12 Ιουλ 2011

Σχέδιο εκκένωσης της πλατείας...???


thumb
 Oπως έχουμε αποδείξει, μας αρέσουν τα μυθιστορήματα. Ειδικά το καλοκαίρι. Και κυρίως αυτά που πνίγονται σε διαδοχικές σκηνές ίντριγκας και παρασκηνίου. Γι’ αυτό μας αρέσουν πολύ τα... αστυνομικά μυθιστορήματα, ιδίως όταν αυτά γράφονται από εξπέρ του είδους. Τους ίδιους τους αστυνομικούς.
Χρειάστηκε να διανυθούν 67 ολόκληρα χρόνια ώστε να συγγραφεί το έπος της ελληνικής... «D-day»! Της ημέρας που η καρδιά της Αθήνας παρουσίασε έντονα συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής από τον χημικό καταιονισμό.
Λίγες ώρες πριν ξημερώσει η «D-day» και με τον ανύποπτο «εχθρό» να συλλαμβάνεται εξαπίνης, ένα κομβόι από πολυτελή αυτοκίνητα, περιστοιχισμένα με οχήματα ασφαλείας και πάνοπλους μοτοσυκλετιστές, φτάνει με μεγαλοπρεπή πομπή στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή. Από τα «επίσημα» οχήματα εξέρχονται ο ένας μετά τον άλλο τέσσερις αντιστράτηγοι κιένας υποστράτηγος της αστυνομίας. Όλη η ανώτατη διοίκηση. Προπορεύεται ο αρχηγός κι ακολουθούν με σύντονο βηματισμό ο υπαρχηγός, ο επιτελάρχης, ο επιθεωρητής Νότιας Ελλάδας και ο αττικάρχης. Σύμπασα η ηγεσία δηλαδή.
Τα μπαρουτοκαπνισμένα ΜΑΤ, ...
περιδεή από την αναπάντεχη υψηλή επίσκεψη, παρατάσσονται κι ακούνε, μεταξύ άλλων, τον αρχηγό και τους άλλους ηγέτες τους να τους εμψυχώνουν, να τους ενθαρρύνουν ώστε να ξεχυθούν με σθένος και σφρίγος στην πιο κρίσιμη μάχη της παρούσας συγκυρίας. Τους παροτρύνουν ν’ αντέξουν λίγες ώρες ακόμη όρθιοι. «Βάλτε πλάτη» είναι μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις του αρχηγού, «η πατρίδα κινδυνεύει»! Τα σχέδια για την απόβαση στην πλατεία Συντάγματος είχαν καταστρωθεί, οι Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και Μπέρναρντ Μοντγκόμερι τοποθετήθηκαν επιτέλους στο χρονοντούλαπο της ιστορικής μνήμης και οι διάδοχοί τους είχαν καταφέρει με μία κίνηση... ματ να κερδίσουν στη σκακιέρα του πολέμου τους απαίδευτους κι απαράσκευους για τέτοιες μπαγαποντιές Αγανακτισμένους. Άλλωστε, όταν η πατρίδα κινδυνεύει, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Η απτή απόδειξη για την επιτυχία του σχεδίου ήρθε την αμέσως επόμενη Κυριακή, στη διάρκεια του 6ου πανευρωπαϊκού συλλαλητηρίου, το οποίο στιγματίστηκε από τη χαμηλή συμμετοχή και τον υποτονικό παλμό. Το πρώτο στη σειρά που κρίθηκε αποτυχημένο. Και δεν ήταν ούτε η ζέστη ούτε τα μπάνια του λαού που το καταδίκασαν σε πρόσκαιρο μαρασμό, αλλά αυτή καθαυτή η αδιανόητη αστυνομική βία.
