26 Φεβ 2012

Εθελοντική Ομάδα Δράσης - Η επιτυχία της θέλησης


Η κοινωνική αλληλεγγύη και η έννοια της κοινωνίας των πολιτών αναδείχθηκε και πάλι μέσα από μια από τι πιο δυναμικές και πρωτοποριακές πρωτοβουλίες της ομάδας πολιτών της Εθελοντικής Δράσης Πιερίας.

Συνολικά 24 τόνοι πατάτας διανεμήθηκαν μέσα σε τέσσερις ώρες στις οικογένειες που δήλωσαν συμμετοχή στη δράση με το να αγοράσουν ένα βασικό προϊόν, απαραίτητο σε κάθε σπίτι, που η ελεύθερη αγορά με τους μεσάζοντες και τους εμπόρους, το φέρνει στο καλάθι του καταναλωτή σε εξωφρενικά υψηλή τιμή.

Η αγορά απευθείας από τον παραγωγό κατάφερε να ρίξει την τιμή στα 0,25 € το κιλό ή "2,5 € το δεκάκιλο" σύμφωνα με το moto της Ομάδας, ενώ η δράση εκτός από μια ιδέα που ανατρέπει τους λεγόμενους "κανόνες" της αγοράς, έγινε με τον πιο οργανωμένο τρόπο, με απόδειξη πληρωμής και αγοράς και χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη διαδικασία της διανομής.

Οργάνωση και αυτοδιαχείριση


Από το πρωί του Σαββάτου και για τέσσερις ώρες 533 ...
οικογένειες με εκατοντάδες οχήματα, κατέκλεισαν το πάρκινγκ των δικαστηρίων Κατερίνης και χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό πρόβλημα, αγόρασαν 24 τόνους πατάτες, απευθείας από τον παραγωγό.
Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να παραγγείλουν τις ποσότητες που ήθελαν να αγοράσουν μέσω διαδικτύου ή με ένα τηλεφώνημα, και αφού επιβεβαίωσαν την παραγγελία τους, έλαβαν το βράδυ της Παρασκευής, SMS από την ομάδα, με την ακριβή ώρα προσέλευσής τους στο χώρο διανομής, για να μη δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Όπως τονίζουν τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης, "είναι  σίγουρο, πως παρόμοιες σκέψεις για την αγορά προϊόντων κατευθείαν από τον παραγωγό, τις έκαναν στο παρελθόν κι άλλοι. Στην Κατερίνη, τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, απλά την υλοποίησαν, και μάλιστα, με τον πιο άψογο τρόπο".
Ιδιαίτερα επιμελημένη ήταν η οργάνωση της δράσης, όπου υπήρχε περίπτερο ενημέρωσης, γίνονταν έλεγχος των παραγγελιών, είχε προβλεφθεί ρύθμιση της κυκλοφορίας, εθελοντές που ρύθμιζαν τη στάθμευση και αναχώρηση των αυτοκινήτων, άνθρωποι που βοήθησαν στη μεταφορά και στο κουβάλημα, βοηθοί για τους ηλικιωμένους, υπεύθυνοι για την καθαριότητα.

Και το επόμενο Σάββατο με 35 τόνους πατάτας


"Οι πατάτες δεν έφτασαν για όλους! Δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που προσήλθαν στο χώρο διανομής και ζήτησαν να αγοράσουν πατάτες, χωρίς να έχουν παραγγείλει", και έτσι το ίδιο θα επαναληφθεί και το επόμενο Σάββατο 3 Μαρτίου, όπου η Εθελοντική Ομάδα Δράσης παρήγγειλε ήδη δύο φορτηγά πατάτες (25 τόνους) από δύο παραγωγούς.
"Η ημέρα για την ομάδα που συμμετείχε στην οργάνωση της δράσης ήταν κουραστική. Όμως, κανείς δεν παραπονέθηκε! Όλοι, με το χαμόγελο στα χείλη, δούλεψαν επί 4 ώρες υπομονετικά και κέρδισαν το στοίχημα", τονίζουν οι εθελοντές της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης και προσθέτουν: "Βέβαια, ούτε η ομάδα αυτή δεν θα ήταν αρκετή από μόνη της για να υλοποιήσει την «καλή ιδέα». Οι βασικοί πρωταγωνιστές της χθεσινής μέρας ήταν οι 533 οικογένειες, οι οποίες στήριξαν τη δράση γυρίζοντας επιδεικτικά την πλάτη στα Super Market: «Μπορούμε και μόνοι μας» έλεγαν οι πολίτες, φεύγοντας από το πάρκινγκ των δικαστηρίων, κρατώντας περήφανοι στα χέρια ένα ελληνικό προϊόν, άριστης ποιότητας, το οποίο κατάφεραν να το αγοράσουν στο 1/3 της τιμής που πωλείται στην αγορά.
Ο παραγωγός πληρώθηκε cash και έφυγε από την Κατερίνη έχοντας στην τσέπη του ζεστό χρήμα, αντί της άχαρης 6μηνης επιταγής του μεσάζοντα, και βεβαίως, μια νέα παραγγελία για την επόμενη εβδομάδα".

Πως μπορείτε να παραγγείλετε
Το βράδυ της ίδιας μέρας 25.02.2012, στις 22:00, ξεκίνησαν και πάλι οι παραγγελίες μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα στη Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.
Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να κάνετε την παραγγελία σας ή να επικοινωνήσετε με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης στην ιστοσελίδα www.otoposmou.gr. Εκεί θα βρείτε μια φόρμα παραγγελίας, την οποία μπορείτε να συμπληρώσετε και η Εθελοντική Ομάδα Δράσης θα σας ενημερώσει για το πως και το πότε θα προμηθευτείτε την αγορά σας.
Ήδη όπως μας ενημερώνουν 14,5 τόνοι πατάτας έχουν προπωληθεί και υπάρχει ένας προβληματισμός ότι οι πατάτες δεν θα επαρκέσουν και το επόμενο Σάββατο, καθώς το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πολύ μεγάλο.
Προσφορά για το Κοινωνικό Παντοπωλείο
Οι δύο παραγωγοί, για να ευχαριστήσουν τους πολίτες της Πιερίας, θα χαρίσουν το επόμενο Σάββατο 1 τόνο πατάτες στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» , στους «Αλληλέγγυους» της πολυσχιδούς Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.