11 Σεπ 2011

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ υποσχέθηκε ανέργους με μεταπτυχιακά. Μα καλά δεν ξέρει ότι υπάρχουν ήδη;


                                             Του Χρήστου Επαμ. Κυργιάκη 

 
Επιτέλους! Αυτά που όλοι οι Έλληνες περίμεναν τόσον καιρό, εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό της χώρας στην ΔΕΘ, μέσα σε κλίμα έντονων πανηγυρισμών και επιδοκιμασιών.

Ανάμεσα στα τόσα τρανταχτά μέτρα που ανακοίνωσε, ξεχωρίσαμε, αν και ήταν πολύ δύσκολο, μερικά που θεωρήσαμε τα πιο σημαντικά.

1. «Η προσπάθεια θα φτάσει μέχρι το τέλος. Στην ιστορική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας θα ανταποκριθούμε...Και θα λάβουμε και όποιες άλλες αποφάσεις πρέπει, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταθεί όρθια η χώρα».

 Όσοι περίμεναν ότι η απάνθρωπη και σκληρή λιτότητα θα τελείωνε ας μην στεναχωριούνται. Θα συνεχιστεί ακόμη πιο σκληρή. Οι τόσες αποτυχίες στην εκπλήρωση των διαφόρων στόχων, δεν μπορούν να πτοήσουν έναν αληθινό σοσιαλιστή.

2. «Πήραμε απόφαση να δώσουμε μάχη για να αποφύγουμε μια καταστροφή για τη χώρα και τον πολίτη, τη χρεοκοπία, να μείνουμε στο ευρώ και αυτό σήμαινε και σημαίνει δύσκολες αποφάσεις. Σήμαινε και σημαίνει αναγκαίες θυσίες, με δικαιοσύνη ναι, αλλά πάντως θυσίες».

Όλοι μας έχουμε αρχίσει εδώ και δύο χρόνια να συνειδητοποιούμε ότι πάνω απ’ όλα οι θυσίες έχουν κατανεμηθεί με απόλυτη (καπιταλιστική) δικαιοσύνη: τα δικά τους, δικά τους και τα δικά μας… πάλι δικά τους.

3.
 «Ενάντια σε αυτά (τα συμφέροντα που αντιστέκονται) παλεύουμε. Εκεί έχουμε συνεχείς αντιστάσεις. Eκεί χρειαζόμαστε τον κάθε πολίτη να δώσει τη μάχη μαζί μας, και σ΄ αυτόν τον αγώνα θα είμαστε ασυμβίβαστοι».

 Μην ανησυχείτε φίλοι δανειστές και ευρωπαίοι εταίροι μας. Τα λαϊκά συμφέροντα εννοεί!

4. Σχετικά με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγαλοοφειλετών φυσικών προσώπων η οποία θα ακολουθήσει αυτή των επιχειρήσεων που έχει ήδη πραγματοποιηθεί, τόνισε ότι «δεν μπορεί σήμερα να πληρώνουν τους φόρους τους οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και κάποιοι άλλοι να χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, να φοροδιαφεύγουν και να μένουν στο απυρόβλητο».

 Η παραπάνω δήλωση είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν να συρρέουν στις πλατείες πλήθη «ευχαριστημένων πολιτών» οι οποίοι βλέπουν επιτέλους ότι η φοροδιαφυγή θα χτυπηθεί στη ρίζα της, αφού όλοι θα γνωρίζουν ποιοι φοροδιαφεύγουν. Αυτό αρκεί. Δεν χρειάζεται να πληρώσουν και φόρους. Η απορία όμως παραμένει. Γιατί δημοσιοποιούν τα ονόματα των οφειλετών και δεν εισπράττουν τα χρωστούμενα; Μήπως περιμένουν από τους πολίτες να τα εισπράξουν;

5. 
Σχετικά με τα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, ευχήθηκε, διέταξε παρακάλεσε, δεν έχει σημασία, ώστε «Να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς εισόδημα».

 Δεν διευκρίνισε, βέβαια, με πόσο μισθό και για πόσο χρονικό διάστημα, ούτε αν το εισόδημα θα ισοφαρίζει τα έξοδα.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι  «αλλάζει ριζικά το σύστημα κατάρτισης ανέργων και δίνει τη δυνατότητα στον άνεργο και στον κάθε πολίτη να επιλέξει το αντικείμενο και το φορέα κατάρτισης. Με ένα κουπόνι που ελεύθερα θα διαλέγει από ένα ΙΕΚ μέχρι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα Πανεπιστήμια.  μια δεύτερη ευκαιρία σε ένα ΤΕΙ ή μια ταχύρρυθμη κατάρτιση σε μια πιστοποιημένη ιδιωτική σχολή».