Otto von Bismarck
Το γεγονός ότι υπήρχε εξαρχής πολιτική στόχευση για το πνίξιμο της πλατείας με ασφυκτικό κλοιό βίας και χημικού ραντίσματος επαληθεύτηκε λίγες ημέρες αργότερα, συγκεκριμένα την Τρίτη, όταν ο υφυπουργός Προστασίας (από τον) Πολίτη Μανώλης Όθωνας προέβη – άγνωστο πού και σε ποιους δημοσιογράφους – στις ακόλουθες συνταρακτικές δηλώσεις:
«Η σύγχρονη ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να συνεχίζει να διακατέχεται από μετεμφυλιοπολεμικά σύνδρομα ούτε να λειτουργεί στη βάση πολιτικών στερεοτύπων που ανήκουν σε άλλες εποχές, με άλλες κοινωνικές και οικονομικές - πολιτικές συνθήκες. Στη σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα η αστυνομία είναι ένας σύγχρονος δημοκρατικός θεσμός, ασπίδα της κοινωνίας ενάντια σε όσους επιβουλεύονται τη διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης, τη ζωή και την περιουσία των πολιτών».
Για να μη μείνει σε κανέναν αμφιβολία περί του υπονοούμενου για εκκόλαψη στην πλατεία ενός εξτρεμιστικού κινήματος, με σκοπό και στόχο τη συνταγματική εκτροπή, διαβάστε τι απάντησε ο αθεόφοβος στο ερώτημα για το «βίντεο που δείχνουν τα ΜΑΤ να χτυπούν αδιακρίτως διαδηλωτές»:
«Τέτοιου είδους παρεκτροπές αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα και αυστηρότητα. Όμως είναι όχι απλά υπερβολικό, αλλά και ελάχιστα χρήσιμο να εστιάζουμε σε μεμονωμένες και αποσπασματικές τέτοιες ενέργειες χάνοντας την ουσία. Το ότι δηλαδή τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα απετράπη να υλοποιηθεί ένας σχεδιασμός ο οποίος στόχευε στην κατάληψη του ελληνικού Κοινοβουλίου και σε εκτεταμένες καταστροφές, λεηλασίες και βανδαλισμούς σε ολόκληρη την Αθήνα».
Λέτε να προκαλούν τόσο σοβαρές παρενέργειες τα χημικά; Διότι... στη Βουλή ήταν ο Φον Όττο ψηφίζοντας «ναι» σε Μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικό όταν έγινε το ράντισμα των ζηλωτών του προνουντσιαμέντου.
Πέραν της πλάκας, όταν έχεις μια πολιτική ηγεσία που νομιμοποιεί τόσο απροκάλυπτα την αστυνομική βία και αυθαιρεσία, ενώ η ίδια έναν μήνα νωρίτερα εγκαλούσε συλλήβδην το ένστολο προσωπικό για έλλειμμα δημοκρατίας, τότε δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε απολύτως.
Αθώο το παρακράτος
Προηγήθηκε βέβαια ο εξαγνισμός του παρακράτους. Το Σάββατο 2 Ιουλίου υποβλήθηκε στην αρμόδια υπηρεσία της Εισαγγελίας Αθηνών η δικογραφία που σχηματίστηκε από την κρατική ασφάλεια μετά τον σάλο από το βίντεο στο οποίο απαθανατίζονται 5-6 κουκουλοφόροι να φιλοξενούνται από τα ΜΑΤ και να εισέρχονται πίσω από τις διατάξεις τους στον προαύλιο χώρο της Βουλής.
Το γενικό συμπέρασμα στο αιτιολογικό μέρος της δικογραφίας είναι ότι οι συγκεκριμένοι κουκουλοφόροι διατελούσαν εν κινδύνω και προς τούτο διασώθηκαν και διαφυλάχθηκαν σε ασφαλές σημείο από τα στίφη των βαρβάρων.
Προς επίρρωση των ακλόνητων ισχυρισμών, υποβλήθηκαν στη δικογραφία με τη μορφή των συνημμένων τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των αλλεπάλληλων,   όπως   υποστηρίζεται ότι ήταν, τηλεφωνικών εκκλήσεων για βοήθεια των εγκλωβισμένων στη στοά της Όθωνος κουκουλοφόρων.
