# #

23 Ιουλ 2012

Σχέδιο Στουρνάρα για “Λαμογιοποίηση” του κράτους!


Όμοιος τον όμοιο κι η κοπριά στα λάχανα...
Ποιος ξεχνά ότι ο όρος λαμόγιο  αφορά την ιδιωτική οικονομία και κυρίως  Κρατικοδίατους έλληνες… νεοφιλελεύθερους!
Σε ιδιώτες υπεργολάβους εφορίες, πολεδομίες, ΚΤΕΟ γα να μικρύνει το κράτος

Η παλιά χρεοκοπημένη συνταγή με την οποία το κράτος δίνει κομμάτια του -ακόμη και ταμεία του κράτους- στον ιδιωτικό τομέα,  ώστε να αυτός να κάνει δουλειές και να παράξει πρόσκαιρα οικονομική πίτα, προβάλλεται ξανά ως λύση.  
Όμως η συνταγή είναι δοκιμασμένη και τα αποτελέσματα γνωστά. Με αυτη την μέθοδο “καπιταλισμού” το ελληνικό οικονομικό μοντέλο παραμένει κρατικοδίαιτο, “παροχής υπηρεσιών”  και καταναλωτικό. 
Δεν παράγει νέο πλούτο αλλά ..
ανακυκλώνει τον υπάρχοντα βάζοντας και νέους πίκτες ναεισπράττουν από τα λιγοστά του έσοδα.  Κι  όσο κι αν  κάποιοι μισούν το κράτος και καμώνονται ότι ειναι νεοφιλελεύθεροι στην ουσία τρέφονται από το κράτος εδώ και δεκαετίες. Φωνάζουν  κατά του κράτους μόνο όσοι δεν άρπαξαν ακόμη ένα μαστό να τον βυζαίνουν…
Eφορίες, πολεοδομίες, ΚΤΕΟ σε ιδιώτες υπεργολάβους για να μικρύνει το κράτος λέει το ρεπορτάζ.
Σχέδια για δραστικό περιορισμό του κράτους με τη μέθοδο της υπεργολαβίας καταστρώνει το υπουργείο Οικονομικών, που θεωρεί ότι ένα μεγάλο πλήθος υπηρεσιών μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες.  Όμως είναι πολύ πρόσφατο το παράδειγμα των ιδιωτικών παροχών της ΔΕΗ. Τίποτα δεν αποκλείει ότι ένας υπεργολάβος θα βγάλει τα έσοδα της ΔΟΥ του στην Ελβετία και θα εξαφανιστεί μαζί τους.
Αλλά ας μην είμαστε καχύποπτοι και πεσιμιστές ας υποθέσουμε ότι όλα θα πάνε καλά.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργού Οικονομικών, Γιαννη Στουρνάρα, το δημόσιο θα σταματήσει να παρέχει εκείνες τις υπηρεσίες που μπορεί να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Βεβαίως όπου δεν υπάρχει άμεσα ταμείο  του κράτους  όπως πχ εφορίες, το κόστος παροχής  των υπηρεσιών προς τους πολίτες θα αυξηθεί.  Στα ΚΤΕΟ στις πολεοδομίες κάποιος θα πρέπει να πληρώνει τις υπηρεσίες που παρέχουν. Μικρή λεπτομέρεια βεβαίως ότι όλα αυτά τα χρήματα θα χάνονται από το κράτος. Τυπικός ελληνικός καπιταλισμός δηλαδή όπως τον ξέρουμε τόσα χρόνια.
Εξηγώντας τα σχέδια του ο κ. Στουρνάρας, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα: «οι ορκωτοί λογιστές θα αναλάβουν δουλειές της Εφορίας, οι ιδιώτες πολιτικοί μηχανικοί δουλειές της Πολεοδομίας, τα ιδιωτικά συνεργεία τις δουλειές των ΚΤΕΟ» και όλοι αυτοί θα πληρωθούν τελικά από τον καταναλωτή.
Στόχος του κ. Στουρνάρα -που αντίστοιχα θα κινηθεί σε κάθε τομέα, “όπου αυτό είναι εφικτό”-  είναι φυσικά «ο περιορισμός του Δημοσίου, με κάθε τρόπο, χωρίς να απολύσουμε δημοσίους υπαλλήλους»
Οι απολύσεις κατά τον υπουργό Οικονομικών δεν είναι απαραίτητες αν συμβούν όλα αυτά, ενώ όπως τονίζει αυτό είναι και «κόκκινη γραμμή» για τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.
Ενοικιάζονται νοσοκομεία για να βγάζουν κέρδη και ξένοι πάροχοι υγείας.
Μια άλλη ιδέα που θα αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών είναι η ενοικίαση τμημάτων νοσοκομείων του ΕΣΥ, ειδικά εκείνων που βρίσκονται σε νησιά, τα οποία έχουν τεχνολογικό εξοπλισμό (δικό μας) αλλά δεν έχουν απασχόληση ή υπολειτουργούν.
 Στόχος είναι η ενοικίαση των τμημάτων αυτών σε ξένα (προφανώς) ασφαλιστικά ταμεία, πράγμα που θα φέρει εξοικονόμηση πόρων αλλά και ακριβότερες υπηρεσίες!
Όλα αυτά σύμφωνα με το ρεπορτάζ γίνονται με την ελπίδα ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους συνταξιούχους ξένους τουρίστες που θα ενδιαφέρονταν για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα. Στην πράξη όμως και επειδή τα νησιά κατοικούνται από Έλληνες αυτοί και τα ταμεία θα πληρώσουν τον ενοικιαστή κατά κύριο λόγο και αμέσως. Μέχρι να έρθουν ξένοι αγοραστές κατοικίας σε ικανό αριθμό για να συντηρούν νοσοκομεία θα χρειαστεί πολύ καιρό.
Όπως γίνεται κατανοητό πρόκειται για την γνωστή συνταγή με την οποία  λαμόγια της ιδιωτικής οικονομίας αγοράς  θα προσπαθήσουν να γίνουν κρατικοδίαιτοι.
Σε κάθε τομέα που βαίνει προς “λαμογιοποίηση” υπάρχουν χαμένοι καταναλωτές-φορολογούμενοι και κερδισμένοι υπεργολάβοι. Υπάρχουν  δυνητικά ευνοημένοι που σκέφτονται ήδη να πουλήσουν τα σπίτια τους σε ξένους συνταξιούχους, αλλά δεν σκέφτονται, ποιος θα πληρώσει τον ενοικιαστή του νοσοκομεί0υ του νησιού τους. Υπάρχουν και Δημόσιοι υπάλληλοι που δεν θα απολυθούν αλλά και ένα κράτος που θα χάσει πόρους και θα αναγκαστεί να κόψει του μισθούς τους. Τέλος για  κάνει λαμογιοποίηση το  κράτος αναγκαστικά θα  παραχωρήσει Πόρους Μέσα και Υλικά.
…και τελικά το σχέδιο Στουρνάρα είτε πλασάρεται στο κοινό με παιδαριώδη τρόπο ή είναι παιδαριώδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.