16 Νοε 2011

«Χωρίς τα όσπρια η ανθρωπότητα δεν θα είχε καταφέρει να φθάσει ούτε ως το Μεσαίωνα...ΔΙΑΒΑΣΤΕ


Όσπρια, Cayenne Pepper, Καυτός Δυναμίτης Πρωτεΐνης,

IMG_1237
Cayenne Pepper ο κόκκινος καυτός διάβολοςCrocus sativus L. η ήρεμη δύναμη και όσπρια μια φυτική πρωτεΐνη κατά πολύ ανώτερης του κρέατος. Συνδυασμένα είναι, όχι απλά τροφές δύναμης, αλλά κυριολεκτικά τροφές αθανασίας.
«Χωρίς τα όσπρια η ανθρωπότητα δεν θα είχε καταφέρει να φθάσει ούτε ως το Μεσαίωνα. Αυτό “ανακαλύπτει” η επιστήμη και μάλιστα με αποδείξεις. Όταν η Ευρώπη τον 11ο αιώνα π.Χ. μετρούσε μόλις 20 εκατομμύρια κατοίκους, τους οποίους επιπλέον μάστιζε η φτώχια και η ασιτία, τα όσπρια έδωσαν την κρίσιμη απάντηση και ταυτόχρονα την ώθηση για την αύξηση του πληθυσμού. Γιατί οι φτωχοί εργάτες καταναλώνοντας περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες έγιναν ρωμαλέοι, μακροβιότεροι και … φυσικά γονιμότεροι!» Umberto Eco
Όσπρια, μια άριστη  μη ζωική πηγή πρωτεΐνης. Το βασικό χαρακτηριστικό των οσπρίων είναι ότι περιέχουν μεγάλο ποσοστό από αφομοιώσιμες πρωτεΐνες, γι αυτό και ονομάζονται «το κρέας του φτωχού”, που αποτελούν βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Τα φασόλια αλλά και όλα τα όσπρια ανήκουν στις βασικές τροφές των ανθρώπων από τα πολύ πολύ παλιά χρόνια. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα όσπρια, μπορούν να υποκαταστήσουν τις ζωικές πρωτεΐνες, ειδικά τα φύτρα τους, που είναι απαραίτητες για τη...
διατροφή του ανθρώπου.
Παράλληλα, περιέχουν μεγάλο ποσοστό κυτταρίνης που τα κάνουν να είναι δύσπεπτα, και τελείως ακατάλληλη τροφή για όσους υποφέρουν από διάφορες στομαχικές ανωμαλίες. Αλλά εδώ μιλάμε για υγιείς ανθρώπους. Αλλοίμονο, μιλάμε για πολεμιστές. Αν κάποιος δεν μπορεί να φάει με ευκολία φασόλια και όσπρια έχει ήδη πολύ σοβαρό πρόβλημα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Από την άλλη πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φάνε φασόλια και όσπρια ή σκόρδο αλλά μπορούν πολύ εύκολα να τρώνε “τροφές αίματος” κρέατα, πουλερικά, ψάρια και δηλητηριασμένα τυριά και γάλατα από το σούπερ μάρκετ. χα τρις
Με τις μόλις 100 θερμίδες που παίρνεις από μισό φλιτζάνι όσπρια, παίρνεις ταυτόχρονα εκτός από αρκετά αμινοξέα, φυτικές ίνες, σίδηρο, φυλλικό οξύ, κάλιο και ασβέστιο. Όλα τους θρεπτικά στοιχεία που έχουν ζωτική σημασία για την υγεία, ευεξία και για μια Διατροφή Δύναμης. Με τις σωστές τεχνικές προετοιμασίας, τα φασόλια, εκτός από την γνωστή φασολάδα, μπορεί να γίνουν πιο γευστικά και να μαγειρευτούν πιο εύκολα από ότι πιθανόν νομίζεις. Δοκίμασε και Πειραματίσου με νέες γεύσεις, πέρα από την αγαπημένη φασολάδα.
Ανάμειξε φασόλια μπαρμπούνια με κύβους καβουρντισμένης κολοκύθας, σοταρισμένα κρεμμύδια, κύμινο, σκόρδο και χυμό λεμονιού.
