20 Ιουν 2010

Ροζ χαπακι......γυναικειο βιαγκρα.....

Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες τρέχουν και δεν φτάνουν για την αγορά των 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Αγώνα δρόμου κάνουν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες για το ποια θα πάρει πρώτη την άδεια για την κυκλοφορία του «ροζ βιάγκρα». Μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό, διότι κανένα σκεύασμα δεν έλαβε το «πράσινο φως» από τον οργανισμό φαρμάκων των ΗΠΑ (FDΑ). Οι εταιρείες όμως επιμένουν, καθώς η αγορά για το γυναικείο βιάγκρα είναι τόσο μεγάλη όσο και για το αντρικό, το οποίο, από το 1998 που κυκλοφόρησε, εμφανίζει ετήσιες πωλήσεις ύψους 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ.

Τελευταία προσπάθεια ήταν το χάπι ............
που παρασκεύασε η γερμανική Βoehringer Ιngelheim, το οποίο βρίσκεται στη φάση έγκρισης (ή απόρριψης) από τον FDΑ. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι βρήκε τη λύση για τη χαμηλή σεξουαλική επιθυμία των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Ωστόσο οι επικριτές της την κατηγορούν ότι προσπαθεί να μετατρέψει μια απλώς χαμηλή λίμπιντο σε σοβαρό ιατρικό πρόβλημα.

Η πρώτη έκθεση της FDΑ ήταν αρνητική. Αναφέρει ότι τα οφέλη από την καθημερινή λήψη είναι μικρότερα από τις παρενέργειες, όπως ζαλάδα, ναυτία και αίσθημα κόπωσης. Αναμένονται η ψηφοφορία των μελών της επιτροπής των ειδικών, η οποία επρόκειτο να συνεδριάσει χθες στις ΗΠΑ, και η τελική απόφαση του FDΑ.

Το τελευταίο διάστημα η Βoehringer προσπάθησε να «δημιουργήσει κλίμα» για την έγκριση. Διεξήγαγε γιγαντιαία εκστρατεία για το ζήτημα της χαμηλής γυναικείας λίμπιντο, η οποία περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση ενός ντοκυμαντέρ του Discovery Channel και μια περιοδεία της Λίζα Ρίνα, τηλεστάρ και πρώην μοντέλου του «Ρlayboy», που περιγράφει τον εαυτό της ως θύμα μιας διαταραχής την οποία η Βoehringer ονομάζει «γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία».

Η Βoehringer παρασκεύασε αρχικά το χάπι, που περιέχει τη δραστική ουσία flibanserin, ως αντικαταθλιπτικό, στην πορεία όμως διαπίστωσε ότι μπορεί να αποκαταστήσει τη γυναικεία λίμπιντο.

Αλλες εταιρείες που προσπαθούν να ενισχύσουν τη γυναικεία επιθυμία είναι η Ρfizer, η οποία προσπάθησε μάταια επί χρόνια να δείξει ότι το βιάγκρα λειτουργεί τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, και η Ρrocter & Gamble, που επιχείρησε ανεπιτυχώς να λάβει το «πράσινο φως» για να κυκλοφορήσει ένα επίθεμα που αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στις γυναίκες που είχαν υποστεί αφαίρεση μήτρας και ωοθηκών.

Η ΒioSante Ρharmaceuticals βρίσκεται στα τελευταία στάδια παρασκευής ενός άλλου επιθέματος τεστοστερόνης, το οποίο ελπίζει να υποβάλει προς έγκριση στον FDΑ το 2011, ενώ η Αcrux προσπαθεί να παρασκευάσει ένα ανάλογο σπρέι με βάση την τεστοστερόνη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μερικές γυναίκες έχουν χαμηλή ερωτική επιθυμία. Ωστόσο πολλοί ειδικοί τονίζουν πως, εν αντιθέσει προς την αντρική σεξουαλική δυσλειτουργία που έχει ένα πολύ εμφανές σωματικό σύμπτωμα, τα σεξουαλικά προβλήματα στις γυναίκες είναι πολύ πιο σύνθετα και δυσκολότερο να διαγνωστούν.

Οι γιατροί διαφωνούν για το αν αυτά χρειάζονται ειδική φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένοι συστήνουν ψυχοθεραπεία, ενώ άλλοι γράφουν ορμονικά φάρμακα.

Ερωτήματα εκφράζονται επίσης για το πόσο διαδεδομένες είναι οι γυναικείες σεξουαλικές διαταραχές. Οι μελέτες αναφέρονται σε ποσοστό γύρω στο 10%, όμως χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές εταιρείες. Οι επικριτές του «ροζ βιάγκρα» προειδοποιούν ότι οι εκστρατείες που υπερβάλλουν το πρόβλημα θα δημιουργήσουν στρες στις γυναίκες κάνοντας πολλές να πιστέψουν πως έχουν ένα ιατρικό πρόβλημα που χρήζει φαρμακευτικής αγωγής.

ΤΟ ΒΗΜΑ,.................http://www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.