9 Μαΐ 2011

Νέο Μνημόνιο και... υποθήκη !!!


Την λύση με την οποία θα εξασφαλίσουμε τη χρηµατοδότηση των δανειακών αναγκών μας για το 2012 κα το 2013 καλείται να διαπραγµατευθεί μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση.
Νέο Μνημόνιο και... υποθήκη
Η αυριανή άφιξη των επικεφαλής τροϊκάνων στην Αθήνα και οι διαπραγματεύσεις µε την κυβέρνηση επί της ουσίας θα αποτυπώσουν τις διαστάσεις του ελληνικού προβλήµατος, ενώ κρίσιµο αναµένεται το Συµβούλιο Υπουργών Οικονοµίας της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. στις, 15-16 Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην τρόικα έχουν διαµορφωθεί βασικά δυο γραµµές:
Η μία τάση είναι αυτή της οποία ηγείται η Γερµανία, η οποία αρνείται να δώσει νέο δάνειο και επιµένει σε µια λογική αναδιάρθρωσης έτσι ώστε να πληρώσουν και οι πιστωτές και όχι µόνο οι φορολογούµενοι.
Η άλλη τάση εκφράζεται από τους υπολοίπους, εκφρασμένη σε διάφορες παραλλαγές. Επί της ουσίας οι περισσότεροι τάσσονται υπέρ µιας νέας χρηµατοδότησης, αλλά και µε νέο περιεχόµενο όρων, δηλαδή νέο µνηµόνιο.
Στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση που διατυπώνεται από ανώνυµη πηγή «µε γνώση της κατάστασης» όπως αναφέρεται, στο πρακτορείο Bloomberg, να δώσει η Ελλάδα εγγυήσεις για το νέο δάνειο. Οι εγγυήσεις αυτές, ή υποθήκες, θα µπορούσαν να είναι ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και έσοδα από τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία. Με άλλα λόγια, θα µπορούσαν να δεσµεύονται έσοδα από τα ακίνητα που θα ιδιωτικοποιήσει η χώρα υπέρ των πιστωτών.
Το πρόβληµα ξεκινά από το γεγονός ότι, όπως έχει γίνει πλέον φανερό, η Ελλάδα δεν θα µπορέσει να δανειοδοτηθεί από τις αγορές για να καλύψει το µέρος των αναγκών της που δεν θα ..
καλυφθούν από το δάνειο της τρόικας το 2012. Το εν λόγω ποσό υπολογίζεται περίπου 27 δισ. ευρώ. Σε αναζήτηση λύσης, η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε το τελευταίο διάστηµα ένα πακέτο, το οποίο περιλαµβάνει αφενός νέα χρηµατοδότηση από το ταµείο βοήθειας της Ε.Ε. (το EFSF) και αφετέρου, αναπόφευκτα, µια επιµήκυνση, σε εθελοντική βάση, των οµολόγων που λήγουν το 2012 και ίσως και άλλων. Η λύση δεν είναι απλή καθώς οι πολιτικές αντιστάσεις θα είναι µεγάλες, ιδίως µετά το δείγµα γραφής που έχει δώσει η Ελλάδα τελευταίως σε ό,τι αφορά την εφαρµογή του Μνηµονίου.
Έτσι, η Γερµανία αλλά και η Φινλανδία προκρίνουν τη λύση της αναδιάρθρωσης προκειµένου να πείσουν την κοινή τους γνώµη ότι τιµωρούνται οι πιστωτές και δεν πληρώνουν µόνο οι φορολογούµενοι.
Σε µια τρίτη γραµµή πλεύσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ φέρεται αντίθετος σε κάθε µορφής αναδιάρθρωσης, ακόµη και στην επιµήκυνση, καθώς φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απαιτήσεις να πληρωθούν τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) και θα προκαλούσε ανεπανόρθωτες ζηµιές στο πιστωτικό σύστηµα και στο µέλλον του ευρώ.
Στο παιχνίδι φέρονται να έχουν εµπλακεί και οι ΗΠΑ, τασσόµενες υπέρ µιας λύσης στη λογική της Κοµισιόν, δηλαδή µε νέα χρηµατοδότηση και επιµήκυνση.
