# #

8 Ιουν 2010

Ανησυχία Βενιζέλου για «θερμό» επεισόδιο με τη Τουρκία.


Ανήσυχος και απογοητευμένος εμφανίσθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, οτην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου στη θεσσαλονίκη.


Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για σημειακές κρίσεις οι οποίες αλλάζουν το διπλωματικό συσχετισμό δυνάμεων σε πολύ μικρό χρόνο, φέρνοντας αλυσιδωτές εξελίξεις, κυρίως στο επίπεδο των πολιτικών συσχετισμών. Αρα και στο επίπεδο της διπλωματίας και στο επίπεδο του Διεθνούς Δικαίου». Ο υπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα -άσκηση δημόσιας διπλωματίας και πρόσθεσε: – Ο Τούρκος πρωθυπουργός έθεσε ζητήματα τα οποία συνιστούν απειλές -.
..Δεν δίστασε να κατηγορήσει την Ευρώπη ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων καθώς αρκείται μόνο στο να ακολουθεί το άρμα του ΝΑΤΟ και να το συμπληρώνει.


Αποδεικνύεται αδύναμη, όπως είπε, να υπερασπιστεί τη νομισματική της ένωση αλλά και τα σύνορα της. Συγκεκριμένα ο υπουργός εξήγησε ότι «στα θέματα της νομισματικής και οικονομικής ασφάλειας, η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι αντίστοιχη με τη σχέση που έχει η Ευρώπη με το ΝΑΤΟ στα θέματα ασφάλειας·. Και δεν θεωρεί διαδικαστικό το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μετέχει σε όλες τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Υποστήριξε πως οι ασύμμετρες απειλές μπορούν να είναι οικονομικού και χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα». Και ότι «χωρίς παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση δεν μπορείς να διαχειριστείς όλα τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα». Κρίνοντας τη συμπεριφορά των Βρυξελλών υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζει τη θεσμική και την πολιτική της αδυναμία. Ένας οικονομικός γίγαντας, μια κολοσσιαία αγορά, με καταναλωτές που έχουν τεράστια αγοραστική δύναμη, δεν έχει τα αναγκαία πολιτικά και θεσμικά χαρακτηριστικά. Η ζώνη του ευρώ αποδεικνύεται πρωθύστερη και προβληματική, γιατί δε συνοδεύεται από ομοσπονδιακού χαρακτήρα θεσμούς, πολιτική υποστήριξης του κοινού νομίσματος. Δεν αρκεί μόνο να έχεις κοινό νόμισμα, απαιτείται κοινή δημοσιονομική πολιτική, κοινοτικός προϋπολογισμός και πολιτικές άρσης των περιφερειακών ανισοτήτων». Για τον ΟΗΕ είπε: «Όλες οι μεγάλες δυνάμεις αποδέχονται μια έκπτωση του ρόλου του. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πολλές φορές λειτουργεί προσχηματικά ή ως Επιμηθεύς».


Εφημερίδα: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ – ΣΕΛ.8
http://www.roufianos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.