1 Αυγ 2011

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις παίρνουν λεφτά από το ΕΣΠΑ, και προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς ???


ΜΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ!
 
Θα ανοίξουμε τα σχολεία;                   του Μάριου Μιχαηλίδη

Μέσα στον ορυμαγδό των τόσων προβλημάτων, που φορτώνονται στις πλάτες μας, ήρθε και το καινούριο «μοντέλο» προσλήψεων στην εκπαίδευση: Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις παίρνουν λεφτά από το ΕΣΠΑ, προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς και τους «περνούν» στους Δήμους και Περιφέρειες, για να προσφέρουν «κοινωφελή» εργασία, από εκπαίδευση (ειπώθηκε για Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη) μέχρι ο,τιδήποτε άλλο, άσχετο με τις σπουδές τους.
 
Όταν πριν κάποια χρόνια ειδοποιούσαμε ότι θα φέρουν και στην Ελλάδα το «φρούτο» της «αποκέντρωσης», στα πλαίσια του οποίου Δήμοι και Σχολικές Μονάδες θα προσλαμβάνουν και θα απολύουν εκπαιδευτικούς, ορίζοντας άθλιες και διαφοροποιημένες εργασιακές σχέσεις και μισθούς, πολλοί ήταν αυτοί που μας καταλόγιζαν αρρωστημένη φαντασία (παρόλο που γνώριζαν τη «διεθνή» εμπειρία).
 
Τώρα, ...έρχεται ο «Δημοδιδάσκαλος» (ο Δάσκαλος του Δήμου) από το Παράθυρο της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, όπως ήρθε ο ωρομίσθιος και ο ΕΣΠΑτζης από το παράθυρο του ολοήμερου και της δεύτερης ξένης γλώσσας.
 
Ακόμη πιο βαθιά στην αθλιότητα, το παράθυρο αυτό δεν το ανοίγει μόνος του ο Δήμος, αλλά, αρχικά, κάποια ΜΚΟ, που αποτελεί το πιο προωθημένο οχυρό της «ιδιωτικής υπευθυνότητας» απέναντι στα «κοινωνικά προβλήματα».
 Κάτω από τη λεοντή της ΜΚΟ θα χωρέσουν πλείστα όσα επιχειρηματικά συμφέροντα, που θα κερδίσουν από τη διαχείριση των κομματιών του ΕΣΠΑ και θα μισθώσουν «ενοικιαζόμενους» εκπαιδευτικούς, με μισθούς πείνας και ανυπαρξία κατακτημένων (ακόμη) δικαιωμάτων.
 Στα πλαίσια της αξιολόγησης όλων των παραγόντων του προγράμματος, να και η αξιολόγηση των συναδέλφων από το πλέγμα ΜΚΟ-Δήμος, χωρίς την ανάγκη υπηρεσιακών διαδικασιών, χωρίς φασαρίες με την υπηρεσία κ.λπ.!
 
Να φανταστούμε τις συνέπειες του παραπέρα κατακερματισμού του εκπαιδευτικού προσωπικού στον ίδιο σχολικό χώρο; Όπου θα «συγκατοικούν» μόνιμοι (ακόμη!), αναπληρωτές, ωρομίσθιοι (ΕΣΠΑτζήδες), όλοι αυτοί υπό το Υπουργείο Παιδείας (ακόμη!), μαζί με ΕΣΠΑτζήδες των ΜΚΟ-Δήμων και «μπλοκάκηδες» των διαφόρων Προγραμμάτων, που αναλαμβάνουν Πανεπιστήμια για παράλληλη στήριξη… Άντε, μετά, να περιμαζέψεις τα «κομμάτια» του κλάδου για συνδικαλισμό και διεκδικήσεις!
 
Άρα, ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ του εκπαιδευτικού προσωπικού και των όρων δουλειάς του, ΕΛΕΓΧΟΣ της δράσης ενός μέρους του κατ΄ ευθείαν από ιδιώτες, ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ λόγω ΕΣΠΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ μέσω της «αποκέντρωσης» στους Δήμους, ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗΣ της συλλογικής αντίστασης, να το εφιαλτικό σενάριο όχι του «αύριο», αλλά του «σήμερα»!
 
Να πούμε και μια «κακή» κουβέντα: άντε αυτές τις αθλιότητες να τις υλοποιούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στους Δήμους, αυτό θα το καταλαβαίναμε. Αλλά να τις υλοποιούν αριστερές δυνάμεις, όπως η Δημαρχία της Νέας Ιωνίας, ή να συμφωνούν με αυτές όπως στην περιφέρεια της Αττικής; Και μετά να μιλάνε για Ριζοσπαστική Αριστερά της Ανατροπής και άλλα ηχηρά παρόμοια; Και να καλούν σε ενότητα; Ήμαρτον…
 
Με αυτές τις σκέψεις, πόση ένταση και διάρκεια πρέπει να πάρει η αντίστασή μας από τις αρχές του Σεπτέμβρη..! Θα ανοίξουμε τα σχολεία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.