ή
Πρόσθεσε άσπρα ή μαύρα φασόλια στα μακαρόνια και ανακάτεψε με ελαιόλαδο, καρότα, σκόρδο, ψιλοκομμένες ελιές.
ή
Ψιλόκοψε κόκκινα κρεμμύδια και κόκκινες στρογγυλές πιπεριές ή κέρατα και ανακάτεψέ τα με μαύρα ή άσπρα φασόλια.
ή
Ανακάτεψε σπανάκι, φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, με ξερά φασόλια λευκά και μαύρα, πρόσθεσε λεμόνι και φτιάξε ένα κρύο ή ζεστό πιάτο.
ή
Φασόλια, σέλινο, τσίκορε, μαϊντανός κρεμμύδια κόκκινα, σκόρδο με ντρέσινγκ, cayenne, κουρκουμά, και λεμόνι, ζεστά η κρύα επίσης.
ήΦασόλια ζεστά σούπα με κρόκο, ή κάρυ, καρότα, σέλινο, πράσο, και πρόσθεσε ωμό, κρεμμύδι, σκόρδο, σουσάμι, σπανάκι, μαϊντανό, HEMP, καυτερή πιπεριά ή καγιέν σκόνη, καλό βιολογικό ωμό λάδι. Όπως στην συνταγή στις φωτογραφίες.
ή
Βάλε την φαντασία σου να δουλέψει !!! και μην τα περιμένεις όλα έτοιμα.
IMG_1224
Θυμήσου, τα ξερά φασόλια παίρνουν τη γεύση οποιασδήποτε τροφής με την οποία συνδυάζονται . Οι εναλλακτικές είναι άπειρες, όσο άπειρη μπορεί να είναι και η φαντασία σου. Εδώ χρειάζεται να σημειώσω μια απάντηση στις φίλες που  έχουν αναιμία και λένε πως μόνο με το κρέας και δη το συκώτι (ΜΠΛΙΑΧ ) ανεβαίνει ο αιματοκρίτης… ας δοκιμάσουν Ρόδια, χυμό ή σαλάτα ή φρούτο. Ένα μεγάλο ρόδι κάθε μέρα και θα δουν τεράστια διαφορά σε ένα μήνα. Σε τίποτα δεν είναι και δεν κάνει καλό το κρέας, που είναι γεμάτο παράσιτα, τοξίνες, και επιπλέον κατώτατη ενεργειακή τροφή.
Μια κούπα (172g)  φασόλια μαγειρεμένα περιέχουν:
  • Θερμίδες: 227
    Πρωτεΐνες: 15.2g
    Υδατάνθρακες: 40.8g
    Συνολικό λίπος: 0.9g
    Φυτικές ίνες: 15g
Είναι εξαιρετική πηγή:
  • Σιδήρου (3.61mg),
  • Μαγνησίου (120mg),
  • φώσφορου (241mg)
  • και Φυλικού οξέος (256mcg)
  • και καλή πηγή: Ψευδάργυρου (1.93mg),
  • θειαμίνης (.42 mg),
  • και νιασίνης (2mg)
Ακόμα μία  όχι και τόσο γνωστή τους ιδιότητά είναι η υψηλή περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά.Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Agriculture and Food Chemistry  δήλωσε ότι τα φασόλια περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα των αντιοξειδωτικών ενώσεων που ονομάζονται ανθοκυανίνες,όπως τα σταφύλια και  τα κράνα γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε αυτές. Λόγω των σημαντικών ποσών φυλλικού οξέος και μαγνησίου, που περιέχουν, τα φασόλια έχουν μελετηθεί  και για τακαρδιαγγειακά οφέλη τους.
Αξίζει λοιπόν να τα τιμούμε στην διατροφή μας περισσότερο, όπως βεβαίως και όλα τα όσπρια γενικά, γιατί εκτός από τα πολλαπλά οφέλη τους  στην υγεία μας ας μην ξεχνάμε πως, και πολύ  οικονομικά είναι και γευστικά και μπορούν επιπλέον να ενσωματωθούν σε μια μεγάλη ποικιλία από πολύ νόστιμα πιάτα και ορεκτικά και σαλάτες.