Καινούργιο Μνημόνιο
Πηγές της τρόικας επισηµαίνουν ότι σε περίπτωση που θα γίνει δεκτή µια τέτοια λύση θα συνοδεύεται οπωσδήποτε από νέο πρόγραµµα, δηλαδή ουσιαστικά νέο µνηµόνιο. Όπως είπε και την Παρασκευή στο Λουξεµβούργο ο Ζαν - Κλοντ Τρισέ «η Ελλάδα χρειάζεται ένα περαιτέρω πρόγραµµα προσαρµογής». Το περιεχόµενο και ίσως και η διάρκεια ενός πιθανού µνηµονίου (συζητείται παράταση 2-4 ετών) θα κριθεί από τα συµπεράσµατα στα οποία θα καταλήξει τις επόµενες ηµέρες η αντιπροσωπεία της τρόικας. Τα σηµεία αιχµής, πάντως, ενός τέτοιου νέου προγράµµατος θα είναι, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, µέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, αφού έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η ύφεση λειτουργεί ανασταλτικά στην επίτευξη των στόχων του Μνηµονίου, η επίσπευση και η διεύρυνση του προγράµµατος αποκρατικοποιήσεων και η επίσπευση της είσπραξης των φόρων.
Μαύρη τρύπα
Η άλλη διάσταση του προβλήµατος που δυσχεραίνει την επίλυσή του είναι η τραγική απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισµού που διαπιστώνεται. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των στελεχών της τρόικας, η µαύρη τρύπα του φετινού προϋπολογισµού θα φτάσει τα 5 δισ.
δηλαδή το έλλειµµα θα κλείσει στα 9,5% αντί του 7,4% του ΑΕΠ που θα έπρεπε κανονικά.
Έτσι, η ανάγκη για πρόσθετα µέτρα γίνεται επιτακτική και το πακέτο που θα ανακοινωθεί θα κυµαίνεται πολύ πάνω από τα 3 δισ. των αρχικών εκτιµήσεων. Σε περίπτωση νέου µνηµονίου, βεβαίως, ενδέχεται να αναθεωρηθεί και ο στόχος για το φετινό έλλειµµα, στο πλαίσιο µιας περιόδου χάριτος που ίσως δοθεί στη χώρα. Όμως, αυτή η περίοδος χάριτος δεν θα σηµατοδοτεί και χαλάρωση προσπαθειών, αλλά ακόµη πιο στενή παρακολούθηση της εφαρµογής των στόχων και πιο αποφασιστικά µέτρα στο µέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών και ιδίως των αποκρατικοποιήσεων.
Το ∆ΝΤ, από την πλευρά του, αναφέρουν αρµόδιες πηγές, είναι διατεθειµένο να συµµετάσχει σε νέα χρηµατοδότηση κατά το ποσοστό της αναλογίας του, δηλαδή κατά το 1/3. Κρίσιµη θεωρείται, εξάλλου, η σηµερινή ηµέρα για τις αγορές, καθώς ενώ έχει γίνει γνωστή η διαπραγµάτευση, βρίσκεται ακόµη σε εκκρεµότητα η απόφαση της τρόικας και δεν υπάρχει κάτι συγκεκριµένο πέραν των δηλώσεων.
Η τρόικα θα συνεξετάσει µε την κυβέρνηση τόσο τα πρόσθετα µέτρα που θα απαιτηθούν για το 2011 όσο και το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα υπό το φως των νέων αυτών εξελίξεων.
Ενέχυρο
Ενέχυρο περιουσιακά στοιχειά του Ελληνικού∆ηµοσίου ή έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις µπορεί να χρειαστεί να βάλει η Ελλάδα για να εξασφαλίσει περαιτέρω οικονοµική βοήθεια από την Ευρώπη.
Πρόκειται για πρόταση που έχει ήδη πέσει στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων µε την τρόικα, όπως µετέδωσε χθες το Bloomberg επικαλούµενο πρόσωπο που συµµετείχε στις διαπραγµατεύσεις, χωρίς ωστόσο να το κατονοµάζει. Στα περιουσιακά στοιχεία που θα µπορούσαν να µπουν ως ενέχυρα θα µπορούσαν να περιλαµβάνονται για παράδειγµα ακίνητα ή έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση ότι θα πραγµατοποιηθούν µέχρι το2015.
Με πληροφορίες από "ΤΑ ΝΕΑ"
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.