# #

4 Μαρ 2012

Χρέη 4.869.000 ευρώ παρελθόντων ετών αποπλήρωσε το 2011 ο Δήμος Δίου-Ολύμπου


Συνολικά, 4.869.000 ευρώ αποπλήρωσε κατά το 2011 ο Δήμος Δίου - Ολύμπου, από το τεράστιο χρέος που έχει συσσωρευτεί από τα παρελθόντα έτη και από τους τρεις καποδιστριακούς Δήμους που συνενώθηκαν, τη στιγμή που την περσινή χρονιά ήταν μειωμένες οι επιχορηγήσεις και τα τακτικά έσοδα από το κράτος.
Το ζήτημα αυτό αναδείχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε στην έγκριση της έκθεσης εσόδων - εξόδων του Δ' Τριμήνου του 2011, που εισηγήθηκε ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας Γιώργος Παπαγεωργίου.
Έντονη κριτική στην υλοποίηση του προϋπολογισμού άσκησε η επικεφαλής του συνδυασμού της ελάσσονος αντιπολίτευσης...
Κατερίνα Κουρίτα, η οποία ανέφερε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στα έσοδα, καθώς από τα 25 εκ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί ότι θα εισπραχθούν, τελικώς στα ταμεία του Δήμου έφθασαν μόνο το 14 εκ. ευρώ.
Η κ. Κουρίτα, τόνισε ότι μέσα από την υλοποίηση του προϋπολογισμού "φαίνεται καθαρά η πολιτική της κυβέρνησης και της περικοπής χρημάτων από την τοπική αυτοδιοίκηση" και πρόσθεσε ότι "η δημοτική αρχή είναι συνένοχη και συνυπεύθυνη σε αυτό".
 Επίσης, σημείωσε ότι με τον Καλλικράτη μειώνονται τα τακτικά και τα έκτακτα έσοδα, αυξάνονται οι φόροι και αυτό έχει ως συνέπεια το κόστος να μεταφέρεται τελικά στους πολίτες.
Στην τοποθέτησή του ο αν. δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης ανέφερε ότι αν οι τακτικές επιχορηγήσεις ανέρχονταν στο ύψος που είχαν προϋπολογιστεί, τότε ο προϋπολογισμός θα είχε εκτελεστεί ίσως και σε ποσοστό 90%. Επίσης, ανέφερε ότι υπήρξε πρόβλημα με την είσπραξη κάποιων οφειλών των προηγούμενων ετών, κυρίως από την Ενότητα του Ανατολικού Ολύμπου, καθώς για πολλές οφειλές υπήρχαν αποφάσεις του τότε Δημοτικού Συμβουλίου για απαλλαγή των οφειλετών.
"Είμαστε ένας Δήμος υπόδειγμα όσον αφορά στη διαχείριση, καθώς μέσα σε μόλις μία χρονιά έριξε κατά πολύ το χρέος του. Και μάλιστα δεν έχουμε επενδύσει και δεν έχουμε κάνει έργα βιτρίνας αλλά και δρόμους ή διάφορες παρεμβάσεις που είχαν ανάγκη κάποιοι οικισμοί. Και δεν μπορούσαμε να τα κάνουμε καθώς τελούμε και σε ένα είδος επιτήρησης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης.
Ο αν. δήμαρχος χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το έργο της προηγούμενης χρονιάς σε σχέση με τη διαχείριση των οικονομικών, όταν αποπληρώθηκαν  οφειλές προηγουμένων ετών, ύψους 4.869.000 ευρώ, και είπε ότι "μακάρι και οι προηγούμενες διοικήσεις να έπρατταν αυτά που κάνουμε γιατί δεν θα φθάναμε και σαν χώρα στο κατάντημα που έχουμε σήμερα".
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 12 ψήφους υπέρ και 8 κατά, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι ο προϋπολογισμός της περσινής χρονιάς εκτελέστηκε περίπου κατά 55%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.