# #

5 Ιαν 2011

Θεοφάνια στον Δήμο Δίου-Ολύμπου...

Το έθιμο των σίχνων στο Λιτόχωρο, αγιασμοί στις παραλίες του Ανατολικού Ολύμπου και ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο αρχαιολογικό πάρκο το Δίου

Αγιασμοί των υδάτων και ρίψη του Τιμίου Σταυρού τελούνται το πρωί της Πέμπτης 6 Ιανουαρίου σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του δήμου Δίου – Ολύμπου, στο πλαίσιο εορτής των Θεοφανίων. Σε κάθε δημοτική ενότητα οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ξεχωριστό χαρακτήρα αφού στο Λιτόχωρο, έδρα του νέου δήμου, πραγματοποιείται το έθιμο των σίχνων, στο Δίον η εκδήλωση που προσελκύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι εκείνη στο αρχαιολογικό πάρκο ενώ στον Ανατολικό Όλυμπο οι εκδηλώσεις γίνονται στη θάλασσα.

Και τουριστικό ενδιαφέρον

Οι τελετές προσελκύουν το ενδιαφέρον όχι μόνο ντόπιων ...από ολόκληρη την Πιερία καθώς και των καταγόμενων από τη Νότια Πιερία που όμως ζουν σε άλλες περιοχές της χώρας, οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις γίνονται, συνήθως, και αντικείμενο ενδιαφέροντος κάμποσων επισκεπτών κυρίως από τη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα από τη Βόρεια Ελλάδα, ακόμη και από την περιοχή της Λάρισας (στη Νότια Πιερία).
Οι επισκέπτες αυτοί αφού παρακολουθήσουν τις εκκλησιαστικές Ακολουθίες, στη συνέχεια κατακλύζουν ταβέρνες, εστιατόρια και άλλα καταστήματα και καταλύματα, γεγονός που κάπως τονώνει οικονομικά, έστω και για μια μέρα, ιδιαίτερα τις τουριστικές περιοχές του νέου δήμου.

Στη δημοτική ενότητα Λιτοχώρου

Η γιορτή των σίχνων στο Λιτόχωρο είναι ένα παμπάλαιο έθιμο που η γέννησή του χάνεται στα βάθη των χρόνων. Σίχνα είναι τα λάβαρα που βρίσκονται σήμερα σε εξωκλήσια της περιοχής, προέρχονται κυρίως από δωρεές ναυτικών παλαιών εποχών που σε ώρες κινδύνου έκαναν το δικό τους τάμα. Πολλά από τα σίχνα είναι 200 ετών και οι σταυροί τους είναι ασημένιοι.
Για την ημέρα των Θεοφανίων συγκεντρώνονται αυτά τα λάβαρα στις Ενορίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Δημητρίου και σχηματίζονται δυο πομπές ανθρώπων που κρατούν λάβαρα και κατευθύνονται στην κεντρική πλατεία. Από εκεί όλοι μαζί κινούνται προς τον Ενιπέα ποταμό ψάλλοντας το «Κύριε Ελέησον».
Φθάνουν στη λεγόμενη «γούρνα», γίνεται ο αγιασμός των υδάτων και η ρίψη του σταυρού ενώ μετά το πέρας της τελετής οι Λιτοχωρινοί που κρατούν τα σίχνα, τα βουτούν στο αγιασμένο νερό. Και την επόμενη μέρα, 7 Ιανουαρίου, τα σίχνα επιστρέφονται με πομπή στα ξωκλήσια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, τα τελευταία τριάντα χρόνια –κατά μαρτυρίες–, από εκεί όπου διέρχονται τα σίχνα για να μεταφερθούν στον χώρο όπου γίνεται ο αγιασμός και η ρίψη του σταυρού, έχει καθιερωθεί από Λιτοχωρινούς να ρίχνουν μπαλωθιές στον αέρα, με αποτέλεσμα το έθιμο να παίρνει και έναν πιο δυναμικό χαρακτήρα.
Η τελετή που θα γίνει την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 11.15 π.μ.

Στη δημοτική ενότητα Δίου

Αγιασμοί και ρίψη του Τιμίου Σταυρού γίνονται σε όλα τα χωριά της δημοτικής ενότητας Δίου (Δίον, Καρίτσα, Βροντού, Άγιος Σπυρίδωνας, Κονταριώτισσα και Νέα Έφεσος) και συμμετέχουν πάρα πολλοί δημότες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εκδήλωση που γίνεται στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και συγκεκριμένα στον ποταμό Βαφύρα.
Κατά την Ακολουθία της Εκκλησίας και στο σημείο όπου ψάλλεται το «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε», όταν ο Ιερέας φθάσει στον στίχο όπου γίνεται λόγος για το Άγιο Πνεύμα («και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς»), αφήνονται έξι περιστέρια στον αέρα και συγχρόνως γίνεται η ρίψη του σταυρού στο ποτάμι.
Στην τελετή που γίνεται εδώ και κάμποσα χρόνια στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, παρών είναι και ο υπεύθυνος του χώρου και υπεύθυνος του μουσείου Ακροπόλεως,  Δημήτρης Παντερμαλής.
Μάλιστα, ο κ. καθηγητής μιλώντας για την τελετή στον ποταμό Βαφύρα εξηγεί ότι η περιοχή είναι μεγίστου φυσικού κάλλους, γεμάτη ομορφιές, γεμάτη από κατασκευάσματα των αρχαίων προγόνων μας, γι αυτό και η επιλογή τέλεσης του αγιασμού, όπως υποστηρίζει, μόνο τυχαία δεν είναι.
Η τελετή που θα γίνει την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 10.45 π.μ.

Στη δημοτική ενότητα Ανατολικού Ολύμπου

Τέλος, στη δημοτική ενότητα του Ανατολικού Ολύμπου, οι τελετές αγιασμού των υδάτων γίνονται στις θαλάσσιες περιοχές της Λεπτοκαρυάς, της Σκοτίνας, του Παντελεήμονα, του Πλαταμώνα και των Νέων Πόρων.
Οι τελετές στη θάλασσα προσελκύουν πάρα πολλούς κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών αλλά και επισκεπτών κυρίως από τη Λάρισα, ενώ η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού δίνει την ευκαιρία σε νέα παιδιά να τολμούν να μπαίνουν στα παγωμένα νερά της Νότιας Πιερίας για να πιάσουν τον σταυρό και να λάβουν την ευλογία της Εκκλησίας.

Από τον Δήμο Δίου-Ολύμπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.