Η οικογένεια των οσπρίων περιλαμβάνει τα φασόλια, τις φακές, τα ρεβίθια, τη φάβα, τα κουκιά, τον αρακά, τα λούπινα, το λαθούρι, τα φασόλια της Λίμα κ.α. Όλα αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, αμινοξέων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
IMG_1231
Δυναμική Πλήρης Διατροφή
Συνδυάζοντας τα όσπρια με άψητους ξηρούς καρπούς ή δημητριακά λαμβάνουμε τις ίδιες πρωτεΐνες που θα παίρναμε τρώγοντας κόκκινο κρέας. Χωρίς να παίρνουμε τίποτα από τα άσχημα του κρέατος. Περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες ή άπεπτες ίνες είναι υδατάνθρακες οι οποίοι δεν μπορούν να διασπαστούν από το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου γιατί δεν περιέχει τα κατάλληλα ένζυμα ο οργανισμός. Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε διαλυτές και μη διαλυτές.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται σε φασόλια, φακές και ρεβίθια, διαλύονται στο νερό και σχηματίζουν ένα υλικό που μοιάζει με ζελέ. Βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης και της γλυκόζης αίματος.
Οι μη διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται σε φασόλια και φακές, αυξάνουν την κίνηση του περιεχομένου του εντέρου και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών και καρκίνου του παχέως εντέρου. Οι ολιστικοί διατροφολόγοι προτείνουν να καταναλώνουμε περίπου 50 γραμμάρια φυτικές ίνες κάθε μέρα. Ενδεικτικά, 1 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια περιέχουν 16 γραμμάρια φυτικές ίνες.
Όσπρια όπως τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου. Επίσης, τα όσπρια και κυρίως τα φασόλια μαυρομάτικα και οι φακές περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου. Για να μπορεί ο οργανισμός μας να απορροφήσει σωστά το σίδηρο, θα πρέπει να συνοδεύονται τα όσπρια από τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως λεμόνι, πιπεριά ή ντομάτα, και σε β-καροτένιο, όπως καρότο.
Στα όσπρια βρίσκουμε μεγάλες ποσότητες του φυλλικού οξέως, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα σημαντική για τον οργανισμό.  Έρευνες έχουν δείξει, ότι αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική για την πρόληψη των καρδιοπαθειών και ορισμένων μορφών καρκίνου. Το φυλλικό οξύ είναι επίσης σημαντικό για την ανάπτυξη του εμβρύου επειδή βοηθά στην αποφυγή γενετικών ανωμαλιών όπως η δισχιδής ράχη.
IMG_1239
Αναδρομή στον χρόνο
Αναφορές σε όσπρια βρίσκουμε στους βασιλικούς τάφους στην αρχαία Αίγυπτο, στην Βαβυλώνα, στην Ιλιάδα του Ομήρου, στην Παλαιά Διαθήκη, και σε όλους σχεδόν τους πολιτισμούς από τα πολύ αρχαία χρόνια. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν στην διατροφή τους ρεβίθια, κουκιά και φακές (που θεωρούσαν πως έφερναν ευφορία και τις χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότερη σούπα του κόσμου  “Potage Esau” που φτιάχνεται μέχρι σήμερα. Τα όσπρια αποτελούσαν διατροφική βάση για την πλειοψηφία των Ελλήνων από την αρχαιότητα. Τα κουκιά, τα ρεβίθια και οι φακές είναι μερικά από τα όσπρια που προτιμούσαν οι αρχαίοι Έλληνες.
Φασόλια καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά πριν περίπου 5000 χρόνια στο σημερινό Μεξικό και Περού, και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στους πολιτισμούς των Αζτέκων και των Ίνκας. Στην Ευρώπη ήρθαν μαζί με τον Κολόμβο, όπου άρχισαν να καλλιεργούνται εκτεταμένα, όταν οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν πόσο θρεπτικά ήταν. Η εύκολη καλλιέργεια και η δυνατότητα αποθήκευσής τους επίσης συνέβαλαν στην δημοτικότητα των φασολιών.
