# #

19 Ιουλ 2010

«Τσουνάμι» απολύσεων και λουκέτων



Στις 78,4 μονάδες «βουλιάζει» ο «δείκτης βάσεων εργασίας» το β’ εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με την έρευνα του Alba, που παρουσίασε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης 
Σε απολύσεις εργαζομένων θα προχωρήσουν το δεύτερο φετινό εξάμηνο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ελληνικές και πολυεθνικές.
Η δραματική αυτή εικόνα γίνεται πλέον ζοφερή, ...καθώς γίνεται γνωστό πως το πρώτο φετινό εξάμηνο τα λουκέτα που έβαλαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν διπλάσια και ανήλθαν σε 1.448, σε σχέση με τον αριθμό των 789 μονάδων που ιδρύθηκαν στο ίδιο διάστημα.
Ο «χειμώνας» στον οποίο έχει μπει η ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης βεβαιώνεται από σχετική έρευνα του Alba Graduate Business School και από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης. Ειδικότερα:
Κατακόρυφη πτώση, κατά 16 μονάδες, παρουσιάζει ο «δείκτης τάσεων εργασίας» για το δεύτερο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με την έρευνα του Alba (78,4 μονάδες).
Συγκεκριμένα, οι βασικές διαπιστώσεις της έρευνας είναι οι εξής:
-                          Το 40% των επιχειρήσεων του δείγματος δηλώνει ότι ενδέχεται να προβεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια του επόμενου εξαμήνου, ενώ μόνο το 17,7% θα πραγματοποιήσει προσλήψεις.
-                          Το 23,1% των εταιρειών δεν έδωσε καθόλου αυξήσεις τον τελευταίο χρόνο, ενώ το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 40,3% τους επόμενους 12 μήνες. Μόνο το 11% θα δώσει αυξήσεις πάνω από 3%.
-                          Το 47,5% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί πολύ ή και δραματικά από την παρούσα οικονομική κρίση, ποσοστό αυξημένο κατά 7 μονάδες συγκριτικά με το περασμένο εξάμηνο (40,2%). Μόνο το 1,4% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει μείνει τελείως ανεπηρέαστο.
-                          Τους τελευταίους 6 μήνες το 43% των εταιρειών έχει ήδη μειώσει τα μπόνους, ενώ το 35,7% και το 37,1% έχουν μειώσει την επένδυση σε εκπαίδευση τόσο για τη μεγάλη μερίδα του προσωπικού όσο και για τα διευθυντικά στελέχη.
Απαισιόδοξοι
-                          Το 17,7% των εταιρειών δηλώνει απαισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησής τους, το 32,1% ουδέτερο, ενώ το 50,2% δηλώνει ακόμα αισιόδοξο.
-                          Ανοδο στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού αναμένεται μόνο στον κατασκευαστικό κλάδο (κυρίως εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), τον τραπεζικό και των μεταφορών/ logistics. Στον κλάδο της εκπαίδευσης, οι προσδοκίες ανόδου είναι μηδενικές, ενώ η πλειονότητα των εταιρειών του δείγματος που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας δείχνει αρκετά απαισιόδοξη. Ο φαρμακευτικός κλάδος σημείωσε κατακόρυφη πτώση στις προσλήψεις, ενώ πτώση παρουσίασε και ο κλάδος της πληροφορικής / τηλεπικοινωνιών.
-                          Και αυτό το εξάμηνο συνεχίζεται η προτίμηση των επιχειρήσεων προς τα νεαρά στελέχη / αποφοίτους (30,8%).
-                          Οσες εταιρείες προχωρήσουν σε προσλήψεις θα στραφούν κυρίως στους τομείς των Πωλήσεων, της Εξυπηρέτησης Πελατών, της Πληροφορικής, του Μάρκετινγκ και της Λογιστικής & Οικονομικών.
-                          Το 59,8% των εταιρειών θεωρεί βασική προϋπόθεση για την επιλογή νέου προσωπικού την ύπαρξη μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
Στην έρευνα του Alba συμμετείχαν 212 εταιρείες (το 54,4% είναι ελληνικές και το 45,6% πολυεθνικές).
TO BEA
SOS για το μέλλον της βιοτεχνίας
Καμπανάκι κινδύνου εκπέμπει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης για το μέλλον της βιοτεχνικής επιχείρησης, με αφορμή και τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι:
-Στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2010 ιδρύθηκαν 789 επιχειρήσεις, ενώ διέκοψε τη λειτουργία του σχεδόν διπλάσιος αριθμός, 1.448 επιχειρήσεις.
Είναι απαραίτητο, τονίζει ο κ. Ραβάνης, να συγκρατηθεί αυτή η καθοδική πορεία, γιατί η συρρίκνωση του δυναμικού της Ελληνικής Βιοτεχνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία, που θα φανούν πολλαπλασιαστικά και διαχρονικά.
Χρειάζονται άμεσα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας και στήριξης της βιοτεχνικής επιχείρησης. Οι πολιτικές, όμως, που ακολουθούνται μέχρι σήμερα οδήγησαν στο αντίθετο αποτέλεσμα, γεγονός που αποδεικνύεται από τους αριθμούς.
Χαρ. Αναγνωστόπουλος
ΕΘΝΟΣ, 19/7/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.