίο κατηγορείται ότι καταχράστηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη καθώς ο εφοπλιστής κρίθηκε ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων αλλά και γιατί ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ότι το επίδικο ποσό είναι τμήμα μεγαλύτερου που ενσωμάτωσε στην περιουσία το, δηλαδή δεν κάλυπτε την ζημιά η καταβολή των 5,8 εκατ. ευρώ.
O B.Ρέστης είναι μεγαλομέτοχος του συγκροτήματος ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ακι εκ των μεγαλομετόσων του ΔΟΛ Α.Ε. και άλλων δημοσιογραφικών εταιρειών.
Ο Βίκτωρας Ρέστης ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη, απολογήθηκε την Παρασκευή για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που αφορούν την εμπλοκή του σε ποσό επισφαλούς δανείου ύψους 5,8 εκατ. ευρώ που χορήγησε πριν ένα χρόνο η FBΒ, ενώπιον της ανακρίτριας, η οποία μαζί με τον εισαγγελέα αποφάσισαν για την προφυλάκισή του.
O εφοπλιστής που κατέθεσε στον εκκαθαριστή της τράπεζας το επίμαχο πόσο, πριν ξεκινήσει την απολογία του, αρνήθηκε τις πράξεις που του αποδίδονται.
Οπως τόνισε ο συνήγορός του Πέτρος Μάχας, ο εφοπλιστής τονίζει ότι ουδέποτε ιδιοποιήθηκε το επίμαχο ποσό πλην όμως το κατέθεσε για λόγους ηθικής τάξης, εκφράζοντας την επιφύλαξή του να το διεκδικήσει από τον πραγματικό δανειολήπτη. Οπως ανέφερε ο κ. Μάχας το συνολικό ποσό που κατέβαλε ο εντολέας του έφθασε με τους τόκους και τα έξοδα στα περίπου 6,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο εφοπλιστής δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων από την ανακρίτρια τόσο για την επίμαχη υπόθεση όσο και για άλλες όπως για αυτήν των ανακριβών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και κάποιων προστίμων που είχαν επιβληθεί σε εταιρεία του.
Ο εφοπλιστής φέρεται να έδωσε λεπτομερείς απαντήσεις για όλα ενώ στο υπόμνημα που κατέθεσε προσκόμισε, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, έγγραφα και παραστατικά που ενισχύουν τους ισχυρισμούς του.
Πάντως υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την εξέλιξη της υπόθεσης ενός από τους πιο πλούσιους Έλληνες. Η υποθεση Ρέστη δεν έχει καμία σχέση με αυτή του Λ.Λαυρεντιάδη. Ίσως απλά ο Β.Ρέστης να ενόχλησε πολλούς και πέραν του ...
Ατλαντικού...
Οι ναυτιλιακές εταιρείες του Β.Ρέστη έχουν πάνω από 100 πλοία και είναι υγιέστατες,
Προφανώς δεν είχε "ακούσει καλά" το καμπανάκι κινδύνου που είχε κτυπήσει γι αυτόν στις ΗΠΑ.
Διαβάστε τι γράφαμε στις 14/05:
"Για επιχειρηματικές κινήσεις που παραβιάζουν τις διεθνείς κυρώσεις και τις απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ στην διακίνηση του ιρανικού πετρελαίου κατηγορεί τον εφοπλιστή και Βίκτωρα Ρέστη η μη κυβερνητική οργάνωση United Against Nuclear Iran με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε βάρος του από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Σύμφωνα λοιπόν με την ΜΚΟ UANI έχει ήδη σταλεί επιστολή της προς τον Ρέστη στις οποίες του παρουσιάζονται αποδείξεις για «σημαντική και δυνητικά επικερδή» σχέση ανάμεσα στην FBB, της οποίας είναι πρόεδρος, τον επιχειρηματία Δημήτρη Καμπή και το υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν. Σημειώνεται ότι πλέον η FBB τέθηκε υπό τον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας, λόγω αδυναμίας εύρεσης κεφαλαίων ανακεφαλαιοποίησής της.
Με βάση τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, τα έγγραφα της UANI αναφέρουν πως ο κ. Ρέστης και ο κ. Καμπής συνεργάζονται με εκπροσώπους του καθεστώτος ώστε να δημιουργήσουν «πύλη» του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα επενδύσεις των ιρανικών αρχών στην FΒΒ οι οποίες ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια.
Στην επιστολή της UANI προς τον κ. Ρέστη εκφράζεται η έντονη ανησυχία για τις σχέσεις του με τον κ. Καμπή, για τον οποίο η World Street Journal υπενθυμίζει πως τον Μάρτιο του επιβλήθηκαν κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ λόγω παραβίασης του ιρανικού εμπάργκο.
Να σημειώσουμε ότι ο Β.Ρέστης, κατέχει σημαντικό ποσοστό των μετοχών του ΔΟΛ, αλλά και του "Πρώτου Θέματος", όπως και αρκετών άλλων ελληνικών ΜΜΕ.
Είναι εξαιρετικά δραστήριος, με μεγάλο στόλο πλοίων και ... εβραίος. Ασπάστηκε μάλιστα τον εβραϊσμό σε μεγάλη ηλικία. Τώρα, πως συμβαδίζει ένας εβραίος να συνεργάζεται με το Ιράν, αυτό απλά μένει να το αποδείξει η UANI.
Να σημειώσουμε ότι συχνά-πυκνά τέτοιες οργανώσεις χρησιμοποιούνται από επιχειρηματίες για να πλήξουν τους αντιπάλους τους.
Σε τελική ανάλυση είναι κοινό μυστικό ότι τάνκερ με ιρανικό πετρέλαιο "σουλατσάρουν" στο Αιγαίο. Αυτοκρατορίες έχουν κτιστεί επάνω στο λαθρεμπόριο πετρελαίου. Από την εποχή του αποκλεισμού της Ροδεσίας, μέχρι σήμερα".
defencenet.gr