Στο αυτονόητο ωστόσο ερώτημα γιατί εν τέλει δεν προσήχθησαν όπως θα συνέβαινε με οποιονδήποτε άλλο πολίτη που, ενώ ζητούσε βοήθεια, θα εντοπιζόταν με κουκούλα και ρόπαλο, η... «αυτονόητη»  απάντηση  ήταν πως έβαλαν κουκούλες και μαντήλια   στα   πρόσωπα για να μην αναγνωρίζονται και τα καδρόνια τα είχαν για να προστατευθούν. Όλα μέλι- γάλα δηλαδή. Την ίδια ημέρα εκδόθηκε από το αρχηγείο της αστυνομίας η εξόχως αποκαλυπτική ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής:
♦ «Τα άτομα τα οποία εμφανίζονται στο βίντεο με πολιτική περιβολή είναι ιδιώτες, εργαζόμενο ι της ΕΘΕΛ, οι οποίο ι την Τρίτη το μεσημέρι (28.06.2011) συμμετείχαν σε πορεία στην πλατεία Συντάγματος και εγκλωβίστηκαν, επί δίωρο περίπου, εντός στοάς επί της οδού Όθωνος, μετά από επίθεση και βιαιοπραγίες, που δέχθηκαν από μεγάλο αριθμό αγνώστων».
♦  «Ιδιώτες που αντελήφθησαν το περιστατικό αλλά και οι ίδιοι ενημέρωσαν τηλεφωνικά το Κέντρο της Άμεσης Δράσης. Διμοιρία της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, με εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, μετέβη στο σημείο και αφού τους απεγκλώβισε τους οδήγησε με ασφάλεια στο δεξί φυλάκιο της Βουλής (Όθωνος)».
♦  «Στο σημείο παρέμειναν επί είκοσι λεπτά περίπου και μετά αποχώρησαν».
Μη μας πείτε, όλα τα πιόνια ξεπλύθηκαν στη σκακιέρα, προκειμένου να δώσουν αναταγμένα και αναπεπταμένα την επόμενη φορά τη μάχη για την αποτροπή της... κατάλυσης της εξουσίας.
Και μην ξεχάσουμε. Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, ενώ όλοι ανέμεναν ότι, σύμφωνα με τις μνημονιακές προσταγές των ύπατων τροϊκανών αρμοστών της χώρας, οι προσλήψεις στην αστυνομία θα γίνονταν με το σταγονόμετρο - μόλις 758 έλεγαν ότι θα γίνουν με απόλυτη βεβαιότητα μέχρι τη δίδυμη ψήφιση Μεσοπρόθεσμου κι εφαρμοστικού τα στελέχη του αρχηγείου -, νωρίς το πρωί της Παρασκευής (1 Ιουλίου) ανακοινώθηκε ότι θα εισαχθούν 1.300 δόκιμοι στις σχολές αστυφυλάκων κι άλλοι 100 στις σχολές των αξιωματικών.
Λίγο αργότερα γινόταν στο Ίντερνετ η αποκάλυψη ότι στο υπόστρωμα κρύβονταν άλλες 100 αδήλωτες προσλήψεις αξιωματικών ειδικών    καθηκόντων, αλλά και μία υπόγεια καταιγίδα νέων προσλήψεων από το παράθυρο 1.200 ειδικών φρουρών, 800 πυροσβεστών κι αξιωματικών και 587 λιμενικών.
Κι επειδή, όπως έχουμε επισημάνει, είναι προδήλως επίπλαστο το ενδιαφέρον της ηγεσίας για το μείζον ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, στα πλάνα των προσλήψεων με την έγκριση  της  τρόικας, ώστε να ενισχυθούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί των λαϊκών διεκδικήσεων, δεν βρήκαν ούτε μία κενή θέση για πρόσληψη συνοροφυλάκων.