Τα φασόλια αποτελούσαν τροφή κυρίως για τους φτωχότερους σαν υποκατάστατο του κρέατος και συνέβαλε στην επιβίωσή τους σε χαλεπούς καιρούς. Τα διατροφικά σκάνδαλα, αλλά και οι μελέτες που αναδεικνύουν την Μεσογειακή διατροφή ως ασπίδα υγείας, επανέφεραν τα όσπρια στη δημοσιότητα και στο καθημερινό μας πιάτο. Ειδικά μιας και πλέον ξέρουμε πως το κρέας ΔΕΝ είναι πηγή πρωτεΐνης αλλά πηγή δηλητήριου.
IMG_1207
η Γνωστή φασολάδα, χμ ! Όχι ακριβώς η γνωστή.
Ας πούμε σήμερα για την παραδοσιακή, γνωστή φασολάδα, με μια μικρή αλλαγή για να είναι ενισχυμένο πιάτο δύναμης. Κάποιοι πιστεύουν πως είναι ένα φαγητό μόνο για τους Χειμερινούς μήνες, αλλά προσωπικά το πιάτο, μου αρέσει περισσότερο τους ζεστούς μήνες, μάλλον επειδή είναι καυτό. Ας δούμε κάποια παραλλαγή της από τις τόσες που υπάρχουν. Με τον κρόκο ή το κάρυ την τρώνε στην Ινδία, στην παραλλαγή με την ντομάτα και το cayenne στο Περού, στο Μεξικό στα αραβικά κράτη, αλλά και στις παγωμένες χώρες.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φασόλια μαύρα και άσπρα μαζί, φροντίστε να γνωρίζετε από πριν, πως ο χρόνος βρασμού των φασολιών που θα χρησιμοποιήσετε έχουν τον ίδιο χρόνο βρασμού. Τα μαυροφάσολα συνήθως τα χρησιμοποιούμε μαζί με τις φακές γιατί χρειάζονται λιγότερο χρόνο να βράσουν από τα μαύρα ή τα άσπρα.
Η Συνταγή στις εικόνες έχει μόνο άσπρα μικρά, σε δύο ποικιλίες. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε και γίγαντες ή φασόλια ελέφαντες. Θα επανέλθω με άλλη συνταγή. Τα βάζουμε να μουλιάσουν, σε νερό από το προηγούμενο βράδυ (24 τουλάχιστον ώρες, όλα τα όσπρια και το ρύζι) να μουλιάσουν και να φύγει το φυτικό οξύ.  Μονάχα νερό και ΠΟΤΕ σε ΣΟΔΑ ή οτιδήποτε άλλο. Το πετάς αυτό το νερό, όπως και όσα φασόλια δεν έχουν φουσκώσει, γιατί είναι νεκρά και δεν θα βράσουν.  Έχουμε έτοιμο σε ποτήρι με χλιαρό νερό, μουλιασμένο κρόκο 2-3 ώρες πριν και
  • Σέλινο
  • Καρότα
  • Κρεμμύδια ξερά κόκκινα ή άσπρα
  • Μαϊντανό ή σπανάκι
  • ή Χυμός από ντομάτες φρέσκες
  • ή Κρόκο 5-6 νήματα μουλιασμένα 2-3 ώρες πριν 
  • Σκόρδο
  • κάπαρη
  • μια κούπα λιναρόσπορο σπασμένο
  • λάδι
  • λεμόνι
  • cayenne pepper
Όλα βιολογικά. Βράζουμε τα φασόλια σε μέτρια φωτιά και ένα τέταρτο πριν τα κατεβάσουμε ρίχνουμε τον κρόκο (μαζί με το ΧΛΙΑΡΟ νερό, που τον έχουμε μουλιάσει 2-3 ώρες πριν.  Όταν τα όσπρια βράζουν, δεν προσθέτουμε τίποτε παγωμένο, και η κουτάλα που χρησιμοποιούμε να είναι ξύλινη ΠΟΤΕ κρύο μέταλλο), τα καρότα και το σέλινο,τον λιναρόσπορο, Ή τον τοματοχυμό, ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ.
