# #

25 Απρ 2011

Πωλούνται πάλι τσιγάρα «χύμα»....


Τα «χύμα» τσιγάρα εμφανίστηκαν και πάλι σε περίπτερα, αφενός, κατ απαίτηση των πελατών που «είτε κόβουν από παντού» είτε επιχειρούν να κόψουν σταδιακά το κάπνισμα, αφετέρου, ως κίνηση ευελιξίας των επαγγελματιών.


Πωλούνται πάλι τσιγάρα «χύμα»
Ναι, «κάποιοι συνάδελφοι το υιοθέτησαν αν και δεν επιτρέπεται», λένε περιπτερούχοι, επικαλούμενοι τη δική τους δεινή κατάσταση. Μόνον το 2010, έκλεισαν 1.500 περίπτερα.

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα από τα οποία προέρχεται το 50% των κερδών τους, περιόρισε δραματικά το ποσοστό κέρδους των περιπτερούχων.

Ενδεικτικό της κρίσης είναι οι δεκάδες αγγελίες πώλησης περιπτέρων, με τα ζητούμενα ποσά να κυμαίνονται από 8.000 ευρώ και να

φθάνουν έως και τις 60.000 ευρώ, αναλόγως της τοποθεσίας, αν και σε πολλές περιπτώσεις ο όρος «τιμή συζητήσιμη» φανερώνει τη διάθεση διαπραγμάτευσης. «Τα περίπτερα αλλάζουν χέρια. ΄Η μπαίνουν μετανάστες ή επιχειρηματίες», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτερούχων-Αναπηρικών Κυλικείων, Θοδωρή Μάλλιο.

«Δυστυχώς, οι φόροι έδωσαν τη χαριστική βολή στο περίπτερο σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που κρατούν τεφτέρι και άλλοι που πια το έχουν κόψει, γιατί δεν «βγαίνουν» ή «φεσώθηκαν» και άλλοι που για τον ίδιο λόγο αναγκάστηκαν να πωλούν τσιγάρα χύμα παρ όλο που δεν επιτρέπεται». Σύμφωνα με περιπτερούχους, το τελευταίο διάστημα, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός αυτών που ζητούν τσιγάρα «χύμα», είτε για λόγους οικονομίας (κυρίως) είτε επειδή προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα... σταδιακά.

Μεταβίβαση άδειας
Οι άδειες των περιπτέρων παραχωρούνται από το κράτος σε αναπήρους πολέμου, πολύτεκνους και ΑμΕΑ και μεταβιβάζονται. Κατόπιν, οι δικαιούχοι των αδειών μπορούν να τα νοικιάσουν σε ενδιαφερομένους. Τον τελευταίο χρόνο και με τα νέα δεδομένα, οι ενοικιαστές ζητούν από τους ιδιοκτήτες να μειώσουν τα ενοίκια, «ακόμη και κατά το ήμισυ», υπογραμμίζει ο κ. Λυμπερόπουλος. Τα ενοίκια των περιπτέρων στις μεγάλες πόλεις κυμαίνονται από 300 ευρώ έως 2.500 ευρώ, για τα «φιλέτα». Οσο πιο κεντρικό, τόσο πιο ακριβό. Παρά τα ισχύοντα στις άδειες των περιπτέρων, πολλοί τα υπενοικιάζουν, ζητώντας «αέρα» που και αυτός… έχει πέσει.

Κοντά στα παραπάνω, η κατάργηση του αφορολογήτου των εσόδων για τους ιδιοκτήτες δυσκόλεψε κι άλλο την κατάσταση. «Τα θύματα πολέμου (χήρες) λαμβάνουν συντάξεις 470 ευρώ και οι ανάπηροι πολέμου μεταξύ 470 και 800 ευρώ αν έχουν μεγάλο ποσοστό αναπηρίας. Τα μισθώματα των περιπτέρων ξεκινούν από 100 ευρώ και φθάνουν έως 500 ευρώ, αλλά μόνο για δυο-τρία κεντρικά περίπτερα», λέει ο 80χρονος κ. Αθανάσιος Κουτσός, πρόεδρος της Ενωσης Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου νομού Μαγνησίας, οι οποίοι είχαν στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό για το θέμα. «Ζητάμε να μη φορολογούνται τα έσοδα των περιπτέρων, και παράλληλα αύξηση του ποσοστού κέρδους στα τσιγάρα από 4% σε 8%» καταλήγει ο κ. Λυμπερόπουλος.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.