# #

27 Δεκ 2011

E ρ ω τ ι κ ό π ά θ ο ς !!!

                                


erotiko pathosΟι ερωτευμένοι, παρασυρμένοι από το ερωτικό πάθος θέλουν να συναντούν το έτερον ήμισυ τους, γιατί με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά γεμίζουν ικανοποίηση και ευχαρίστηση, με έναν τρόπο που θυμίζει εξάρτηση.

Το ερωτικό πάθος είναι ίσως ένα από τα πιο δυνατά και βασανιστικά συναισθήματα. 

Είναι σχεδόν ένα είδος μανίας και εξάρτησης, οπότε νιώθουμε ότι  χάνουμε το λόγο ύπαρξης μας  αν δεν υπάρχει το έτερον ήμισυ δίπλα μας.

 Το ερωτικό πάθος μπορεί να φέρει την απόλυτη ευτυχία ή να μας οδηγήσει στην απόλυτη καταστροφή.


Το Ερωτικό Πάθος και η Ερωτική Σχέση


Το ερωτικό πάθος έχει υμνηθεί αλλά και σχολιαστεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα σε...
χιλιάδες τραγούδια, θεατρικά έργα και ποιήματα. Μπορεί να αποτελέσει μια δύναμη δημιουργική, οδηγώντας μας στην υπέρβαση, αλλά μπορεί να αποβεί και μοιραία. Δεν είναι τυχαίο ότι το ερωτικό πάθος  ενέπνευσε και τόσες αρχαίες τραγωδίες με όχι και πολύ ευχάριστη κατάληξη, όπως η Μήδεια ή η Άλκηστις.

 Το ερωτικό πάθος βρίσκει τη δικαίωση του όταν καταλήξει σε μια ερωτική σχέση με το αντικείμενο του πόθου του ερωτευμένου. Ωστόσο δεν αρκεί να υπάρχει στην αρχή της σχέσης μόνο, αλλά πρέπει να διατηρείται ζωντανό και κατά τη διάρκεια της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια επιτυχημένη σχέση δυο ανθρώπων μπορεί να στηριχτεί μόνο στο πάθος και σε τίποτα άλλο. Εξάλλου το πάθος κάποια στιγμή είναι καταδικασμένο να τελειώσει και να γίνει αγάπη, σεβασμός, τρυφερότητα, στοργή, έτσι ώστε να κρατήσει η ερωτική σχέση και να περάσει σε άλλο επίπεδο.



Σίγουρα δεν επηρεάζονται όλοι το ίδιο από το ερωτικό πάθος. Αλλοι καταφέρνουν να το ελέγχουν, ενώ άλλοι γίνονται δέσμιοι του  και το αφήνουν να καθοδηγεί τις πράξεις τους.  Μερικές φορές το ερωτικό πάθος μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο, και να οδηγήσεις σε  παθολογικές καταστάσεις απρόβλεπτες συνέπειες, όπως η παθολογική ζήλια ή τα γνωστά εγκλήματα πάθους

Το ερωτικό πάθος επιστημονικά



Το ερωτικό πάθος είναι το στάδιο της ερωτικής σχέσης που έχει μελετηθεί περισσότερο από τους επιστήμονες, καθώς συμβαίνουν διάφορες βιοχημικές μεταβολές στο σώμα μας. Είναι ένα παιχνίδι λεπτών ισορροπιών όπου συμμετέχουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και  οι ορμόνες. Όταν ο έρωτας βρίσκεται στο ζενίθ του, τότε οι ορμόνες μας κάνουν παιχνίδι και το ερωτικό πάθος πλημμυρίζει τις σκέψεις και τις πράξεις μας.

Αυτό μας κάνει να επιζητάμε τη συντροφιά του συντρόφου μας, και μας κάνει να αισθανόμαστε μοναξιά και στέρηση όταν δεν είμαστε μαζί. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το ερωτικό πάθος είναι ένα είδος ναρκωτικού, γιατί ο εγκέφαλος μας γεμίζει ντοπαμίνη, τη χημική ουσία που μεταφέρει πληροφορίες μεταξύ των κυττάρων.  Η ντοπαμίνη παράγεται στο τμήμα του εγκέφαλου όπου ελέγχεται η συναισθηματική συμπεριφορά των ανθρώπων, και ουσιαστικά μας κάνει να αποζητούμε ικανοποίηση και ευχαρίστηση.