Αφού τα κατεβάσουμε από την φωτιά ρίχνουμε ΩΜΟ το λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό ή το σπανάκι,  την καυτερή πιπεριά, λίγο σουσάμι, το HEMP. Αν καταναλώσουμε όλη την ποσότητα που μαγειρέψαμε, διαφορετικά τα ρίχνουμε στο πιάτο όταν σερβίρουμε. Να μην μείνουν τα ωμά υλικά μέσα στο ζεστό φαγητό, πολύ ώρα, αλλά να τα φάμε ΩΜΑ.
Χτυπάμε στο σέικερ
  • Ίση ποσότητα  καλή ποιότητα ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ λάδι, λεμόνι
  • Ένα κουταλάκι cayenne pepper αν διαλέξαμε ντομάτα και όχι κρόκο
  • και προαιρετικά ένα κουταλάκι maca
Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Αν θέλεις ζουμερή την φασολάδα αλλά χυλωμένη, μπορείς να προσθέσεις κουάκερ ή  περισσότερο λιναρόσπορο σπασμένο και ΟΧΙ αλεύρι. Επίσης μυστικό για καλή φασολάδα είναι να βράζεται σε μεγάλο σκεύος και να ανακατεύεται με ξύλινη κουτάλα. Αν χρειαστεί να προσθέσεις νερό ενώ βράζουν, φρόντισε να είναι καυτό, για να μην διακοπεί η διαδικασία βρασμού του φαγητού.
Φρόντισε επίσης να προσθέσεις την ντομάτα αφού έχουν βράσει τα φασόλια γιατί η ντομάτα τα σφίγγει, όπως σε όλα τα φαγητά άλλωστε. Ένα καλό τρυκ είναι να βράσεις χωριστά τα φασόλια από τα υπόλοιπα υλικά και να τα ανακατέψεις στο τέλος. Μην βάζεις καθόλου λάδι όταν βράζουν, αλλά ωμό στο τέλος.
Επίσης πολύ σημαντικός είναι ο χρόνος. Πρέπει να βράσει σε σιγανή φωτιά, σκέψου πως γίνεται τέλεια στην ξυλόσομπα, και σε φωτιά από ξύλα. Γι αυτό να ξεκινήσει να βράζει σε χαμηλή φωτιά από το πρωί, γιατί επίσης χρειάζεται χρόνο για να χυλώσει.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Σερβίρουμε και συμπληρώνουμε με ζεστό κριθαρένιο ψωμί, χωρίς γλουτένη, κόκκινο κρασί  και καλή μας όρεξη !
IMG_1238
IMG_1225
Cayenne Pepper (Καγιέν πιπεριές) η Καυτή Πιπεριά.
Ανεβάστε την Θερμοκρασία, να χτυπήσει Κόκκινο.  «στα 35 χρόνια που ασκώ την ιατρική δεν έχω χάσει ούτε έναν ασθενή από καρδιακή προσβολή!» Αυτή είναι μια εκπληκτική δήλωση, αλλά ο Dr. John Christopher την κάνει με εμπιστοσύνη σε αυτό που λέει.
  • ..Εάν ακόμη αναπνέουν τους δίνω ένα φλιτζάνι τσάι από cayenne pepper (ένα κουταλάκι του γλυκού σε καυτό νερό, φτιαγμένο σαν τσάι), και μέσα σε λίγα λεπτά ξαναγυρίζουν στην ζωή !
cayenne pepper (Καγιέν πιπεριές) η Καυτή Πιπεριά.
Το cayenne pepper είναι ένας από τους πιο ταχείς δραστικούς ενισχυτές για την καρδιά και αυτό διότι τροφοδοτεί την καρδιά άμεσα. Να πως δουλεύει: Το cayenne pepper διατηρεί την καλή λειτουργία του “ποταμού της ζωής”, επίσης γνωστού σαν κυκλοφορία του αίματος. Ένας μπλοκαρισμένος “ποταμός της ζωής” οδηγεί σε στενώσεις που προκαλούν έλλειψη οξυγόνου, πράγμα το οποίο οδηγεί σε οργανική δυσλειτουργία, αρρώστιες και σε σοβαρές περιπτώσεις καρδιακή προσβολή.
