# #

11 Ιουλ 2011

Ελληνοσερβική συμμαχία εναντίον Σκοπιανοαλβανών; βιντεο


Τα Bαλκάνια "φλέγονται". Το Sport24.gr παρουσιάζει το παρασκήνιο της αναμέτρησης Παρτιζάν-Σκεντίγια και την εμπλοκή Ελλήνων οπαδών στο πλευρό των Σέρβων. Η πρωταθλήτρια Σκοπίων με έντονο αλβανικό στοιχείο και την υποστήριξη των ιδρυτών της στους Ναζί!

Ματς υψηλού κινδύνου χαρακτηρίστηκαν από την UEFA οι αναμετρήσεις ανάμεσα στην πρωταθλήτρια Σερβίας, Παρτιζάν και τον Σκοπίων, Σκεντίγια στο πλαίσιο του Β΄ Προκριματικού Γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ, λόγω του ιδιαίτερου στάτους της τελευταίας.

Η Σκεντίγια, η οποία εδρεύει στο Τέτοβο ιδρύθηκε το 1979, καταφέρνοντας στη σεζόν που ολοκληρώθηκε να κατακτήσει το παρθενικό πρωτάθλημα της ιστορίας της!
Τις τελευταίες μέρες έχει αναπτυχθεί τεράστια παραφιλολογία σε Σκόπια και Βελιγράδι για τις συνθήκες που θα διεξαχθούν οι δύο αγώνες.

Φοβούμενοι τα χειρότερα,...
οι διοικήσεις των δύο συλλόγων συμφώνησαν να έχουν τη στήριξη των οπαδών τους, αποκλειστικά στις έδρες τους απαγορεύοντας τους να ταξιδέψουν.

Η Σκεντίγια ιδρύθηκε προκειμένου να συσπειρώσει τους Αλβανούς της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας που αναζητούσαν τρόπο έκφρασης μέσω του ποδοσφαίρου.



Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση θεωρούσε πως υπήρχαν εθνικιστές στους κόλπους του συλλόγου και έκανε το παν για να σαμποτάρει τις δραστηριότητες της ομάδας από το Τέτοβο.

Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός πως ιδρύθηκε από τους "Bal" που αποτελεί συντομογραφία του "Balli Combetar". Πρόκειται για ένα γκρουπ Αλβανών που είχαν ταχθεί στο πλευρό των Ναζί κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι οπαδοί της Σκεντίγια ακόμη και σήμερα αυτοαποκαλούνται "Ballist" προκειμένου να διατρανώσουν την ιδεολογία τους.

Ο σύλλογος ουσιαστικά ανέκαμψε μετά την ανεξαρτητοποίηση των Σκοπίων. Στο ρόστερ συμπεριλαμβάνονται πολλοί Αλβανοί ποδοσφαιριστές αλλά και Σκοπιανοί. Οι οπαδοί της Σκεντίγια κατηγορούνται πως εκμεταλλεύονται τις επιτυχίες της αγαπημένης ομάδας τους προκειμένου να περάσουν πολιτικά μηνύματα.




Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που η ομοσπονδία των Σκοπίων τιμώρησε την Σκεντίγια με χρηματικό πρόστιμο. Επίσης κατά την διάρκεια της περυσινής σεζόν επιτέθηκαν τουλάχιστον έξι φορές σε ποδοσφαιριστές αντιπάλων ομάδων.

Ο ηγέτης του συνδέσμου οπαδών των πρωταθλητών Σκοπίων, Βαλντρίμ Ασάνι είχε δηλώσει πως θα ταξίδευε στο Βελιγράδι προκειμένου να υψώσει τη σημαία των Σκοπίων γνωρίζοντας πως θα γινόταν στόχος.

Αντιστοίχως οι φίλοι της Παρτιζάν είχε εκφράσει την επιθυμία να ταξιδέψουν κατά χιλιάδες στο Τέτοβο για να υποστηρίξουν την αγαπημένη ομάδα τους. Εφημερίδες των Σκοπίων έγραψαν πως δεκάδες Έλληνες θα βρίσκονταν στο πλευρό των αδελφών τους "Grobari" προκειμένου να ξεπεράσει η Παρτιζάν το εμπόδιο της Σκεντίγια.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την παρέμβαση της UEFA περί απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών, όπως αναφέρουν οι Σκοπιανοί οι Έλληνες φίλοι της Παρτιζάν θα περιοριστούν στο ταξίδι τους στο Βελιγράδι.


Video όπου οι οπαδοί της Σκεντίγια πανηγυρίζουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος Σκοπίων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.