Όταν είμαστε ερωτευμένοι μόνο ο έρωτας μπορεί να μας προκαλέσει ικανοποιητικά μεγάλες ποσότητες ευχαρίστησης και διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα με τον ίδιο τρόπο όπως η κοκαϊνη. έτσι ο έρωτας φτάνει να μας ικανοποιεί και να μας διεγείρει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Τι πυροδοτεί το ερωτικό πάθος;


Ένταση, καρδιοχτύπια και συναισθηματική φόρτιση.. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά του ερωτικού πάθους μέσα στη σχέση. Η παρουσία του άλλου ανθρώπου μπορεί να γίνει η πηγή ευεξίας και χαράς ενώ η απουσία του γίνεται βασανιστική και μπορεί να οδηγήσει σε θλίψη και στενοχώρια.

Το βέβαιο είναι ότι ο έρωτας και το πάθος μπορεί να γίνουν το κέντρο του κόσμου μας, και να μας κάνουν να αισθανόμαστε δυνατοί και ικανοί να κάνουμε τα πάντα. Ωστόσο μερικές φορές γινόμαστε τόσο ευάλωτοι που μπορεί να χάσουμε τη γη κάτω από τα πόδια μας, αν ο σύντροφός μας δε μας δώσει όση σημασία θέλουμε προς στιγμήν, ή όν θεωρήσουμε ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο στη ζωή του. Το να λειτουργήσουμε κανονικά στη δουλειά και την οικογένεια μας, να έχουμε φίλους και κανονική κοινωνική ζωή είναι σχεδόν αδύνατον όταν υπάρχει το ερωτικό πάθος που μας καθορίζει τη ζωή.

Το ερωτικό πάθος είναι θέμα ψυχολογίας και χημείας. Αν διαπιστώσουμε ότι ταιριάζουμε με τον άλλο άνθρωπο και επιδιώκουμε συνεχώς να είμαστε μαζί του, τότε δενόμαστε και συναισθηματικά αλλά και σε επίπεδο καθημερινότητας, ώστε όλα μας φαίνονται πραγματικά αβάσταχτα αν δεν γίνονται με τον άλλο. Ακόμα και οι πιο μικρές καθημερινές μας ανάγκες πρέπει να συνδυάζονται με αυτόν που αγαπάμε.

Ερωτικό Πάθος και Μυρωδιές

Εκτός από χημεία, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που παίζουν ρόλο στην καθημερινότητα μας με τον σύντροφο μας. Οι μυρωδιές – μας λένε οι επιστήμονες – είναι πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Υπάρχουν μυρωδιές που μας κάνουν να αναγνωρίζουμε τον άνθρωπο μας και μας οδηγούν σε αυτόν ακόμα και ασυνείδητα. Όταν οι μυρωδιές του άλλου είναι συμβατές με τη δική μας τότε ουσιαστικά είμαστε έτοιμοι να κατακτηθούμε και είμαστε εντελώς χαλαροί στη σχέση μας με αυτόν.

Αν η χημεία και οι μυρωδιές παίξουν το ρόλο τους, τότε εύκολα περνάμε στην κατάσταση του τρελά ερωτευμένου και προσπαθούμε να είμαστε με το ταίρι μας συνέχεια, γιατί αυτό μας προστάζει το μυαλό και το σώμα μας. Το ερωτικό πάθος είναι πρόκληση και πρόσκληση. Ακόμα και την πιο χαλαρή καρδιά μπορεί να τη κάνει να χάσει τον έλεγχο και να γίνει μια καρδιά πάντα σκλαβωμένη στα μάτια, τις μυρωδιές και το άγγιγμα του ερωτικού συντρόφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.