Το cayenne pepper (είθισται να λέγετε πιπέρι, ενώ δεν είναι πιπέρι, είναι πιπεριά, δες την εικόνα) λειτουργεί σαν αποφρακτικό που διαπερνά τα μπλοκαρίσματα, προσφέροντας οξυγονωμένο αίμα στα άρρωστα όργανα πολύ γρηγορότερα από οποιοδήποτε φάρμακο ή βότανο. Αλλά αυτά δεν είναι μόνο αυτά,η cayenne pepper έχει πολλά ανεκτίμητα πλεονεκτήματα υγείας.
Το cayenne pepper λαμβανόμενο εσωτερικά σαν τσάι θα σταματήσει την αιμορραγία – ακόμη και σε μια σοβαρή πληγή ή τραύμα από σφαίρα – στις περισσότερες περιπτώσεις μέχρι να μετρήσετε ως το 10.
Το cayenne pepper έχει φυσικό ισχυρή εξισορροπητική επίδραση στην πίεση του αίματος. Όταν ενεργήσει στην κυκλοφορία του αίματος – πράγμα που το κάνει αμέσως – ρυθμίζει την πίεση του αίματος από την κορυφή του κεφαλιού σας μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας. Έτσι μειώνεται η υψηλή πίεση. Το cayenne pepper είναι ένα δώρο στην ανθρωπότητα. Ένα πάμφθηνο δώρο – φάρμακο για την υγεία μας. Αντιλαμβάνεσαι θεωρώ πως και γιατί δεν βολεύει τις φαρμακοβιομηχανίες, γιατί επιπλέον δεν πατεντάρεται.
Πάνω από 3.000 επιστημονικές μελέτες καταχωρημένες στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής υποστηρίζουν την χρήση του cayenne pepper, ότι προλαμβάνει και θεραπεύει πολλές κοινές ασθένειες.
Δεν είναι όλες οι πιπεριές cayenne pepper ίδιες ! Κάθε μια από τις πολλές ποικιλίες έχει διαφορετική χρήση και επίπεδο θερμότητας. Οι μονάδες θερμότητας ή βαθμοί “Scoville” καθορίζονται από την ποσότητα των χημικών στοιχείων  που περιέχονται στο cayenne pepper και τις ρητίνες του.
  • Όσο υψηλότερο το επίπεδο, τόσο πιο καυτό είναι – και όσο πιο καυτό είναι, τόσο πιο ισχυρά θεραπευτικό είναι .
cayenne-miastalacayenne__miastala
Το cayenne pepper ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Paprika
Οι μονάδες θερμότητας στα cayenne pepper κυμαίνονται από 0 έως 300.000 μονάδες. Η Paprika έχει 0 μονάδες. Τα  Jalapeno έχουν μεταξύ 50.000 και 80.000 μονάδες. Τα  Serrano περίπου 100.000 θερμικές μονάδες. Τα African Bird Peppers έχει κατά μέσο όρο 200.000 θερμικές μονάδες και ταMexican habañeros είναι μεταξύ στις 250.000 και 300.000 θερμικές μονάδες.
Το Ultra-hot cayenne tincture (από πιπεριές βιολογικής γεωργίας) 300.000 θερμικών μονάδων επιδρά άμεσα στην πίεση σας, φέρνοντας νέο οξυγόνο στα ζωτικά όργανα του σώματος σας και ταυτόχρονα μεταφέρει τα τοξικά απόβλητα από τις ίδιες περιοχές ώστε να αποβληθούν από τον οργανισμό με μεγαλύτερη ευκολία!!!
Είναι πράγματι όπως τα λέει ο καθηγητής; Αν θέλετε να έχετε αποδείξεις απλά δοκιμάστε το, είναι πάμφθηνο, αλλά καυτό. Επιλέξτε βιολογικό cayenne pepper και αρχίστε να το χρησιμοποιείτε από μικρές δόσεις που σιγά σιγά να αυξάνονται.
