12 Φεβ 2013

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ορνιθοπανίδας του υγροτόπου των Ν. Πόρων.. Η φύση αντιδρά θετικά



 
Όπως αναφέρεται στην «Έκθεση αξιολόγησης της υδρόβιας και παρυδάτιας ορνιθοπανίδας του υγροτόπου της αύλακας Παπαπουλίου» στους Ν. Πόρους Πιερίας, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Πάρκου ΤΗΘΥΣ (www.tethys.gr) και πραγματοποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα παρακολούθησης του πάρκου, προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για την αύξηση των πτηνών που διαβιούν πλέον στον υγρότοπο.
Ο υγροβιότοπος των Ν. Πόρων, πριν τη λειτουργία του Πάρκου ΤΗΘΥΣ, τελούσε υπό καθεστώς εγκατάλειψης και χωρίς την εφαρμογή μέτρων διαχείρισης. Το συγκεκριμένο γεγονός, είχε συσσωρεύσει μια σειρά από περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία επηρέαζαν αρνητικά όλους τους οργανισμούς (ψάρια, πτηνά, θηλαστικά) τα οποία διαβιούσαν μόνιμα ή εποχικά στον υγρότοπο. Ζητήματα όπως η «κακή» ποιότητα των υδάτων του υγροτόπου, η ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών (ο υγρότοπος είχε μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή) και το παράνομο κυνήγι ασκούσαν σημαντική αρνητική επίδραση στην πανίδα και στη χλωρίδα του υγροτόπου. Φαινόμενα νεκρών πτηνών (π.χ. κύκνοι, αγριόπαπιες, ερωδιοί, κ.α.) από τους παράνομους λαθροκυνηγούς ήταν πολύ συχνά.
Με την έναρξη δημιουργίας του Ιχθυοτροφικού – Οικοτουριστικού Πάρκου ΤΗΘΥΣ το 2009 και την εφαρμογή ολοκληρωμένων μέτρων διαχείρισης του υγροτόπου με σκοπό την εξυγίανση και την ανάδειξή του, το Πάρκο εφαρμόζει, σε συνεργασία με εξειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες και πανεπιστημιακά ιδρύματα πρόγραμμα παρακολούθησης των αβιοτικών και βιοτικών παραμέτρων του υγροτόπου.
Αποτέλεσμα του εν λόγω προγράμματος είναι και η ...
αξιολόγηση της κατάστασης της υδρόβιας και παρυδάτιας ορνιθοπανίδας για την περίοδο πριν και μετά τη λειτουργία του Πάρκου ΤΗΘΥΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης προκύπτουν τα εξής:
ü Παρατηρείται σημαντική αύξηση τόσο του αριθμού όσο και των ειδών της ορνιθοπανίδας που εντοπίζονται στον υγρότοπο, κυρίως την περίοδο 2011-2012, σε σχέση με αυτήν που παρατηρήθηκε την περίοδο του 2009 (και προ της μίσθωσης).
ü Είδη τα οποία παρατηρούνταν στο παρελθόν, εντοπίζονται σήμερα με αυξημένους πληθυσμούς, για παράδειγμα την περίοδο 2011-2012 ο πληθυσμός των αγριόκυκνων αριθμούσε περί τα 50 άτομα, από τα οποία 20-30 ήταν ανήλικα και των ερωδιών (συνολικά) περί τα 100 άτομα.
ü Πολλά είδη μεταναστευτικών πτηνών βρέθηκε να παραμένουν στον υγρότοπο για διάστημα που κυμαίνεται από 2-4 μήνες, όταν στο παρελθόν δεν παρέμεναν πάνω από 10-15 ημέρες.
ü Εντοπίστηκαν είδη, τα οποία δεν είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν, όπως π.χ. φλαμίγκο (Phoenicopterus ruber), ο πληθυσμός των οποίων περιλάμβανε περί τα 10-15 άτομα.
ü Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των κορμοράνων (Phalacrocorax carbo) που διαβιούν στον υγρότοπο.
ü Παρατηρούνται κατά την κυνηγετική περίοδο (και ειδικότερα το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου - Φεβρουαρίου) πολλαπλά κρούσματα παράνομων κυνηγών που εισέρχονται στον υγρότοπο, κυρίως για κυνήγι ειδών αγριόπαπιας. Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο οι πληθυσμοί των πτηνών είναι διασκορπισμένοι και εντοπίζονται κυρίως στα απομονωμένα ανάντη σημεία του υγροτόπου.
ü Εκτός κυνηγετικής περιόδου τα είδη πτηνών εισέρχονται στα κατάντη σημεία του υγροτόπου, καθώς δεν ενοχλούνται και βρίσκουν άφθονη τροφή.
Η εν λόγω έκθεση απευθύνεται στις αρμόδιες Υπηρεσίες που ασκούν έλεγχο στον υγρότοπο και μπορείτε να τη διαβάσετε από το παρακάτω link: http://www.tethys.gr/efarmoges.html
Το σίγουρο είναι ότι όταν οι ενέργειες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η Φύση αντιδρά θετικά….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.