Ποιος είναι ο Ρέστης?

Επικεφαλής του πέμπτου μεγαλύτερου ναυτιλιακού ομίλου στην Ελλάδα και με επιχειρηματική δραστηριότητα που εκτείνεται στα media, στην Ενέργεια, στο real estate, στη βιομηχανία τροφίμων και μέχρι πρότινος στον τραπεζικό κλάδο μέσω της FBBank, ο Βίκτωρας Ρέστης βρίσκεται στη «χρυσή λίστα» με τους πιο πλούσιους Ελληνες.

Ο εφοπλιστής, με εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και με συμμετοχή σε 251 εταιρείες κάποιες εκ των οποίων είναι off shore με έδρα τη Λιβερία και τις Νήσους Μάρσαλ, όπως προκύπτει από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εναντίον του, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο στον τομέα της ναυτιλίας.

Ο Βίκτωρας Ρέστης ανέλαβε τα ηνία της τεράστιας οικογενειακής περιουσίας το καλοκαίρι του 2004 όταν απεβίωσε ο πατέρας του, ο ιδιαίτερα δραστήριος εφοπλιστής Σταμάτης Ρέστης, συνεχίζοντας στα βήματά του, με την ναυτιλιακή εταιρεία Entreprises Shipping and Trading, υπό τον έλεγχο της οποίας βρίσκονται περίπου 100 πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια.
Το 2010 ολοκλήρωσε την εξαγορά της νορβηγικής Aries Offshore καθώς και μιας σειράς θυγατρικών της, ο οποία διαχειρίζεται 4 πλοία βοηθητικά στον κλάδο άντλησης πετρελαίου, αντί τιμήματος που υπολογίζεται στα 100 εκατ. δολάρια.

Η επιρροή του στην οικονομική αγορά θεωρείται σημαντική και τον Ιούνιο 2012 κατόρθωσε να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal δημοσιεύει ρεπορτάζ στο οποίο ο Ελληνας εφοπλιστής κατηγορείται για κινήσεις μέσω της τράπεζας FBB που ελέγχει αλλά και για την ναυτιλιακή εταιρεία συμφερόντων του και συγκεκριμένα ότι έχει συμπήξει στρατηγική συμφωνία με το Ιράν και με το υπουργείο πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο ο εφοπλιστής διέψευσε κατηγορηματικά, ο κ. Ρέστης φερόταν να συνεργάζεται με ανθρώπους που συνδέονται με το ιρανικό καθεστώς και θα λάμβανε κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων με σκοπό την αγορά στόλου μεγάλων πλοίων για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε διεθνείς πελάτες κατά παρέκκλιση των διεθνών κυρώσεων στο καθεστώς της Τεχεράνης.

Το επίμαχο δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ
Η βάση της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί αφορά σε ένα δάνειο ύψους 5,8 εκατ. ευρώ που δόθηκε στις 13/6/2012 στην εταιρεία ΑΑΜ Holdings S.A. Με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ. Δικαιούχος της συγκεκριμένης εταιρείας εμφανίζεται η United Shipping Inc. που είναι ταυτόχρονα μέτοχος της Ronda Shipmanagement Inc, με έδρα τη Λιβερία.

Συγκεκριμένα, την ημέρα της χορήγησης του δανείου στην ΑΑΜ, ποσό 2,4 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε με έμβασμα σε λογαριασμό της τράπεζας Lamda PrivatBank AG, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, με έδρα το Λιχτεναστάιν. Επίσης, την ίδια ημέρα εκδόθηκε επιταγή ύψους 1,8 εκατ. ευρώ σε διαταγή της ΑΑΜ και με εγγυητή την Ronda Shipmanagement Inc. ΤΟ ποσό της επιταγής επανακατατέθηκε αρχικά στην Lamda πριν τελικά μεταφερθεί ως έμβασμα την 18 Ιουνίου σε λογαριασμό της BSR Fund S.A. στην οποία δικαιούχος και μέλη του δ.σ. της συγκεκριμένης εταιρείας είναι ο Βίκτωρας Ρέστης και στενά συγγενικά του πρόσωπα.


 iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.