Η πιπεριά cayenne pepper είναι μέλος της οικογένειας Capsicum των λαχανικών, που είναι ευρύτερα γνωστή ως cayenne pepper. Τα οφέλη του cayenne pepper  για την υγεία είναι απίστευτα. Μπορεί να κάνει τα πάντα, από τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων ως και να σταματήσει αμέσως τις επιθετικές καρδιοπάθειες. Το cayenne pepper έχει βρεθεί να ‘ναι επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία του έλκους και άλλων γαστρεντερικών ασθενειών.
Το πεπτικό έλκος οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ένα βακτήριο. Παραγωγή οξέος στο στομάχι πάνω από ορισμένα επίπεδα επιδεινώνει τα συμπτώματα του πεπτικού έλκους. Το πεπτικό έλκος μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυτικά φάρμακα όπως το κόκκινο πιπέρι. Το cayenne pepper εμποδίζει τα έλκη σκοτώνοντας τα βακτήρια ενώ βοηθά επίσης στην τόνωση των επιθηλιακών κυττάρων του στομάχου ώστε να εκκρίνει προστατευτικά ουδέτερες ουσίες που εμποδίζουν το σχηματισμό ελκών.
Παλιότερα το cayenne pepper θεωρούνταν ότι αύξανε τον πόνο του έλκους και αποφευγόταν γενικά από τους ασθενείς με έλκος. Ωστόσο, σήμερα, τόσο οι επιστήμονες όσο και μελέτες έχουν δείξει ότι το cayenne pepper  είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη θεραπεία του έλκους και είναι πολύ χρήσιμο για τη μείωση των συμπτωμάτων στους ασθενείς.
Το cayenne pepper είναι επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία άλλων νοσημάτων του γαστρεντερικού συστήματος. Εάν πάσχετε από πεπτικό έλκος δωδεκαδακτύλου, λαμβάνοντας cayenne pepper θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης του έλκους. Το cayenne pepper μπορεί να μειώσει ακόμη και τον πόνο και χρησιμεύει ως τοπικό αναισθητικό για την ίαση πληγωμένων ιστών στο στομάχι όπως και στον έλεγχο της αιμορραγίας.
Έχει τη δυνατότητα αναδόμησης των ιστών στο στομάχι και ενισχύει τη μεταφορά του αίματος στην περιοχή του ιστού με ταχύτερους ρυθμούς, βελτιώνοντας και την αφομοίωση των τροφών.
Το cayenne pepper είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, το μαγγάνιο και φυτικές ίνες.
IMG_1220
Ο Κρόκος ο ήμερος ή Crocus sativus L.
Αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά καθώς και γνωστό φυτό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Τα αποξηραμένα στίγματα του λουλουδιού αποτελούν το γνωστό σε όλους μας σαφράν ή ζαφορά ή σαφράνι, Μέσα από χρόνιες έρευνες έχουν διαπιστωθεί οι διάφορες αντιοξειδωτικές,αντιθρομβωτικές καθώς και αντικαρκινικές δράσεις του κρόκου. Παράλληλα όμως χρησιμεύει στη ζαχαροπλαστική, στην τυροκομία, στην ποτοποιία ακόμα και στη ζωγραφική.
Πιο συγκεκριμένα, ο κρόκος Κοζάνης εδώ και τριακόσια περίπου χρόνια καλλιεργείται αποκλειστικά σε μερικά χωριά του Ν. Κοζάνης, όπως οι Κρόκοι Καρυδίτσας, Αγίας Παρασκευής, Άνω και Κάτω Κώμης, Λευκοπηγής, Πετρανά κ.α. και ξεχωρίζει σαφώς για την άριστη ποιότητα του, που τον κατατάσσει στην πρώτη κατηγορία κρόκου βιολογικής καλλιέργειας σε όλο τον κόσμο.
krokos
Οι κάτοικοι της περιοχής φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι. Με την άφιξη του φθινοπώρου, κατά τα μέσα του Οκτώβρη, τα λουλούδια που αρχίζουν να βγαίνουν μαζεύονται από συντροφιές γυναικών, μέσα σε ποδιές ή καλάθια και μεταφέρονται στα σπίτια τους, για τη βασική και λεπτή εργασία της ξήρανσης τους. Στη συνέχεια και μετά το τέλος της διαδικασίας της αποξήρανσης αρχίζει το ξεχώρισμα των κόκκινων στιγμάτων από τους κίτρινους στήμονες, την γύρη και τις ξένες προσμίξεις.