Ο απολογισμός της ΔΕΛΤΑ
Ένας από τους αστυνομικούς θεσμούς, εκτός από τα ΜΑΤ, που συγκέντρωσε τα σφοδρά πυρά της κριτικής το διήμερο που η Αθήνα πνίγηκε με χημικές βόμβες, ήταν οι διαβόητες ομάδες της δύναμης ΔΕΛΤΑ. Των Δυνάμεων Ελέγχων Ταχείας Αντιμετώπισης.
Λίγες ώρες μετά το... έπος των ΜΑΤ, συγκλήθηκε γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο του αστυνομικού μεγάρου, όπου έγινε εκτίμηση της κατάστασης στα δύο κεφαλαιώδη για τη ΔΕΛΤΑ γεγονότα του προηγούμενου διημέρου και ασκήθηκε κριτική στις ακρότητες στις οποίες αρκετοί από τους υπηρετούντες σε αυτή συμμετείχαν.
Η βάση της ανάλυσης εστιάστηκε σε δύο σημεία του κέντρου, με πρώτο αυτό για το οποίο υπήρξε η περισσότερη κριτική. Και δριμύτατη μάλιστα. Τα όσα επακολούθησαν την έφοδο στα ΕΛΤΑ του Συντάγματος, στη συμβολή Μητροπόλεως και Φιλελλήνων και την καταδίωξη - επίθεση κατά δικαίων κι αδίκων μέχρι το Μοναστηράκι και την Πλάκα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στους αστυνομικούς επισημάνθηκαν από τους επικεφαλής τους τα εξής:
♦ Η ΔΕΛΤΑ έχει προληπτικό ρόλο μόνο εκ της φυσικής παρουσίας της.
♦ Βασικό συστατικό στοιχείο και φιλοσοφία συγκρότησης είναι η καταστολή και μάλιστα προσανατολισμένη προς τους ταραξίες.
♦ Δεν διαθέτει το πλεονέκτημα των ΜΑΤ, που είναι η ασπίδα και η συστοιχία δυνάμεων, άρα είναι περισσότερο εκτεθειμένη.
♦ Όταν επιχειρεί η ΔΕΛΤΑ, αυτοσκοπός είναι οι συλλήψεις και η σε πρώτο βαθμό και πρόσωπο αντιπαράθεση. Εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να διατηρηθούν οι ισορροπίες.
♦ Σύμφωνα με όσα φέρεται ότι επισημάνθηκαν, ως στοιχείο πρόκλησης ερμηνεύτηκαν τα πτυσσόμενα ρόπαλα (αλήθεια, επιτρέπεται η χρήση τους σε διαδηλωτές δεδομένου ότι έχουν μεταλλική βάση;) που κράδαινε μεγάλος αριθμός συνοδών με τη συνοδεία πολεμικών ιαχών.
♦ Εν μέρει αιτιολογήθηκε η βία, καθώς, όπως ειπώθηκε νωρίτερα, καταβλήθηκαν αλλεπάλληλες απόπειρες προσέγγισης του φλεγόμενου ισογείου από όχημα της πυροσβεστικής, το οποίο απωθήθηκε από διαδηλωτές κι έπρεπε η φωτιά να σβήσει.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο η ΔΕΛΤΑ επενέβη δυναμικά ήταν στο μουσείο Μπενάκη, χαμηλά στην Αμαλίας προς την Αρεοπαγίτου. Για εκεί υπήρχαν οι πληροφορίες ότι μια συμπαγής ομάδα περίπου 300 αντιεξουσιαστών προετοιμάζονταν να κάψουν το Μουσείο, ενώ οι ίδιοι συγκρούονταν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ στην είσοδο του Ζαππείου από την Αμαλίας.
♦ Εκεί ακριβώς έγινε δυναμική επέμβαση και σημειώθηκαν τέσσερις συλλήψεις ατόμων που αποσπάστηκαν από το μπλοκ και μεταφέρθηκαν σε περιπολικά της άμεσης δράσης για να προσαχθούν στη ΓΑΔΑ και στα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας. Ούτε γάτα ούτε ζημιά δηλαδή...

http://www.topontiki.gr/article/19214

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.