 Η παραπάνω εξαγγελία, σκόρπισε χαμόγελα ευτυχίας σε κάθε άνεργο που βλέπει πως επιτέλους μπορεί να πραγματοποιήσει το πιο τρελό του όνειρο που δεν είναι το να βρει άμεσα δουλειά αλλά το να μπορεί να διαβεί κάποια μέρα την πόρτα των γραφείων του ΟΑΕΔ, έχοντας αποκτήσει επιτέλους  έναν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.  
 
Έτσι θα πάψει να νιώθει μειονεκτικά έναντι των χιλιάδων άλλων συναδέλφων του οι οποίοι πρώτα απέκτησαν το μεταπτυχιακό τους και μετά χρίστηκαν άνεργοι.

     Σχετικά με την «πιστοποιημένη ιδιωτική σχολή», μάλλον αρχίζει και μυρίζει «φαγοπότι».

6.  
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να συγκρουστεί ευθέως και με τις τράπεζες και τους τραπεζίτες λέγοντας πως πρέπει  «να σεβαστούν οι τράπεζες τη στήριξη που έχουν λάβει από το κράτος με τη μορφή εγγυήσεων» και πως επίσης πρέπει, «και οι τραπεζίτες να στηρίξουν οι ίδιοι τις τράπεζες τους».
          
Επίσης επισήμανε πως «όποια τράπεζα χρειασθεί κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος, να τη λάβει μέσα από κοινές μετοχές, ώστε το κέρδος της διάσωσής της να πάει σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα και στον Έλληνα φορολογούμενο».

 Η εξαγγελία αυτή του πρωθυπουργού έχει προκαλέσει ήδη πανικό στους κόλπους των τραπεζιτών, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και
          ολόκληρης της Ευρώπης καθώς ενδέχεται η στάση αυτή να προκαλέσει το γνωστό «ντόμινο» και στη στάση άλλων ευρωπαίων ηγετών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Από την άλλη, άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τα διάφορα τραπεζικά ιδρύματα πολίτες, κυρίως άνεργοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι, με σκοπό να αγοράσουν τραπεζικές μετοχές για να επωφεληθούν από τη διάσωσή τους.

7. 
Τέλος, σχετικά με τα φαινόμενα της διαφθοράς είπε τα εξής: «Όταν εμείς προσπαθούμε να ρίξουμε φως σε όλες τις υποθέσεις διαφθοράς, διαπιστώνουμε συχνά ότι η δικαιοσύνη αργεί. Όταν επιχειρούμε και νομοθετούμε για να αλλάξει το Κράτος, η δημόσια διοίκηση καθυστερεί να προσαρμοστεί στη νέα εποχή. Όταν ανοίγουμε το δρόμο και απελευθερώνουμε δυνάμεις, αντιδρούν οι συντεχνίες, οι βολεμένοι, όσοι χάνουν τα προνόμια που είχαν για χρόνια σε βάρος όλων των άλλων. Είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ μέχρι τέλους με ότι ταλαιπωρεί την Ελλάδα».

 Σε πρώτη ακρόαση χαρακτηρίζεται ως «ακατάληπτο». Προσέχοντας λίγο περισσότερο, αρχίζει κανείς να αναρωτιέται για το ποιος ευθύνεται που το κράτος, η δημόσια διοίκηση, και η δικαιοσύνη κρίνονται ανεπαρκείς;

 Ποιος κυβέρνησε και κυβερνάει εδώ και 40 περίπου χρόνια;

 Ποιος δημιούργησε τους βολεμένους και τις συντεχνίες, όπως ο ίδιος τις αποκαλεί.

 Σε ποιον κομματικό στρατό ανήκουν και τίνος εκλογική πελατεία αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν;

Ποιος καλύπτει τα σκάνδαλα τίνος;

Ας κρατήσουμε όλοι την προτροπή την οποία απηύθυνε , άθελά του, ο κύριος Παπανδρέου σε κάποιο σημείο της ομιλίας του με την ευχή να σύρει πρώτος το χορό ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Συγκεκριμένα είπε:  «…ο καθένας είναι ώρα να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες σε όποιον κομματικό χώρο και αν τοποθετείται σε όποια πτέρυγα της Βουλής κι αν κάθεται τώρα δεν έχει το δικαίωμα της σιωπής».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.