Η εργασία αυτή γίνεται με το χέρι και διαρκεί από 20 έως και 60 ημέρες. Στη συνέχεια το ξερό προϊόν τοποθετείται χωριστά το κόκκινο από το κίτρινο σε δοχεία, έτσι ώστε να είναι έτοιμο για παράδοση στην αγορά. Αξίζει να αναφερθεί πως χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν μόλις 100 γραμμάρια κόκκινου κρόκου.
Ο Κρόκος συναντάται σε δύο μορφές, σε ειδικές συσκευασίες. Κατά κανόνα, με τη μορφή ευλύγιστης, χαλαρής, ελαστικής και υγροσκοπικής μάζας από ολόκληρα νήματα που προέρχονται από τα αποξηραμένα στίγματα των λουλουδιών του Crocus Sativus Linneaus και με την μορφή σκόνης, ύστερα από άλεσμα των κόκκινων νημάτων του. Ακόμη χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές και Κάτω Χώρες, οι Η.Π.Α., η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, η Βραζιλία, Αργεντινή, Ιαπωνία και άλλες αποτελούν καταναλώτριες χώρες του κρόκου και χώρες που χρησιμοποιούν τον κρόκο κυρίως στη παραδοσιακή τους κουζίνα.
  • Ελάχιστη ποσότητα κρόκου Κοζάνης μπορεί να προσθέσει υπέροχη γεύση, χρώμα και άρωμα σε κάθε φαγητό σας, όπως στα ζυμαρικά, το ρύζι, τις σούπες, τις σάλτσες, το κοτόπουλο, το κρέας και τα ψάρια. Ο κρόκος Κοζάνης είναι απόλυτα αγνός και συνδυάζεται ως εξαιρετικό ρόφημα με τον καφέ ή τις διάφορες ποικιλίες από τσάι.
images20091110172414_tsipouro320
  • Οι ίνες του δίνουν στο φαγητό ένα ιδιαίτερο κίτρινο χρώμα, μια ευχάριστη και πολύ χαρακτηριστική υπόπικρη γεύση και άρωμα ελαφρά ιώδες. Για το ιδιαίτερο αυτό κίτρινο χρώμα του στα διάφορα φαγητά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται υλικά που δίνουν εντονότερο χρώμα από αυτό, όπως π. χ. η ντομάτα ή το σπανάκι. Σε τέτοια φαγητά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαφράν μόνο για τη γεύση του.
Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε. Αν βάλετε πολύ σαφράνστο φαγητό, η μυρωδιά του θα είναι εξίσου έντονη. Αν η ποσότητα που χρησιμοποιήσετε είναι μεγάλη, θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θα θέλατε. Όσο αναφορά τώρα τον τρόπο χρήσης του θα πρέπει να τονίσουμε πως πριν χρησιμοποιήσετε το σαφράν θα πρέπει να το βάλετε σε ένα μπολ με λίγο νερό και να το αφήσετε έως και 2 ώρες έτσι ώστε να βγάλει το χρώμα του.
Οι ίνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο από το σαφράν σε σκόνη. Αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε σε ζύμη, το μούλιασμα είναι απαραίτητο, ενώ σε φαγητό που θα βράσει, το χρώμα μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο στη διάρκεια του μαγειρέματος. Ένας άλλος τρόπος είναι να πασπαλίσετε το σαφράν στο φαγητό, τη στιγμή του σερβιρίσματος, ιδιαίτερα αν είναι σούπα. Είναι εντυπωσιακό καθώς αρχίζει να βγάζει κίτρινο χρώμα γύρω από τις κόκκινες ίνες του. Για να μπορείτε να ρυθμίσετε την ποσότητα μετρώντας τις ίνες πρέπει να ξέρετε ότι 1 γραμμάριο σαφράν έχει 320-360 ίνες ανάλογα με το μήκος και το πάχος τους.
Saffron

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.