12 Δεκ 2010

Στα ίχνη των λαδιάρηδων . . .

Μεγαλογιατροί, οίκοι μόδας, «σκαφάτοι» αλλά και 1.500 επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, οι ελεγκτές του οποίου έχουν βεβαιώσει έως το τέλος Νοεμβρίου πρόστιμα πάνω από 4 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για 2.250 γιατρούς με εισοδήματα σε προκλητική αναντιστοιχία με το ύψος των τραπεζικών τους καταθέσεων, κατασχέσεις των οποίων έχουν γίνει σε αρκετές περιπτώσεις.
Το άνοιγμα των καταθέσεων επωνύμων και λιγότερο γνωστών γιατρών ...
ανά την επικράτεια αποκάλυψε τεράστιες διαφορές ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων.
Κάποια παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά: Γιατρός δήλωσε συνολικό ακαθάριστο εισόδημα για τρεις χρήσεις 130.000 ευρώ, οι καταθέσεις που διατηρούσε όμως ήταν 1,1 εκατ. ευρώ. Άλλος γιατρός δήλωσε εισόδημα τριετίας 206.000 ευρώ, σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού όμως είχε καταθέσεις 6,3 εκατ. ευρώ, ενώ σε μια τρίτη περίπτωση που ελέγχεται, το δηλωθέν εισόδημα τριετίας ήταν 129.000 ευρώ και οι συνολικές καταθέσεις 3,050 εκατ. ευρώ.
Στο μάτι του ΣΔΟΕ έχουν μπει και τρεις οίκοι μόδας που δήλωναν μεικτά ετήσια έσοδα κατά μέσο όρο 40.000 ευρώ ενώ αποκαλύφθηκε ύστερα από το άνοιγμα των λογαριασμών τους ότι είχαν αδήλωτες εισπράξεις που ξεπερνούσαν και στις τρεις περιπτώσεις τα 1.200.000 ευρώ τον χρόνο.
Την ίδια ώρα, το ΣΔΟΕ έχει δεσμεύσει 299 σκάφη και ελέγχει κατά πόσο είναι πραγματικά επαγγελματικά ή ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση «επώνυμου» ιδιοκτήτη σκάφους που πλήρωσε τελικά 2,5 εκατ. ευρώ φόρο για να το μετατρέψει σε ιδιωτικό.
Το σώμα ελέγχει επίσης και 1.500 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Εξαιτίας της προβλεπόμενης απαλλαγής από τον ΦΠΑ, σε πολλές περιπτώσεις οι επισκευές των πλοίων γίνονται χωρίς κανένα απολύτως παραστατικό.
Εν τω μεταξύ, σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως από διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και αφορούν ιδιοκτήτες κατοικιών ή/και οικοπέδων σε επιλεγμένες ακριβές περιοχές κατοικίας με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ και με μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το υπουργείο αποστέλλει επιστολές στους μεγαλύτερους οφειλέτες με οφειλές άνω των 10.000 ευρώ, για να τις εξοφλήσουν μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, θα κινηθεί κατά προτεραιότητα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών, συμπεριλαμβανόμενου και πλειστηριασμού.
Από τις διασταυρώσεις προέκυψαν τα εξής στοιχεία που αφορούν συνολικά 792 φορολογούμενους:
- 304 οφειλέτες / ιδιοκτήτες ακινήτων στη Φιλοθέη και το Παλαιό Ψυχικό, με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,5 εκατ. και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 454,1 εκατ.
- 148 οφειλέτες / ιδιοκτήτες ακινήτων στην Εκάλη και τη Νέα Ερυθραία, με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,6 εκατ. και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 222,7 εκατ.
- 245 οφειλέτες / ιδιοκτήτες ακινήτων στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη, με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,4 εκατ. και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 350 εκατ.
- 75 οφειλέτες / ιδιοκτήτες ακινήτων στο Πανόραμα και την Καλαμαριά, με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 1 εκατ. και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 135 εκατ.
Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πραγματοποίησε διασταύρωση από τη βάση δεδομένων των φαρμακείων που τηρεί, με το αρχείο οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από τη διασταύρωση εντοπίστηκαν 235 οφειλέτες με βεβαιωμένες οφειλές συνολικού ποσού 5,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 4,1 εκατ. ληξιπρόθεσμες

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.